szerző:
MTI

Sólyom László köztársasági elnök szerdán véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt. A Fidesz, a KDNP és az MDF üdvözölte az államfő döntését. Az MSZP szerint, ha az Alkotmánybíróság helyt ad az államfő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kifogásainak, át fogják alakítani a jogszabályt. Az SZDSZ nem gondolja alkotmányellenesnek a törvényt.

Az államfő álláspontja szerint sérti a felsőoktatási intézmények autonómiáját a módosított felsőoktatási törvény azon rendelkezése, amely szerint a felsőoktatási intézmény rektora csak az intézményben működő gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak az intézmény autonómiáját alapvetően érintő döntések meghozatalára vonatkozó előterjesztéseket.

"Így a gazdasági tanács olyan fontos döntések meghozatalát akadályozhatná meg, mint például a felsőoktatási intézmény fejlesztési tervének az elfogadása, a szervezeti tagozódás megállapítása, vagy a költségvetés és az annak teljesítésére vonatkozó beszámoló elfogadása" - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnökének közleményben.

Az államfő szerint a gazdasági tanács nem tekinthető a felsőoktatási intézmény önkormányzati szervének, ezért a számára biztosítani kívánt vétójog alkotmányellenesen korlátozza a felsőoktatási intézmények autonómiáját, és így ellentétes a tudományos élet szabadságával, a tanszabadsággal és a művelődéshez való joggal. 

Az oktatási tárca azt reméli, hogy e kérdésben a lehető leggyorsabban megszületik az Alkotmánybíróság döntése - közölte Arató Gergely oktatási államtitkára. Ez a feltétele annak, hogy a törvény más, kifogással nem illetett rendelkezései a lehető legkorábban ismertek legyenek az érintettek számára - mondta. Hozzátette: a felsőoktatási törvény módosításának jelenlegi szöveg sokszoros egyeztetés és sokféle vélemény figyelembe vétele mellett született meg, és az Országgyűlés figyelembe vette az Alkotmánybíróság korábbi határozatát is a gazdasági tanácsok jogköréről.

Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke az MTI-nek elmondta: Sólyom László ezúttal is államférfiúi bölcsességéről tett tanúbizonyságot. Bár a tandíj bevezetésének szándékát nem kifogásolta, azt remélik, hogy a kormány és az Országgyűlés ennek ellenére nem csak a feltételezhetően alkotmányellenes pontokon, hanem egyéb kérdésekben, például a tandíj kérdésében is hajlandó lesz újragondolni a felsőoktatási törvény módosítását.

A hallgatók őszre tervezett demonstrációjáról azt mondta: megvizsgálják a helyzetet. Mint mondta, információt kell szerezniük arról, hogy mikorra várható az Alkotmánybíróság döntése, és a kormány milyen formában próbálja meg a törvény szövegét megváltoztatni, és hajlandó-e végre asztalhoz ülni az érintett szervezetekkel. Ez  kiváló alkalmat nyújtana erre - tette hozzá.

Az MSZP szerint, ha az Alkotmánybíróság helyt ad az államfő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos kifogásainak, akkor át fogják alakítani a jogszabályt - mondta Tatai-Tóth András, az MSZP országgyűlési képviselője. Az SZDSZ nem gondolja alkotmányellenesnek a felsőoktatási törvényt, ezért is szavazta meg  - közölte Sándor Klára ügyvivő az MTI-vel. 

"Azt gondoljuk, hogy a törvény azért nem alkotmányellenes, mert a mi értelmezésünkben nem csökkenti, hanem növeli az egyetemi autonómiát" - mondta, utalva ezzel a köztársasági elnök kifogására. A Fidesz üdvözli a köztársasági elnök intézkedését a párt által mindvégig ellenzett felsőoktatási törvénymódosítással kapcsolatban - közölte Koszorús László országgyűlési képviselő. A Fidesz úgy gondolja, hogy a tandíj meghatározásának módja is sérti az alkotmányt, ezért bíznak abban, hogy a későbbiekben a törvény egészét megsemmisíti majd az Alkotmánybíróság - írta Koszorús László.

Az MDF szerint jogos a köztársasági elnök álláspontja, amelynek alapján szerdán véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt - közölte Almássy Kornél alelnök. A törvénykezés veszélyezteti az egyetemi autonómiát, ezért az MDF reméli, hogy az Alkotmánybíróság megszünteti a jogszabály vonatkozó részét - mondta el az MDF-es politikus.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egyetért azzal, hogy a köztársasági elnök szerdán véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt - mondta Rubovszky György.
 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Sólyom aláírta a megszorító adócsomagot

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról, valamint járadékról szóló törvényeket - közölte az államfő sajtóirodája. A Fidesz jelezte: a parlamentben továbbra is nemmel szavaznak minden olyan kérdésre, ami adóemelést jelent, vagy az emberek terheinek növekedésével jár.

MTI Itthon

Vajdasági magyar civilek Sólyomtól várnak jogi védelmet

Tizenhárom délvidéki magyar civil szervezet azzal a kéréssel fordult Sólyom László magyar köztársasági elnökhöz, hogy kezdeményezze az Országgyűlésben olyan jogi aktus meghozatalát, amellyel Magyarország védelme alá veszi a Szerbiában élő magyarokat.

hvg.hu Itthon

Nem kellett Sólyom jelöltje

A parlament nem választotta meg legfőbb ügyésznek Horányi Miklóst, akit Sólyom László köztársasági elnök javasolt a pozícióba. A köztársasági elnök új jelöltet keres. Jelenleg nincs legfőbb ügyész.

hvg.hu Itthon

Állóháború Sólyom és a kormány között?

Az MSZP frakció megkérdőjelezi Horányi Miklós, a Szegedi Fellebviteli Bíróság főügyészének szakmai hitelességét, ezért nem hajlandó megszavazni őt Sólyom László köztársasági elnök javaslata ellenére legfőbb ügyésznek. A Fidesz a hvg.hu kérdésére nonszensznek nevezte a szocialisták hozzáállását.

MTI Itthon

Sólyom hisz a jelöltjében

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész megválasztását megelőzően hétfőn a parlamentben elmondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

MTI Gazdaság

Sólyom aláírásával picit erősítette a forintot

A piac megnyugvással fogadta a tíz óra tájban bejelentett köztársasági elnöki döntést, amellyel Sólyom László aláírta a parlament által elfogadott pénzügyi törvényeket - mondták kereskedők. Ugyanakkor a bejelentés hírére a Budapesti Értéktőzsdén nem állt meg a nap eleje óta tartó gyengülő tendencia.

HVG Itthon

Medián: Zuhan Sólyom, Gyurcsány, Kóka népszerűsége

Sólyom László népszerűségi indexe 18 százalékkal, Gyurcsány Ferencé 12 százalékkal, Kóka Jánosé 8 százalékkal esett a két hónappal ezelőtti szinthez képest – derül ki a Medián közvéleménykutató intézetnek a HVG felkérésére készített legfrissebb felméréséből.

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Bemutatták az új magyar iskolabuszt – fotók

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

54 év után sokadszor is újraválasztották a veresegyházi polgármestert

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében