Karsai a kormányzati negyed pénzéből fizetne a tengeriért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Karsai József, Battonya térségének képviselője 100 milliárd forintot kér a kormánytól az idei kukoricatermés felvásárlására.

Karsai József. Segítségre várva
© Túry Gergely
A képviselő elmondta: az aszály miatt kialakult magas, tonnánkénti 55-60 ezer forintos takarmányárak már megfizethetetlenek az állattartók számára. Hozzátette: napjainkra már többe kerül a takarmány, mint a vágóállat élősúlya, amire 50 éve nem volt példa. Eközben a vágott félsertés ára csökken annak ellenére, hogy a takarmány alapanyag ára megduplázódott.

Szerinte a magyar gazdák már nem számíthatnak a hazai raktárakban tárolt uniós intervenciós kukoricára, hiszen tudomása szerint csak szerdán, mintegy 260 ezer tonna kukoricát értékesítette az unió tonnánként 220 euróért. Szerinte ez a mennyiség valószínűleg külföldre kerül.

Karsai József úgy gondolja, hogy a magas takarmányárak miatt a gazdák inkább leadják a sertéseiket, ezzel tovább növelik a túlkínálatot. Számításai szerint ezért heteken belül 200 forintra fog csökkeni az élősertés felvásárlási ára. „A 100 milliárd forint befektetéssel a kormány több száz milliárd forintot takaríthat meg" – hangsúlyozta Karsai.

Annak elmaradása estén ugyanis növekedhet a nyugdíjas fogyasztói kosár, ami nyugdíj kiegészítést tesz szükségessé, a magyar sertés- és baromfiállomány a felére csökkenhet, amely több tízezer ember megélhetését veszélyezteti, s az álláskeresők és szociális segélyek kifizetése több tíz milliárd forintot tehet ki. A belföldi fogyasztás visszaesése pedig újabb munkahely, áfa és költségvetési kiesését okozhat.

Karsai kijelentette: miután válságba került az ágazat, a kormányzati negyedre szánt forrást kellene a felvásárlás céljaira átcsoportosítani akár hitelből is. Mint mondta, a válság kezelését követően lehetne megkezdeni a kormányzati negyed építését.

Daróczi Dávid kormányszóvivő közleményben emlékeztet arra: mivel a miniszterelnök és a kormány elkötelezett a magyar vidék megerősítésében, Gráf József vidékfejlesztési miniszter még szerdán - vagyis a fagykár okozta károk rendezését lezáró, sikeres tárgyalások után - haladéktalanul tárgyalásokat kezdett az érintett érdekképviseletekkel.

A kormányszóvivő a kormányzati negyeddel kapcsolatos felvetésre azt válaszolta: érdemes eloszlatni a félreértéseket, mivel az új negyed felépítése nem pénzt visz, hanem megtakarítást jelent. Hozzáteszi: így kevesebbet kell majd költeni a kormányzat működtetésére, és a megtakarítást más, fontos társadalmi célokra - adott esetben akár vidékfejlesztési programokra - lehet fordítani.