A kormányzati negyed ügyeit vizsgáltatná a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: a meg nem valósuló kormányzati negyedre eddig rááldozott milliárdokat hogyan, milyen körülmények között és mire költötte el a kormány.

Szijjártó Péter pártszóvivő ismertette, hogy a kormánynak június 30-ig kellett volna elszámolnia a kormányzati negyedre eddig elköltött tízmilliárd forinttal, ám a kabinet ezt eddig nem tette meg. Ezért a Fidesz elnökségének keddi döntése alapján indítványozzák az Országgyűlésnek a bizottság felállítását.

A politikus hangsúlyozta: bár a negyed építését leállították, a kormány mégis elköltött tíz milliárd forintot erre a célra. Mint az Országgyűlésnek benyújtott önálló képviselői indítványban olvasható, az előkészítés során "jutott szerződés a kormányhoz közel álló bizalmi embereknek, egykori KISZ KB-soknak, volt Perfekt-igazgatónak, ráadásul a beruházás leállítása után 90 millió forinttal növelték a projektcég törzstőkéjét". Az indítványt Balsai István és Cser-Palkovics András fideszes képviselők jegyzik.

Szijjártó utalt arra is, hogy sajtóhírek szerint a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda vezetői és munkatársai százezres, milliós jutalmakat kaptak néhány nappal a beruházás leállításnak bejelentése előtt.

Arra a kérdésre, miszerint az építészbrigád nem kapta meg a pénzét, s ez jogos-e számukra - Szijjártó azt mondta: ez egy eldöntendő jogi kérdés, meg kell nézni azokat a szerződéseket, amelyek alapján még fennálló kötelezettségek lehetnek.

A parlamenti döntést követően csaknem egy hónap szükséges ahhoz, hogy a testület – mely öt kormánypárti és öt ellenzéki tagból állna – megkezdhesse a munkát. Javaslatuk szerint a bizottság megbízatás a feladat elvégzéséig tartana. Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: ha a mai napon a pénzügyminiszter közzé is teszi az elszámolást, a bizottság létrehozása akkor is indokolt, hiszen számos tisztázatlan kérdés van az ügyben.