A melegszolidaritás miatt pezseg a Védegylet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem hullik szét a Védegylet Egyesület – jelentette ki Boda Zsolt, a szervezet szóvivője.

Karátson Gábor. Zöld jöhet, rózsaszín nem
© Horváth Szabolcs
A Védegylet a melegfelvonulás kapcsán kiadott szolidaritási nyilatkozata miatt több tag, köztük tanácsadó testületi tagok, valamint Karátson Gábor volt tiszteletbeli elnök bejelentette a kilépését a szervezetből.

A szóvivői nyilatkozat „sajnálja és furcsállja” a kilépéseket. „Ugyanis a Védegylet által képviselt ökopolitikai gondolkodás mindig több volt, mint szűken vett környezetvédelem, és a demokrácia radikalizálása, az alapvető jogok védelme, sőt kiterjesztése, valamint a társadalmi igazságosságért való kiállás is szerepet kapott benne” – fogalmaz Boda.

A szolidaritás magyarázataként hozzáteszi: a melegfelvonulás résztvevői alapvető jogaikért, és a diszkrimináció ellen tüntettek. Az alkotmányban biztosított jogukkal éltek, amelyet viszont agresszív csoportok fizikai erőszakkal igyekeztek ellehetetleníteni.

Mint ismeretes, a Védegyelet javasolta Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek, s az államfő szívesen hivatkozik is a civilek támogatására. A szombati tüntetés kísérő atrocitásokról Sólyom egyelőre nem nyilvánított véleményt, de részt vesz a Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezte találkozón, amelyen több más közjogi méltóság is ott lesz.

Megosztja az egyesületet az új pártkezdemény, az Ökopolitikai Műhely megjelenése is. Mint ismeretes, a 2006-os parlamenti választások előtt Lányi András vezetésével is alakult már egy új zöld párt volt védegyletesekből, ám akkor az egyesület tagságának többsége nem támogatta a párttá alakulást. Érdekesség, hogy az Ökopolitikai Műhelyben több egykori ellenző, így Schiffer András és a Rauschenberger Péter is szerepet vállal.