Most már hivatalos az uniós mentőcsomag

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hivatalosan javasolta az Európai Bizottság pénteken, hogy az Európai Unió nyújtson 6,5 milliárd eurós hitelt Magyarországának a fizetési mérleg egyensúlyának támogatására.

Amelia Torres szóvivő bejelentette azt is, hogy várakozásaik szerint a hitelt jóváhagyják kedden az EU-tagországok pénzügyminiszterei. A brüsszeli bizottság kedd éjjel jelentette be, hogy a tagállamok elvi egyetértésével mentőcsomagról döntött Magyarország számára. Az uniós támogatás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank hitelét egészíti ki, a három intézmény összesen 20 milliárd eurót folyósít.

A közleményből kiderül, hogy a kölcsön legfeljebb öt részletben hívható le, az átlagos futamidő öt év lesz. Az EU hivatalosan arra az uniós jogszabályra hivatkozik a kölcsönnél, amely az euróövezeten kívüli országok számára is lehetővé teszi a segítséget, ha váratlan külső problémák miatt fizetésimérleg-nehézségekkel kerülnek szembe.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos a döntést bejelentve azt is leszögezte: a bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tartja magát ahhoz a tervhez, amelynek alapján csökkenti államháztartási hiányát, fokozza a banki szabályozást és felügyeletet, és szerkezeti lépéseket tesz a foglakkoztatás segítésére. Brüsszel emellett erős pénzügyi szabályokat és intézményeket kíván látni, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a államháztartási elcsúszások.

A bizottság azt is bejelentette, hogy hivatalosan javaslatot tett a most Magyarországot segítő rendkívüli uniós pénzalap keretének 25 milliárd euró emelésére. Torres jelezte, hogy szükség esetén a keret tovább is növelhető.

A hitel keddi bejelentésekor Brüsszel már értésre adta: az EU a támogatás feltételéül szabja, hogy a magyar hatóságok egyértelműen kötelezettséget vállaljanak a konvergenciaprogram most esedékes frissítésében egy pénzügyi konszolidációs program mellett. Ennek teljesítését az uniós szervek a jövőben figyelemmel kísérik - szögezte le a bizottság akkor, hozzátéve, hogy az említett pénzintézményekkel együtt folyamatos kapcsolatban állt a magyar hatóságokkal.

A bizottság azt is jelezte, hogy az EU-támogatás nem közvetlenül az uniós költségvetésből származik majd, hanem a bizottság pénzpiaci műveletekkel teremti elő.