Jogszabályt sért az MSZP kiskunhalasi jelöltjének szórólapja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogszabálysértést állapított meg Bács-Kiskun megye 8-as választókerületében az MSZP képviselőjelöltjének szórólapjával kapcsolatban pénteki ülésén a helyi választási bizottság - közölte Farkas Lajos, a testület elnökhelyettese.

A határozat szerint a választás tisztaságát, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást sértette meg a szocialista képviselőjelölt a szórólappal, melyben azt kérte a választóktól, hogy ne szavazzanak a Fidesz-KDNP jelöltjére, mert az a területi listán már bejutott az Országgyűlésbe - mondta Farkas Lajos. A határozatról értesítést kap az MSZP választási bizottságba delegált tagja, aki nem vett részt az ülésen - tette hozzá a testület elnökhelyettese.

A szórólapok ügyében a rendőrség a Fidesz helyi képviselőjének feljelentése alapján szerdán nyomozást rendelt el a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Nyíkos Tamás főhadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: Bács-Kiskun megye 8-as választókerületében olyan szórólapok kerültek a postaládákba, amelyek a részvételi szándékot befolyásolhatják. A nyomozás során a rendőrség megállapította: a választókerület településein eljuttatták a választókhoz a szórólapot.

Az MTI szerdán megkereste Szabó Károlyt, az MSZP képviselőjelöltjét, aki elismerte, hogy ők készítették és juttatták el a postaládákba a szórólapokat, de kiemelte: azon a valóságot állították, mert a Fidesz-KDNP jelöltje a megyei listán már mandátumot szerzett. Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője a csütörtökön, Kiskunhalason tartott lakossági fórum előtt elmondta: nem ért egyet azzal, ha bármelyik párt a választókat megpróbálja megtéveszteni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a második fordulóra eldurvult a kampány.

Bács-Kiskun megye 8. számú, Kiskunhalas központú választókerületében az országgyűlési választások első fordulójában a szavazatok 49,04 százalékát kapta meg Lukács László, a város alpolgármestere, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. Második helyen a Jobbik jelöltje, Vizi István végzett a szavazatok 20,44 százalékával, míg a harmadik Szabó Károly, az MSZP képviselőjelöltje lett a szavazatok 17,5 százalékával. A megye tíz választókerülete közül csak itt tartanak vasárnap második fordulót.