Orbánt az elbocsátások miatt is aggódó fideszesek várják Sárváron

Orbánt az elbocsátások miatt is aggódó fideszesek várják Sárváron

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét fajsúlyos kérdéseket vitat meg a két kormánypárt a szezonnyitó kihelyezett frakcióülésén: a Sárváron gyülekező képviselők a gazdasági helyzetről, a választási regisztráció bevezetéséről, a rendőrség átszervezéséről, az esetleges elbocsátásokról fognak tanácskozni. Forrásaink szerint a párt mégsem fog elveszni a részletkérdésekben, a Fidesz a múltértékelés helyett a jövőbe tekint, és már most elkezdi a felkészülést a 2014-es választásokra.

„Nyilván lesz aktuálpolitikai helyzetértékelés, a miniszterelnök beszélni fog a párt és a kormány jelenlegi helyzetéről, az őszi teendőkről, de ez a frakcióülés már ráfordulás lesz a 2014-es kampányra” – mondta a hvg.hu-nak a szerdán kezdődő Fidesz–KDNP-frakciószövetségi ülésről egy, a tervezett programot ismerő fideszes forrás.

A kormánypártok parlamenti frakciói az elmúlt két évben kialakított hagyománynak megfelelően egy vidéki városban tartják háromnapos, szezonindító értekezletüket, ahol a tervek szerint Orbán Viktor és kormányának tagjai a kabinet őszi célkitűzéseit ismertetik. A 263 parlamenti képviselő a sárvári Park Inn Hotelben fog tanácskozni: az első napon, szerdán meghallgatják a miniszterelnök-pártelnök politikai helyzetértékelését, kérdéseket tehetnek fel Orbánnak, majd a következő két napban a frakciók szakpolitikai kabinetjei vitákat folytatnak a miniszterek és az államtitkárok előadásait követően.

Mint arról a hvg.hu kedden beszámolt, a 2014-re felkészülés jegyében a kihelyezett frakcióülésen várhatóan megnevezik a választási kampány főnökét is. Információink szerint a Fidesz vezetése a pártnak jelentős győzelmet hozó 2009-es és 2010-es kampány vezetőjét, Gyürk András európai parlamenti képviselőt kéri fel a feladatra.

Aki korán kell

„Kell még egy ciklus az elmúlt években megalapozott rendszer megerősítéséhez, a centrális erőtér bebiztosításához, így 2014-ig semmit nem bízhatunk a véletlenre” – magyarázta az elnökségi döntéshozatalra rálátó, az ügy bizalmi jellege miatt neve elhallgatását kérő fideszes politikus, miért figyel már most 2014-re a párt. Bár forrásunk azt mondta, a közvélemény-kutatások szerint egyelőre semmi nem veszélyezteti a Fidesz első helyét, ráadásul az ellenzéki pártok továbbra is erőtlenek, de a kormánypártnak szerinte biztosra kell mennie, így a következő két évben a politikai döntéseket és a kommunikációt ennek kell alárendelni,. „Minimalizálni kell a hibák számát” – erősített rá.

Orbán érkezőben a februári egri frakcióülésre
©

Az előző országgyűlési választások előtt nem siette el a párt a felkészülést a kampányra, Gyürk kampányfőnöki kinevezését 2009 októberében – hét hónappal a szavazás előtt – jelentette be Orbán akkori szóvivője, Szijjártó Péter. A hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozó fideszes források szerint azért is szükség lenne a kampányfőnök megnevezésére, mert a párt elnökségéből többen más feladatot is visznek (Orbánt lefoglalják a kormányfői teendők, Kövér László házelnök, Balog Zoltán miniszter, Rogán Antal tartja össze a 226 fős frakciót, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán polgármester), így szükség lenne egy olyan vezetőre, aki csak a felkészülésre és pártélet szervezésére figyel. Ennek ellentmond ugyan, hogy Gyürk egyben a Fidesz EP-delegációját is vezeti, de forrásaink szerint a politikus már 2009-ben és 2010-ben is bizonyított.

A Fidesz már tavasszal elkezdte a felkészülést a 2014-es választásra: a párt vezetése hozzáigazította az új választókerületi beosztáshoz a szervezetet, megnevezték a választókerületi elnököket. Erre azért volt szükség, mert a tavaly elfogadott új választójogi törvény 2014-től 176-ról 106-ra csökkenti az egyéni választókerületek számát, a Fideszben pedig bevett szokás, hogy a választókerületi elnököket indítják egyéni képviselőjelöltként.

Egy a pártvezetéssel kritikus fideszes képviselő szerint „ügyes húzás 2014-gyel foglalkozni, mert így kisebb figyelem terelődik majd a nyári feszültségekre”. Ezzel forrásunk a GDP visszaesésére (a KSH augusztus közepén jelentette be, hogy a gazdaság egymást követő két negyedévben is csökkent) és az azeri gyilkos diplomáciai botrányt okozó kiadatására, az IMF-tárgyalások elhúzódására utalt.

Kinek használ?

„A vita menetét Viktor szerdai helyzetértékelése fogja meghatározni” – mondta egyik forrásunk, aki szerint ez azt is megszabja majd, hogy milyen témák kerülnek szóba. Ennek ellenére többen is arra számítanak, hogy ezeket a kérdéseket nekiszegezik majd a képviselők a miniszterelnök-pártelnöknek, ahogy forrásaink szerint a tervezett választási regisztráció is szóba kerülhet, miután a parlament ősszel vitatja majd meg a választási eljárásról szóló törvénytervezetet.

Lázár János érkezőben a 2011-es hajdúszoboszlói frakcióülésre
©

Ezt augusztus elején a volt államfő, Sólyom László, az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi elnöke is élesen bírálta, a párt előzetes feliratkozásról szóló terveit alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezve. Az Origo szerint a Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca is alkotmányosan aggályosnak tartotta az elképzelést, a miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta, a törvény elfogadása előtt előzetes normakontrollt kellene kérni az Alkotmánybíróságtól. Információink szerint a frakcióban már kering egy olyan koncepció, amely a választási eljárásról szóló törvényjavaslat legfőbb elemeit tartalmazza, és amit akár vitára is bocsáthatnak Sárváron.

A koncepciót ismerő forrásunk szerint az egyéni képviselői indítványként beterjesztendő tervezetet szinte biztosan az Ab elé viszik. A Fideszben ugyanis arra számítanak, hogy ha nem teszik meg, a három ellenzéki párt ebben az ügyben biztosan összefogna és az Alkotmánybíróság segítségét kérné (az alaptörvény szerint normakontrollt a kormány, az ombudsman és a képviselők negyede kérhet).

„Matolcsy előáll majd a számokkal”

„Ez egy harmadrangú kérdés, ráadásul sokan úgy értékelik, hogy a feliratkozás a Fidesz érdekeit is szolgálja” – mondta egy képviselő, aki szerint a frakció- és a pártvezetés nemzetközi példákkal fogja igazolni, hogy a regisztráció nem ellentétes az európai és a nyugati jogrenddel.

Egy másik fideszes forrás szerint a KSH által augusztus közepén bejelentett „technikai recessziót”, a GDP-módszereit a képviselők többsége nem érti, ráadásul sokan bíznak abban, hogy ez átmeneti jelenség, a kormány gazdaságpolitikája a választásokig hátralevő időszakban beérik. „Minden bizonnyal Matolcsy előáll majd egy levezetéssel, diagramokkal, ami alá fogja támasztani ezt a vélekedést ” – mondta egy másik kormánypárti képviselő.

Forrásaink egybehangzó véleménye szerint a vidéki fideszes politikusok nagy többsége nem ezekre a kérdésekre fókuszál. „A többséget az érdekli, hogyan történik a kórházak, iskolák átszervezése, és lesznek-e emiatt elbocsátások a választókerületükben” – mondta egy vidéki képviselő, aki maga is aggódik az esetleges létszámleépítések miatt. Így forrásaink azt valószínűsítik, hogy a miniszterelnököt és a szaktárcák vezetőit főleg ezekről faggatják majd a képviselők, így a nyáron bejelentett munkavédelmi terv, a foglalkoztatás növelése és az uniós pénzek lehívása lesz majd a fő téma Sárváron. „A képviselőinket jobban érdeklik a rendőrségi fejcserék, az, hogy ki lesz az új megyei főkapitány és lesz-e rend, mint az, hogyan számítják a GDP-t” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő fideszes forrás.

Másfélmillió lépés Magyarországon

A hvg.hu-nak nyilatkozó kormánypárti politikusok szerint a mostani sárvári frakcióülésnek nem lesz olyan súlya, mint az eddigi szezonnyitó kormánypárti tanácskozásoknak. A hvg.hu úgy tudja, a miniszterelnök-pártelnök csak egy napot marad, már csütörtökön visszautazik Sárvárról. Hétvégén Orbán Viktor magukat jobboldalinak való értelmiségiekkel találkozik a szokásos évi kötcsei találkozón.

A 2010-es őszi kihelyezett frakcióülést a Fidesz és a KDNP Tapolcán tartotta, ezt követően jelentette be Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére. A hitelmentés elhúzódott, a 2011-es szeptemberi hajdúszoboszlói frakcióülést követően Lázár János frakcióvezető már arról számolt be, hogy kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztés lesz a devizahiteleseknek, az ebből adódó pénzügyi terhet a bankok viselik.

Tavaly tavasszal Siófokon, idén februárban pedig Egerben tanácskoztak a kormánypártiak. Orbán Viktor az egri ülésen tartott helyzetértékelő beszédében a decemberi pénzügyi támadásokról szólva egy nemzetközi szálakat is magába foglaló puccskísérletről számolt be, melynek állítólag külügyi, nemzetbiztonsági elemei is voltak. Bár ezt a frakcióülést követően Lázár János cáfolta, később három, magát jobboldalinak való szerző külön könyvet adott ki az Orbán-ellenes állítólagos puccskísérletről. Az ülés utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter jelentette be, hogy a kabinet az Ab-hoz fordul, hogy a testület értelmezze, kétharmados vagy feles többséggel kell-e majd ratifikálni az EU-s fiskális paktumot.

Hozzászólások