Lázár: Beszéljen az Origo kirúgott főszerkesztője!

Lázár: Beszéljen az Origo kirúgott főszerkesztője!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Sáling Gergő mondja el, vagy cáfolja határozottan az elküldése körüli "híreszteléseket" – kéri Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A főszerkesztőnek a hírek szerint a Lázár külföldi útjairól szóló cikkek miatt kellett távoznia.

Lázár János arra kéri az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden azt mondta: "azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam – hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket."

Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott posztjáról, utóda Pálmai L. Ákos lett, aki egyben az Origo Zrt. tévé és webvideó üzletágának vezetője.

Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek. Sáling maga azt mondta, hogy szerződése miatt nem mondhat semmit kirúgása körülményeiről, sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudja a híreket.

Szerkesztőségi nyilatkozatokat olvasnak fel a Sáling eltávolítása elleni tüntetésen
©

Internetes híroldalak közleményben tiltakoztak Sáling eltávolítása ellen, köztük a hvg.hu is, írásunkat itt olvashatja.

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt kedden délután tüntettek Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt. Percről percre tudósításunk a tüntetésről.

Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött "bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás" húzódna meg.