Áder nem bízik meg a TEK-ben

Áder nem bízik meg a TEK-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Komoly bizalmatlanság húzódhat meg annak hátterében, hogy a jogszabályokon átlépve Áder János köztársasági elnök személyi védelmét nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a Készenléti Rendőrség látja el. A Köztársasági Elnöki Hivatal a hvg.hu megkeresését nem kívánta kommentálni, a rendőrség és a TEK pedig nem reagált kérdéseinkre. Áder állítólag azért választott másik rendőri egységet, mert a találkozói nem maradtak házon belül.

Inkább Pintér Sándor belügyminiszter, mint Orbán Viktor tudjon a találkozóiról – állítólag ez is elhangzott érvként azzal kapcsolatban, hogy Áder János köztársasági elnök személyi védelmét a Terrorelhárítási Központtól (TEK), átvette a Készenléti Rendőrség – egy jelenleg is érvényes jogszabályt felülírva.

Arról, hogy Áder védelme elkerült a TEK-től, a Vasárnapi Hírek múlt heti száma számolt be: mint a lap megtudta, néhány nappal korábban egy állománygyűlésen jelentették be a TEK-nél, hogy a személyi védelmi feladataik már csak Orbán Viktorral kapcsolatosak.

Ki védje Ádert?
©

2010-ig a közjogi méltóságok védelmét a Készenléti Rendőrség (korábban Rendészeti Biztonsági Szolgálat) kormányőrei – Köztársasági Őrezred munkatársai – végezték. Amikor 2010-ben megalakult a terrorelhárítási egység, az vette át a három legfőbb közjogi méltóság (köztársasági elnök, miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke) személyi védelmét, a többi védett személy testőrségét a Készenléti Rendőrség adta. Az Országgyűlési Őrség megalakulásával a házelnökre, Kövér Lászlóra immár saját emberei vigyáznak, így az ezzel kapcsolatos teendők kikerültek a kormányrendelet szövegéből.

Nem számítanak a jogszabályok?

kormányrendelet értelmében az államfő védelmének még mindig a TEK-nél kellene lennie, azt ugyanis azóta nem módosították. Megkérdeztük az államfő hivatalát, hogy megteheti-e, hogy a hatályos jogszabályoktól eltérően járjon el. Válaszukban csak annyit közöltek, hogy „a köztársasági elnök védelmével kapcsolatos sajtóértesüléseket a KEH nem kommentálja.” Pedig kíváncsiak lettünk volna a konkrét okokra is, hogy miért ez a döntés született, és miért nem kér Áder János Orbán Viktor magántestőrségéből. A köztársasági elnök TEK-kel szembeni fenntartásait illusztrálja forrásaink szerint az is, hogy az ország egyik legjobb felderítőtisztjeként számon tartott Bodnár Zsolt, TEK-főigazgató-helyettesének a március 15-i előléptetését dandártábornokból vezérőrnaggyá Áder nem hagyta jóvá.

Értesüléseink szerint Ádernél azért rendült meg a bizalom, mert az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nem csak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról. Mint ahogy arról korábban már többször írtunk, a TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz, és egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándorhoz. (A TEK speciális helyzetét illusztrálja, hogy egy időben nem a belügy, hanem a Miniszterelnökség válaszolta meg a TEK részére küldött sajtómegkereséseket.)

A hvg.hu többször írt már a Fideszen belüli ellentétekről és vitákról, így arról is, hogy a Fideszben a „veteránoknak” nevezett Áder János- Kövér László-Pokorni Zoltán-trió többször kritizálta a miniszterelnök politikáját, hiányolva az elmaradt társadalmi konszolidációt. Áder legutóbb a kormány érdekelvű külpolitikáját kifogásolta, amikor Lengyelországban arról beszélt, hogy „csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél.” A Brüsszelből Schmitt Pál bukása után az államfői székbe hazatérő Áder a megválasztása óta 19 esetben küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek újratárgyalásra, melyek többségét a parlament változatlan formában fogadta el. Forrásaink szerint ez utóbbi miatt is volt ellentét Áder és Orbán között.