Parragh László szerint ideje volt nekimenni az Akadémiának

Parragh László szerint ideje volt nekimenni az Akadémiának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Parragh László megint elszólta magát: a Kamara mondja régóta, hogy át kellene alakítani az akadémiai rendszer működését. Miközben az Akadémia a függetlenségét és a kutatás szabadságát féltve tiltakozik forrásai jelentős részének átcsoportosítása ellen, Parragh örül.

"Jobb, ha nem osztom meg, mit gondolok az Akadémia véleményéről" – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben arra, hogy az MTA korábban súlyos kritikákat fogalmazott meg a szakképzéssel kapcsolatban. Majd a műsorvezető közbeszólt, ossza meg, mire Parragh azt mondta,

éppen ideje volt, hogy Palkovics László miniszter úr nekiállt egy kicsit átalakítani a rendszert.

A mondat eleje nehezen érthető, vagy azt mondja, hogy szerintem, vagy azt kezdi el mondani, hogy szerencsére, de aztán észbe kap és elharapja.

Ezt régóta gondoltuk, régóta mondjuk.

Hozzátette, Palkovics maga is akadémikus, érti a rendszer működését, fiatalon került be ebbe a körbe, ezért pontosan tudja, mi a különbség az alapkutatás, a fejlesztés és az innováció között. Parragh ezt úgy magyarázta, hogy alapkutatás az, ha tudjuk, hogy egy drótba, ha áramot vezetünk, az felizzik és világítani fog. Fejlesztés, ha ebből csinálunk egy működő eszközt. Innováció pedig, ha ebből csinálunk egy villanykörtét, szabványosítjuk és belecsavarható egy lámpatestbe.

Arra, hogy akadémikusok azzal érvelnek, az alapkutatás fontos, hiszen nem tudni, mire lehet később hasznosítani, Parragh azt válaszolta, nem gondolja, hogy egy 10 milliós ország az egész világ alapkutatásait finanszírozni tudná. A kutatások jelentős része pedig az íróasztal fiókjában landol.

A felvételen 6.30-nál kezdőik az idézett rész:

Az MTA folyamatosan tiltakozik a kormány terve – és már megvalósult szándéka – ellen, hogy költségvetésének jelentős részét a jövőben a Palkovics vezette minisztériumon keresztül kapja. Attól tartanak, az akadémiai szabadság sérül. Palkovics asztalára letettek egy javaslatot, amit a miniszter lesöpört. Az Országgyűlés elfogadta az átcsoportosítást – ez a költségvetésben és az azt megalapozó törvényekben volt –, Áder János köztársasági elnök pedig aláírta azokat. Akadémikusok szerint az átszervezés valódi tétje az, mennyire szól bele a kormány a személyzeti politikába. Palkovics szerint "nem akar elvenni senki semmit", ez nem államosítás, csak össze akarják hangolni a kutatásokat.

Parragh volt az, aki az egész szakképzés átalakítását kitalálta.

Hozzászólások