A választóival nem áll szóba, de irodát közel félmillióért bérel Miskolcon a fideszes Hubay György

A választóival nem áll szóba, de irodát közel félmillióért bérel Miskolcon a fideszes Hubay György

Utolsó frissítés:

Joó Hajnalka Szerző:

Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Vajon mi szüksége van egy havi félmillióért bérelt irodára egy olyan képviselőnek, aki a választóinak még fogadóórát sem tart? A fideszes Hubay György ennyiért ráadásul nem is Budapest valamely frekventált pontján vett ki egy ingatlant, hanem Miskolcon – különös módon épp attól az önkormányzati cégtől, amelynek a mai napig munkavállalója. A félmilliós bérleti díj nemcsak ingatlanosok szerint irreális: a bérbeadó cég saját honlapján is százezer forinttal olcsóbban kínál kétszer akkorákat.

Míg képviselőtársai legtöbbje 25 ezer és 300 ezer forint közötti összegért talált magának bérelhető irodát, addig a fideszes Hubay Györgynek mindez csak majdnem félmillió forintért, egészen pontosan 496 ezer forintért sikerült.

Ennyi pénzért Budapest belvárosában, akár a Parlament szomszédságában is lehetne irodát bérelni, az áprilisban Miskolc 2-es választókörzetéből parlamentbe jutott politikusé azonban a borsodi megyeszékhelyen van. Hogy pontosan hol, az azonban nem derül ki a parlament oldalára feltöltött szerződésekből.

A közel félmilliós bérleti díjjal Hubay György mindenesetre abszolút csúcstartó a képviselők között, a megyeszékhely többi politikusával összehasonlításban pedig egyenesen megmagyarázhatatlan a különbség. A Miskolc másik, I.-es választókörzetéből bejutott szintén fideszes Csöbör Katalin ebben a ciklusban például nem is igényelt irodát az Országgyűlés Hivatalától, hanem a városi Fidesz-irodát használja, ahogyan Hubay előző ciklusbeli elődje, Sebestyén László is (a képviselők juttatásait szabályozó országgyűlési törvény értelmében a képviselő lemondhat a neki járó juttatásokról a frakció javára), a jobbikos Jakab Péter pedig Hubay bérleti díjának a feléért, 223 ezer forintért talált irodát a megyeszékhelyen.

A közel félmilliós bérleti díj ellenére Hubay György a nyilvánosan elérhető fórumokon mondhatni egyáltalán nem villog az irodájával: sem Miskolc város honlapján, sem parlamenti adatlapján, sem személyes Facebook-oldalán nincs nyoma, hogy hol, milyen címen lehetne elérni őt.

Középen Hubay György
©

A fideszes képviselő arra sem reagált, amikor egyszeri választóként, egy választókerületéhez tartozó problémával kértünk tőle személyes találkozót, tudakolva egyúttal a helyszínt, ahol dolgozik, illetve ahol megtalálhatnánk.

Nem jártunk több sikerrel a miskolci városházán sem, ahol telefonos érdeklődésünkre Hubay György parlamenti e-mail-címét ajánlották egyetlen elérhetőségeként, mondván tudomásuk szerint a politikus nem tart képviselői fogadóórát. Bár csalódottságunkat hallva a városháza készséges munkatársa megígérte, hogy „magánúton” kideríti nekünk, ha esetleg mégis, ám amikor valamivel később visszahívott, megerősítette a hivatalos verziót, miszerint „a politikusnak a városban nincs irodája”. A diszpécser egyúttal megadta Hubay György titkárának számát, a jótanács kíséretében, hogy próbáljuk meg a miskolci Fidesz-irodán elérni a képviselőt.

Ebben igaza lehetett, Hubay György titkára érdeklődésünkre ugyanis szintén azt mondta: fáradjunk be a helyi Fidesz-irodába, ha a képviselő úrtól szeretnénk valamit. Igaz, azt is hozzátette, nem személyesen a politikusnak, hanem neki kell elmondanunk ügyünket/panaszunkat, és majd ő továbbítja Hubay György felé.

Amikor ezt hallván ragaszkodtunk a politikussal való személyes találkozóhoz, és az irodája holléte felől érdeklődtünk, a munkatárs azt mondta:

„majd lesz egyszer irodája, de még nincs aktualitása a dolognak”

– mindez október 30-án történt, miközben az országgyűlés honlapján fellelhető adatok szerint a fideszes képviselő szerződése szeptember 1-je óta él a bérbeadóval.

Amely egyébként nem más, mint Hubay György korábbi munkahelye: a fideszes vezetésű miskolci önkormányzat cégeit működtető Miskolc Holding Zrt.

©

A 2014–18 között Miskolc fideszes önkormányzati képviselőjeként dolgozó, a Fidesz előtt magát a MIÉP, az MDF, illetve a miskolci SZEME színeiben is kipróbáló politikus ugyanis korábbi önkormányzati, majd májusi parlamenti vagyonbevallásában is ezt a céget jelölte meg egyetlen munkahelyként (ez utóbbiban azzal a kiegészítéssel, hogy képviselői megbízása alatt a munkát szünetelteti).

A politikus 2016-os miskolci bevallásából az is kiderült, hogy havi 300 ezer forintot kapott a „munkavállaló” leírással definiált munkakörben. Azt azonban, hogy e munkakör pontosan mit takar, hosszas nyomozás után sem sikerült kiderítenünk, a holding működésére rálátó, egymástól független forrásaink szerint nem véletlenül: állításuk szerint ugyanis „sportállás” volt Hubayé, vagyis a fideszes polgármesterrel, Kriza Ákossal köztudomásúan jó kapcsolatot ápoló (a 24.hu tavaszi riportja szerint kifejezetten Kriza emberének tartott) politikus csak az állomány- és fizetéslistákon szerepelt, de nem végzett érdemi tevékenységet.

Miután Hubay Györgyöt nem sikerült elérnünk, a nem létező irodának pedig értelemszerűen a címét sem volt hajlandó megadni a titkár, a Miskolc Holdinghoz fordultunk kérdéseinkkel, egyebek mellett azt tudakolva, hogy a városon belül hol helyezkedik el, mekkora és mely tulajdonságai (fekvése, exkluzív kivitele ... stb.) teszik ennyire drágává az irodát, járnak-e hozzá kiegészítő szolgáltatások, illetve, hogy a képviselő választotta-e ki, vagy a holding ajánlotta-e ki neki az ingatlant.

Miután a Miskolc Holding hat nap alatt többszöri sürgetésre sem reagált a megkeresésünkre, hétfőn a parlamentben személyesen próbáltuk feltenni a kérdéseinket Hubay Györgynek, aki erre azonban nem adott lehetőséget. Amikor először megszólítottuk, intézkedést színlelve elsietett, megígérve, hogy később rendelkezésünkre áll, de az ígéretét nem tartotta be, ahogy a telefonját később felvevő és visszahívást ígérő titkára sem.

©

Az Országgyűlés Hivatalától időközben viszont megkaptuk az iroda részletes adatait: eszerint Hubay György 164 négyzetméteres bérleménye Miskolc belvároshoz közeli részén, a Széchenyi utcában, de nem annak az abszolút belvárosi részén van.

Ingatlanértékesítésben jártas miskolci forrásaink teljesen irreálisnak nevezték az iroda közel félmilliós bérleti díját: állításuk szerint ennyiért már felszerelt vendéglátóipari egységet lehet bérelni a városban, pedig azok bérleti díja magasabb a sima irodákénál.

Az állításukat alátámasztandó az internetes ingatlanhirdetések között böngészve is két perc alatt találtunk a képviselői bérlemény utcájában 140 négyzetméteres – a politikusánál tehát mindössze 20 négyzetméterrel kisebb – irodát 220 ezer forintért, a legjobban azonban maga a Miskolc Holding honlapja árulkodik arról, hogy valami nem stimmel, annak hirdetményei között ugyanis ugyanabban a házban egy 200 négyzetméteres földszint + galéria + pince helyiségkombinációt kínál az önkormányzat havi 335 ezer forintért, egy sarokkal odébb pedig – szintén ugyanezen az úton, de a belvároshoz közelebbi pozícióban – két 380 négyzetmétereset, 398, illetve 358 ezer forintért.

Hozzászólások