Bíróságra megy a MEOSZ a Pesti Srácok tolószékezős cikke miatt

Bíróságra megy a MEOSZ a Pesti Srácok tolószékezős cikke miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A cikk szerzője közben közzétett egy bocsánatkérést, amiben minden érzékenyítő plakátot elítél.

Nemcsak felháborítónak tartja a Pesti Srácokon megjelent, a tolószékes emberekkel példálózó cikket a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), de úgy döntöttek, hogy be is perlik a jobboldali lapot.

Mint arról beszámoltunk, a jobboldali lapban Vésey Kovács László írt cikket a Coca-Cola elfogadást hirdető reklámplakátjaival kapcsolatban, amelyben azt írta, "tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni", mert bár "nem gyűlöljük a mozgássérülteket", "nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más".

A MEOSZ kedden közleményben reagált a cikkre, amelyben sértőnek és felháborítónak nevezte a cikket, és bocsánatkérést követelt, szerdán pedig újabb közleményt adtak ki, amelyben azt írták, Vésey Kovács nem kért bocsánatot, csak egy mondatot törölt a cikkéből, a portálon viszont "A MEOSZ úgy érzi, megaláztuk a mozgáskorlátozottakat" címmel hozták le a közleményüket, ezért a szervezet

bírósághoz fordul a pestisracok.hu portálon megjelent írás mozgáskorlátozott emberek közösségét ért jogsértő kitételei kapcsán.

A közleményben azt írták, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon következmények nélkül lehet az emberi méltóságot súlyosan sértő, gyűlöletkeltő kijelentésekkel illetni a születésüknél fogva, illetve betegség vagy baleset következtében mozgáskorlátozottá vált, kerekesszékes embereket pusztán az állapotuk miatt, a cikk pedig a magyar kormány által is fontosnak tartott értékekkel ment szembe, mert az Alaptörvényben is szerepel, hogy Magyarországon minden ember egyenlő függetlenül a bőre színétől, vallásától, nemi hovatartozásától, nemzetiségétől és fogyatékosságától stb.

Ez a cikk térdig gázolt át az egyetemes emberi jogokon, és sértette meg az Alaptörvényben biztosított alapvető jogokat!

"A MEOSZ nemcsak úgy érzi, de meggyőződése és következetesen ki is tart amellett, hogy az írás súlyosan sérti a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát, ami elfogadhatatlan, mert az emberi méltóság nem alku tárgya, és bár senki nem akar mozgássérült lenni, de ha ilyen helyzetbe kerül, élni akar alkotmányos jogaival" – írják.

A MEOSZ közleményének kiküldése után 1-2 órával egyébként Vésey Kovács a Facebook-oldalán közzétett egy posztot, amit a Pesti Srácok is átvett azzal a kitétellel, hogy az eredeti cikk egyébként nem a szerkesztőség álláspontja volt. Az új posztban Vésey Kovács elnézést kér "mindenkitől, akik úgy érzik, hogy megbántottam őket a tolószékesekkel kapcsolatos, óvatlan fogalmazásmóddal". A posztban arról ír, hogy nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célja a cikkben,

hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyerekeinkre veszélyes nyomulásáról. Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben.

Hozzáteszi, megérti a mozgáskorlátozottak részéről a felzúdulást, de

az "őket sem akarjuk nézni" megjegyzés nem célzottan rájuk, hanem a nagy plakátokon történő érzékenyítésre vonatkozott, akár ők, akár homoszexuálisok, akár mások ennek az eszközei.

Vésey Kovács szerint "a többség számára természetes emberi reakció, hogy ha mindezt agresszívan az arcunkba nyomják, akkor feszengve elkapjuk a pillantásunkat", de egyébként egyetért azzal, hogy a mozgáskorlátozottakat ugyanazok a jogok illessék meg, mint a társadalom többi tagját, és nem kérnek sajnálatot, hanem élni akarják a mindennapokat, és szerinte a homoszexuálisokra is ugyanez a szemlélet kellene, hogy vonatkozzon: "sem ünnepelni, sem szánakozni való nincs bennük".

Arról is értekezik, hogy van egy mozgáskorlátozott barátja, akinek sokszor segít is, majd végül hozzáteszi:

Csupán hasonlatként említettem a tolószékeseket, mert például őket sem akarja senki bántani, akárcsak a homoszexuálisokat, viszont előbbiek állapotát nem is idealizálják óriásplakátokon, ahogy az utóbbiakét viszont igen.

Hozzászólások