Az adatvédelmi hatóság továbbra is vizsgálja Pikó Andrásék ügyét

Az adatvédelmi hatóság továbbra is vizsgálja Pikó Andrásék ügyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Péterfalvi Attila a köztévé egyik műsorában jelentette be, hogy még vizsgálódnak a józsefvárosi adatkezelési ügyben, amelyben a rendőrség már megszüntette a nyomozást.

Folytatja az eljárást a józsefvárosi adatkezelési ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke hétfőn az M1-en. Arról az ügyről van szó, amelyben a rendőrség már lezárta a nyomozást, mivel Pikóék stábja nem követett el bűncselekményt.  

A nyomozást amiatt indult meg, hogy a VIII. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltjével és kampánycsapatával kapcsolatban felmerült, hogy törvénytelen adatkezelést folytattak.

A NAIH annak ellenére folytatja a vizsgálatot, hogy a rendőrség nem talált bűncselekményt. Péterfalvi Attila elmondta, hogy az adatvédelmi hatóság a helyi választási bizottság megkeresésére indított ellenőrzést az ügyben. A tényfeltárást, tényállást megállapító szakasz után döntenek az eljárás lezárásáról vagy annak hatósági vizsgálatként történő folytatásáról. Utóbbi eljárás végén a NAIH akár pénzbírságot is kiszabhat vagy kötelezheti az adatkezelőt az adatok törlésére.

Mint Péterfalvi mondta: a médiában megjelent felvételek alapján a történtek egyértelműen "megteremtik" a jogellenes adatkezelés valószínűségét. A NAIH elnöke azt mondta, hogy az aláíró ívek "duplikálása" – adatvédelmi megítélés szerint – a célhoz kötött adatkezelés szabályaiba ütközik. A felvételek szerint nemcsak az adatbázisok "duplikálása" fordult elő, hanem az ajánlóívek hátoldalára olyan adatok kerültek, amelyek gyűjtésére jogszerűen "semmilyen lehetőség sincsen" – közölte Péterfalvi Attila, majd úgy fogalmazott: "ebben a vonatkozásban (a NAIH) tovább folytatja az eljárást".

A Helyi Választási Iroda szeptember elején választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést, miután a Magyar Nemzetben megjelent egy cikk, amely szerint feltételezhető, hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével” készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék.

A kormánypárti lap ezt egy közösségi médiában megosztott fotóra alapozta, melyen a kampánystáb tagjai számítógépek előtt ülnek.

A rendőrség két nappal később, szeptember 11-én délután ki is vonult a Baross utcai kampányközponthoz, ahol órákon keresztül tartottak házkutatást.

Pikó már a helyszínen azt mondta, hogy senkitől semmilyen személyes adatot nem rögzítettek, és a vizsgálat őket fogja igazolni. Úgy fogalmazott, "kicsit mosolyogva" állnak a demonstratív rendőri fellépés előtt, mert a házkutatás szerinte az eddigi munkájuk egyfajta elismerése. Elmondása szerint olyan területre tévedtek, amely a Fidesz számára elviselhetetlen, amikor a kerületi korrupcióról beszéltek. Október 3-án derült ki végül, hogy megszüntette a rendőrség a nyomozást.

Az ügyben a Fidesz–KDNP a helyi választási bizottsághoz kifogással fordult, azt kérve, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket. Ennek a bizottság helyt is adott, a döntést azonban megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság, miután Pikóék fellebezést nyújtottak be.

Hozzászólások