A város, ahol a Fidesznek be kell vetnie a nehéztüzérséget

A város, ahol a Fidesznek be kell vetnie a nehéztüzérséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Richárd
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eger csatatér, szoros verseny lehet a vasárnapi önkormányzati választáson a Fidesz és az ellenzék között. Habis László tizenhárom éve vezeti a várost, kampánya egyetlen mondat köré épül, miszerint ha nem ő nyer, semmit nem kap Eger. Kihívója, Mirkóczki Ádám azt mondja, ez egyszerű zsarolás. Lejáratás, migránsokkal riogatás, kiszivárgott hangfelvételek és Fidesz-nagyágyúk Egerben. Riport.

Szállingóznak kifelé az emberek a hétfő reggeli miséről, meghitt szótlanság honol az egri utcán, csak néhányan pusmognak egymáshoz: egyiket meglátogatta az unoka a hétvégén, a másik az akciós termékeket sorolja a helyi bevásárlóközpontból, a harmadik falfehéren újságolja, ki került éppen kórházba – ilyenekről beszélnek, mikor a templom kapujában felharsan az atya:

Ne felejtsék, mit mondtam benn, a fejlődés biztosítéka, az, hogy szavazzunk jól vasárnap.

Benn, a misén, az igehirdetés alatt az atya szavai kísérteties hasonlóságot mutattak Habis László fideszes polgármester egy aznapi Facebook-bejegyzésével. A tizenhárom éve Eger élén álló Habis ugyanis azt írta ki, „október 13-a után a kormányzattal és az egyházzal együttműködésben felemeljük otthonunkat, Egert”.

Habis László
©

Amikor odalépek az atyához, magyarázza el, hogy jön Lukács evangéliumához és Jézus szavaihoz Habis polgármester és az önkormányzati választás.

Fiam, csak a Fidesz – mondta, majd hátat fordított, és bereteszelte a templomajtót.

A templom környéki lámpaoszlopokon választási plakátok csüngenek, Habis László fideszes polgármesteré nagyobb, Mirkóczki Ádámé, aki a közös ellenzék polgármesterjelöltje, kisebb, néhol pedig feltűnik Bódás Bianka arca is a plakátokon, aki Schmuck Andor egykori munkatársa, és dolgozott az Együtt 2014 pártnak is, amihez Bajnai Gordonnak semmi köze nem volt, épp ellenkezőleg – csak a név hasonlít nagyon.

Nyüzsög a piac hétfő kora délelőtt, a petrezselyemgyökér és a termelői méz közé egyre többször ékelődik be a politika, ahogy közeledik a vasárnap. Egy nagyhangú árus sokadjára emlegeti a fővárosi krumpliosztásokat, mikor megszólítjuk.

– Hogy adja a krumpli kilóját?
– Fideszes?
– Újságíró.
– Hát, itt a krumpli pénzbe kerül, de ha a múlt héten jön, talán kap almát, nálunk azt osztott a polgármester.
– Kiállta a sorát?
– A fenéket, én azt nem szeretem, ha megzsarolnak – háborodott fel a zöldséges, majd inkább egy vevőhöz fordult – mit adhatok?

A zsarolás kifejezés nem áll távol az egri kampány pontos leírásától, Habis László kampányüzenete ugyanis egyértelmű: ha nem ő nyer, Eger nem kap pénzt, abbamaradnak a fejlesztések és leszakad a város. Egy helyi tanár beszélgetőpartnerünk úgy foglalta ezt össze, a polgármester azzal kampányol, vagy ő, vagy az éhhalál.

©

A városban járva azonban sokan nem osztják a zöldséges és a tanár álláspontját. „Nézzen szét, szépül, épül, folyamatosan megújul ez a város. Ez a Fidesznek és Orbán Viktornak köszönhető. Ha itt változás lenne, nagyon pórul járnánk.” Akik a jelenlegi polgármestert és a kormánypártokat támogatják helyi szinten, nagyjából egybecseng véleményük a fenti idézettel, útfelújítás sem képzelhető el akkor, ha nem lenne azonos a polgármester és a kormánypártok színezete „Jobb a békesség. Meg migránsok se jöjjenek ide.”

Erre játszik rá Habis kampányszlogenje is (kerestük telefonon, de nem reagált megkeresésünkre), plakátjain az az üzenet olvasható, hogy:

Együtt működik – a fejlődés velünk folytatódik.

A kampányába pedig élvonalbeli fideszesek is bevetették magukat. Novák Katalin családügyi államtitkárral óvodát adott át a polgármesterrel, Gulyás Gergely miniszter, Rétvári Bence államtitkár és Hollik István kormányszóvivő is megfordult a városban, Tarlós István budapesti főpolgármester pedig hosszú előadást is tartott egy helyi fórumon. Információnk szerint Orbán Viktor miniszterelnök is a városba érkezik a kampányhajrában.

©

A negyedik ciklusára készülő polgármester tízpontos programmal vágott neki a választásoknak, amiből az egyiket már meg is valósította. Habis László ugyanis a napokban átadott egy zöldhullámot, könnyítve az autósforgalmon.

„A probléma ezzel csak az, hogy egyrészt erre lett volna tizenhárom éve, másrészt ez az én sokkal hamarabb megjelent programomban is szerepel” – ezt már a közös ellenzék polgármesterjelöltje, a jobbikos, de az Egységben a Városért Egyesület színeiben induló Mirkóczki Ádám mondta.

Minden jel arra mutat, Habis és Mirkóczki között éles verseny fog dönteni. Mirkóczki és a közös ellenzék kampánycsapatából ugyanazokat az érveket hallom, amikor afelől érdeklődőm, miben reménykedhet az ellenzéki kihívó.

Mirkóczki Ádám
©

Amikor ezekről kérdezem Mirkóczkit, csak legyint, sokszor sokan mondták már, ő lesz az, aki legyőzheti a Fideszt. Eddig nem sikerült, nem véletlenül fogalmazott úgy, egy érzelmi hullámvasút ez a kampány. Tippelésbe sem ment bele, mind a négy forgatókönyvet (ő lesz a polgármester közgyűlési többséggel vagy nélküle; marad Habis, közgyűlési többséggel vagy nélküle) elképzelhetőnek tartja.

Csak azt a kérdést fogom feltenni magamnak vasárnap este hétkor, miután vége a voksolásnak, megtettünk-e mindent a győzelemért. És most határozottan úgy érzem, igen.

Megszólalt a NER

„Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!” – mondta egy kiszivárgott hangfelvételen Oroján Sándor a Fidesz egri szervezetének ügyvezető alelnöke. A felvétel állítólag 2018-ban készült, de a napokban került nyilvánosságra. A Nyitrai Zsolt bizalmasának tartott Oroján állítólag azért tartott eligazítást, mert egy köztisztviselő szembekerült a kormánypárttal. A felvételen az is elhangzik, hogy „van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, amelynek mindannyian tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené. Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenséggé válik.”

A helyi ellenzék már 2018 januárjában, az országgyűlési választások előtt leült egymással, akkor kezdődött körvonalazódni a mostani együttműködés. Mirkóczki azt mondta, az együttműködésben személyek vesznek részt, nem pártok, ez lehet a siker titka. Ugyanezt mondják a DK-s, az MSZP-s és az LMP-s tagok is, úgy látják, vita nélkül tudnak együtt dolgozni. „Egy a cél, legyőzni Habist” – mondták. Megkérdeztem Mirkóczkit arról is, esetleges egri győzelme mintaadó lehet-e később országos szintre, azt felelte, nem az Orbán-rendszer megdöntésére készül, „van egy vízióm, amit egri polgármesterként szeretnék véghez vinni”.

©

A fideszes lejáratókampány azonban mindent megtesz Habis győzelméért, az utóbbi napokban telefonon hívták az egrieket, hogy elmondják, Mirkóczki jogosulatlanul jutott 20 millió forint állami támogatáshoz. „Felvettem a csokot, ez történt, ebben pedig nincs semmi törvénytelen. Az nem az én hibám, hogy Orbán Viktor nem írta bele a törvénybe, hogy a csokot csak fideszesek vehetik fel” – mondta. Más hírek is terjednek az ötvenezres városban, miután az ellenzéki jelölt azt írta programjában, az évek óta üresen álló laktanyában bérlakásokat hozna létre, azzal kezdték támadni a propagandasajtóban, menekülteket telepítene a városba. „Ostobaság. Habis tizenhárom éve alatt nem épültek bérlakások, a volt laktanya területe pedig üresen áll, az egrieknek szükségük van olcsó bérlakásokra.” A bérlakásprogram mellett egy óra ingyen parkolással – ami szerinte nem okozna  nagy bevételkiesést a városnak –, illetve az elektronikus döntéshozatal kiszélesítésével kampányol Mirkóczki, utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott:

nem akarom egyedül vezetni a várost.

Első intézkedése mégis egy könyvvizsgáló megbízása lenne, akivel átnézetné a város pénzügyeit. Nem szeretne taposóaknákra lépni ugyanis.

Vár állott

A kampány egyik nagy port kavart ügye az volt, amikor az egri vár volt igazgatója azt írta közösségi oldalán, szerinte azért kellett távoznia tavaly, mert nem engedte a fideszes országgyűlési képviselőnek, Nyitrai Zsoltnak, hogy “sarcolja a várat”. A Mirkóczki csapatában képviselőjelölt Berecz azt írta bejegyzésében, hogy “elkezdődött a mocskolódás! Ez jár annak, aki nem hajlandó szolgai módon asszisztálni az egri vár fejlesztésére érkező 6 milliárd forint 20-30%-nak (ennyi a hivatalosan elfogadott kvóta) elsikkasztásában.”

Berecz most a hvg.hu-nak azt mondta, feljelentést még nem tett az ügyben, mert csak “alapos sejtése” van az ügyben, de tudja, hol kell keresni a bizonyítékokat, ha képviselővé választják, hozzájut a dokumentumokhoz. Egyetért Mirkóczkival, szerinte is jönnie kell az esetleges hatalomátvétel után egy könyvvizsgálatnak. „Sok mindent találnának.”

Az ellenzék az utolsó hétre intenzív mozgósítása kampánnyal készül, illetve – mivel óriásplakátokhoz nem jutottak – bevetnek egy platós teherautót is, ami Mirkóczki arcképét körözteti majd a városban.

©

Az ellenzéki kihívó Habisról és kampányáról azt mondta, a polgármester lokálpatriótából fideszes végrehajtó lett, a kampánya pedig egyszerű zsarolás. A kérdésre, hogy ő ellenzékből hogyan tudná megtalálni a hangot a kormánnyal, azt felelte:

senkinek, még Orbán Viktornak sem lehet érdeke ellehetetleníteni ötvenezer embert.

Surranópályán indul a Fidesz ellen, de szerinte a Fidesz nyer

Habis László mellett megkerestük Bódás Biankát is, aki szintén ringbe száll a polgármesterségért. A fiatal nő már azzal bekerült a hírekbe, hogy Schmuck Andor egykori munkatársaként bejelentkezett a választásokra. Később az ellenzék azt állította, aláírásait az induláshoz fideszes listáról szerezhette. Bódást telefonon értük el, de amikor személyes találkozót kértünk tőle, ő azt javasolta, e-mailben küldjük el kérdéseinket.

Válaszaiból kiderült, azért indult el polgármesternek, mert látta, hogy elvándorolnak a fiatalok, a Fidesz pedig Egerben is tönkreteszi a környezetet. „Fák százait vágják ki és térköveznek, egyszerűen vállalhatatlan az, ami az egész országban, illetve Egerben zajlik.” Úgy látja, az ellenzék is tehetetlen, cinkosok, együtt szavaznak a Fidesszel. Kampányát a megtakarításaiból finanszírozza, reklámszakemberként több százmillió forintot mozgat meg évente, de erre a kampányra kevesebb mint egymilliót költött. Öt darab óriásplakátja van (kevesebb mint 400 ezer forintért), kétszáz nyomtatott plakátja, illetve szórólapjai. Támogatást csak a családjától, barátaitól fogadott el.

©

Az utolsó hétre ugyanazt tervezi a kampányban, mint eddig. „Facebookon kampányolok, a médiában nyilatkozom – amennyire hagynak, és mindenekelőtt: az emberek között vagyok. Én nem fotelforradalmárként kiálltok a demokráciáért, hanem ott vagyok a választóim környezetében.”

Arra a felvetésre, hogy kamujelölt lenne, azt felelte, jót mosolyog ezen a vádon, a választás után is aktív szerepet szeretne betölteni a város életében. „Az Együtt 2014 párt alapító tagja voltam, és pár hétig dolgoztam velük, aztán lemondtam a pártban betöltött tisztségemről. Épp akkor csalódtam végképp a pártokban, hiteltelenné váltak a szememben. A Momentumban láttam még lehetőséget, szavaztam is rájuk, de ők is belesimultak Gyurcsány világába. Hiteles senki sem lehet, aki a mai pártok bármelyikének a tagja, ezért vagyok független. Remélem, egyszer lesz Magyarországon hiteles országos párt, az önkormányzatiság azonban nem pártokról fog szólni.”

A leadott aláírásai körüli ellentmondásokra azt mondta, ő minden aláírást személyesen, vagy maroknyi csapata útján szerzett be. Két héten át standoltak, házaltak, nem másolták az íveket.

Szerinte azonban a Fidesz fogja megnyerni a választást, ő pedig bármilyen eredménnyel elégedett lesz. „Ez az első megmérettetésem.”

Hozzászólások