Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz

Tízmilliókért méri a hangulatunkat a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Ügyvédekre, kommunikációra, rendezvényekre és internetes hangulatmérésre költött legtöbbet a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja – derült ki az Országgyűlés Hivatalától kikért frakciószerződésekből. A frakció maga nem él olyan nagy lábon, mint a KDNP-é, de az ő szerződéseik között is találtunk érdekességeket.

Bár a 116 tagú Fidesz-frakció "alig" 200 millió forintot, vagyis 50 millióval kevesebbet költött a jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta, mint a 17 fős KDNP, szakértői és tanácsadói megbízások helyett a legnagyobb képviselőcsoport szerződései más miatt szembetűnőek. A frakcióban ugyanis kiugróan sok pénz megy olyasmire, amiről azt gondolnánk, hogy inkább az amúgy évi majdnem egymilliárd forintos állami támogatással gazdálkodó párt kiadása lenne.

Havonta 889 ezer forintot fizet például a frakció a Neticle Kft.-nek internet, azon belül is főként a közösségi média kutatására – 2018 májusa óta összesen 19,5 millió forint ment el erre. A nyolc éve működő magyar technológiai startup alkalmazása a webről összegyűjtött tartalmak – cikkek, blogok, kommentek, közösségi média – alapján elemzi, hogy milyen az adott vállalkozás (jelen esetben párt) online megítélése, majd erről rendszeres riportokat és kimutatásokat küld az ügyfélnek. A cég több csomagot kínál, a kormánypárté vélhetően a legkomplexebb, amely a saját és a versenytársak megítélése mellett külön monitorozza a negatív, vagy kritikus témával való említéseket, a szokatlanul magas említésszámot vagy új véleményvezér megjelenését.

Miből?
A képviselőcsoportok az országgyűlési törvény értelmében az Országgyűlés Hivatala költségvetéséből – tehát közpénzből – fedezik a működésükkel járó kiadásokat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj (2019 márciusától 989 700 forint) tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. A pénzből elvileg a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de a valóságban nem korlátozza semmi, hogy mire költik. A hivataltól nemcsak a Fidesz, hanem az összes képviselőcsoport szerződését kikértük. A kapott adatokból levonható megállapításokat cikksorozatban ismertetjük.

Az online mellett azért az offline médiateret sem hagyja kontroll nélkül a frakció: 2018 májusa óta havonta 1,3 milliót forintot fizet a kormányközeli Nézőpont-csoporthoz tartozó Observer Budapest Kft. (2019 szeptemberéig Médianéző Kft.) belföldi és külföldi médiafigyelési, médiaelemzési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatásaiért is – 2018 májusa óta ez összesen 28,6 millió forintba került.

©

A figyelésen túl hangsúlyos a saját mondandó megjelenítése is: havi 609 ezer forintért a Fidesz egykori sajtósa, Habony Árpád volt felesége, a tíz éve Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fanny cége, a Kaminski & Buranits Kft. segít a közösségi médiában történő megjelenések, képi és hanganyagok előkészítésében és szerkesztésében, 2018 októberében pedig 3 hónapra 40,89 millió forintért szerződött a képviselőcsoport az állami kommunikációs beszerzéseken is egyeduralkodó New Land Média Kft.-vel online tartalmak megjelenítési és hirdetési feladatainak ellátására.

Az Országgyűlés Hivatalától kikért szerződéslistából nem derül ki, de a parlament.hu-ra feltöltött adatok szerint ez utóbbi, New Land-es megállapodás egy 2020 május végéig szóló keretszerződés, amelynek teljes összege 73,15 millió forint. (A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja 2017-ben amúgy még Balásy Gyula másik – szintén agyonfoglalkoztatott - cégétől, a Lounge Design Kft.-től vásárolt hasonló címen szolgáltatást, 68 millió forintért.)

A fentiekhez – és a KDNP 8 milliós „vezetési tanácsaihoz” – képest igazán apróság az az egyszeri 1,27 millió forint, amit 2018 júliusában fizettek ki kommunikációs tréningre Kocsis Máté frakcióvezető korábbi, VIII. kerületi kampányfőnöke, Beke Sándor vállalkozásának.

Kocsis Máté
©

Nem teljesen tiszta ugyanakkor, hogy miért a frakció költségkeretéből fedezik a fidesz.hu szervereinek teljes körű üzemeltetését. Az összesítés szerint ez havi 3 millió 48 ezer forintba kerül – vagyis 2018 májusától mostanáig 67 millió forintba került –, pedig a fidesz.hu-n csak a párt, illetve a kormány üzenetei jelennek meg – a frakcióé nem igen.

Arról nem beszélve, hogy a havi hárommillión túl további havi 184 ezer forintba kerül a fidesz.hu képviselői aloldalainak tartalmi feltöltési-, valamint monitoring szolgáltatása, annak ellenére, hogy ezek a jelek szerint nem igen működnek: pár, találomra kiválasztott képviselő oldalai közül egyikén sem volt friss tartalom: volt, akié egy éve, volt, akié két éve, de olyan is, akié 2015 óta – vagyis 5 éve nem frissült. Sőt, a 2018-ban parlamentbe jutott képviselőknek már nincs is „pártos” aloldala, csak Facebook-profilja.

Mindkét szolgáltatást – a szerverek üzemeltetését és a képviselői aloldalak gondozását – a Damit Informatika Kft. végzi a Fidesz képviselőcsoportjának, de a cég ezeken felül is kiszámlázhatott egyszeri 4,3 millió forintot egy HR-program készítésére, további havi 89 ezret pedig ennek a rendszernek a támogatására.

A Damit Informatika 2016-ban akkor került a hírekbe, amikor kiderült, hogy a képviselőcsoport évi 360 millió forintos költségkeretének majdnem tizedét, 30,5 millió forintot fizettek ki a Fidesz vállalkozásnak a párt honlapjának fenntartására. Az árat irreálisan magasnak nevező bírálatokat azzal hárította a frakció, hogy abban nemcsak a honlap, hanem a frakció irodai informatikai rendszereinek üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése is benne van.

Mindez azok után volt különösen pikáns, hogy három évvel korábban 9,8 millió forintot fizetett a képviselőcsoport a Naphold-2006 Kft.-nek a fideszfrakcio.hu oldal fejlesztésére, a weblap azonban egy percig sem működött. A Fidesz rendszergazdájához, Faur Kálmánhoz köthető cég később egyéb fejlesztésekre is kapott további 27 millió forintot a frakciótól, néhány éve pedig a KDNP áll velük szerződésben.

A nelátogatót egyből a Fidesz honlapjára irányító fideszfrakcio.hu 2013-ban
©

Egy másik jól behatárolható csoportját alkotják a Fidesz frakció szerződéseinek az ügyvédi irodákkal kötöttek: a képviselőcsoport hat irodát és egy magánszemélyt foglalkoztat párhuzamosan, négyüket jogi tanácsadói, kettőjüket pedig jogi képviselői feladatokra. A hetediknél, a megbízási díjban is messze a többiek fölé emelkedő Sárhegyi és társa ügyvédi irodánál pedig szemérmesen csak ügyvédi megbízás áll a havi 1,9 millió forintos díjazás mellett a kimutatásban. A különböző minisztériumoktól, állami szervezetektől az utóbbi években már több milliárdnyi megbízást kapó iroda vezetője, Sárhegyi Zoltán éveken át a Fidesz delegáltja volt a Nemzeti Választási Bizottságban (NVI).

A frakciónak segítő irodák között van az övén kívül a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Rogán Antalt is képviselő, de több, korábban fideszes vezetésű önkormányzatnak (köztük a 2018-ig Kocsis Máté vezette Józsefvárosnak) is dolgozó Kovátsits Ügyvédi iroda, és az egykori zuglói fideszes képviselő, Kiss Imre László hasonló körökben szintén népszerű irodája.

Az ügyvédi megbízásokra összességében havi közel négymillió forintot költ a képviselőcsoport.

©

A kiadások harmadik nagyobb körét a rendezvények, fogadások költségei teszik ki a szerződéslistában. A majdnem 23 millió forintba kerülő tavaly áprilisi EP-választási programbemutató (amelyen a programot egyébként nemigen találtuk) annak fényében tűnik igazán drágának, hogy az egész rendezvény nem tartott tovább két – na jó, fogadással együtt legfeljebb három – óránál. A szervezést itt 11,3 millió forintért az a Human Telex Kft. vitte, amelyben novemberig a Fradit működtető FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál is érdekelt volt, a 9 millió forintnyi vendéglátásért pedig a Csónakázótó Vendéglátóipari Kft. felelt, amelynek a Valton-vezér, Vajda Lajoshoz köthető CFTP Hungary Kft. a társtulajdonosa, és amely évek óta visszatérő kiszolgálója a Fidesz (és a KDNP) rendezvényeinek. A helyszínt, a budapesti Bálna Rendezvényközpontot 1,57 millió forintért bocsátotta a fővárosi vagyonkezelő a Fidesz rendelkezésére, az egészben csak az maradt homályos, hogy vajon a párt európai politikával és választással kapcsolatos gondolatait ismertető rendezvény költségei miért a képviselőcsoport és miért nem a párt kimutatásában bukkantak fel.

Több, nagyobb költségvetésű rendezvény elszámolására viszont megvolt a „jogalap”: a Parlamenti Szalon rendezvénysorozat egy 2018 októberi, szintén a Bálnában tartott alkalma 9,8 millió forintba került, míg két tavaly decemberi fogadásnak csak a vendéglátás része 10,7, illetve 13,1 millió forintba. Ez utóbbit képviselői vacsora néven említi az összesítés, és ugyanerre a dátumra találni egy helyszínbérlet-költséget is: a Várkert Bazárét, 2,7 millió forintért. Ha tehát ez egy és ugyanaz az esemény, akkor 15,8 millió forintért szervezett a Fidesz-frakció egy jó hangulatú karácsonyi vacsorát a képviselőinek. Az esemény nem azonos a karácsonyi sajtófogadással: azt egy nappal később, a Marriot Hotelben tartották és az összesítésből kibogarászható adatok alapján 4,2 millió forintba került.

A Valton-Sec vezér érdekeltségébe tartozó, már említett Csónakázótó Vendéglátóipari Kft.-nél másfél év alatt 5 rendezvényre összesen 50 millió forintot hagyott a frakció, de jutott megbízás kormány kedvenc biztonsági cégének is: a parlament oldalán közzétett szerződések között csak a két tavalyi, Mészáros Lőrinc balatonalmádi szállodájában tartott frakcióülés egyenként durván 14 milliós költsége volt ismert, az Országgyűlés Hivatalától kapott összesítésből azonban az is kiderült, hogy a helyszínt a Valton biztosította 4,1, illetve 5,9 millió forintért. Hogy a két, nyolc hónap különbséggel ugyanazon a helyszínen, ugyanannyi ideig, ugyanazok részvételével tartott tanácskozás biztonsági költségei között miért van 1,8 millió forint különbség, az sajnos nem derül ki a kapott adatokból.

©

A kisebbnek számító megbízások között említésre méltó a KDNP szerződései között már említett Clavis Consulting Kft. négy hónapra 11,4 millió forintos – vagyis havi 2,8 milliós – szerződése. Hogy pontosan mit csinált a kormánypárti médiában gyakorta szakértő volt IKSZ-alelnök, Törcsi Péter cége, azt nem tudni, a listában szűkszavúan csak „tanácsadás” szerepel. A Fidesz tavalyi EP-listáján 55. Törcsi egyébként amellett, hogy a kormányzati ideológia alátámasztására létrehozott, tudományos műhelynek álcázott Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, az üzleti életben is szerencsésnek mondhatja magát: a 11,4 milliós megbízást rögtön a Clavis megalakulása utáni negyedik napon – a kft. hivatalos bírósági bejegyzése előtt két héttel – kapta a Fidesz-frakciótól.

Magánszemély, magánügy

Az összes parlamenti képviselőcsoport közül egyébként a Fidesz frakciója kötötte a legkevesebb szerződést magánszeméllyel. Ez utóbbiakkal – mint megírtuk – az a gond, hogy az Országgyűlés Hivatala a GDPR elveire hivatkozva csak anonimizálva adta ki a nevüket, vagyis rengeteg, a közpénzek átláthatósága szempontjából kulcsfontosságú adathoz nem férünk hozzá. Láthatjuk, hogy X vagy Z frakció hány tíz vagy százmilliót költött kommunikációra, politikai cselekvési tervre, önismereti tréningre és ilyen-olyan tanácsadásra, csak éppen azt nem tudhatjuk meg, kiknél landoltak az összegek, vagyis, hogy nem a családtagjaikat, (elv)barátaikat, volt képviselőtársaikat, vagy más, hozzájuk köthető, az adott területhez valójában nem is értő ismerőseiket tömték-e ki a jól fizető megbízásokkal. Van ráadásul olyan frakció, ahol a szerződések kevesebb, mint ötöde köttetett vállalkozással, a megbízottak túlnyomó többsége magánszemély. Az adatokért várhatóan pert indítunk az Országgyűlés Hivatala ellen.

A Fidesz ugyanakkor meglepő módon külön kérésünkre kiadta a magánszemélyek neveit: a mindössze hat megbízott között két volt fideszes képviselő is van, az egyik a képviselőségtől 2018-ban búcsúzó Tiffán Zsolt, aki az agrárium, a borászat és borturizmus, valamint az Ős-Dráva Program tárgykörében ad tanácsokat a frakcióvezetőnek havi 450 ezer forintért (korábban ő volt egyébként az Ős-Dráva Program miniszteri biztosa), a másik pedig Dr. Varga István ügyvéd, a 2018 végén megalakult fideszes médiakonglomerátum, a KESMA őszinteségébe belebukott kuratóriumi elnöke, aki havi 762 ezer forintért látja el a frakció jogi képviseletét.

Ismerős név a listán Kun Miklós történész-kremlinológusé is, ő – ahogy hosszú évek óta, még mindig – külpolitikai szemléket gyárt havonta a képviselőcsoportnak. A díjazása havi 317 500 forint – fillérre annyi, mint amennyit a Heti TV nevű zsidó közösségi televízió újságírójának, a nemrég Kósa Lajost nehéz helyzetbe hozó Breuer Péter World B.P.I. nevű cégének fizet külpolitikai tanácsadásért – ugyancsak évek óta – a frakció.

A "megállapodás szerint" fizetett, tehát a listában összeg nélkül szereplő telefon-, üzemanyag- kávé- és ásványvízköltségek mellett a Porsche Hungáriától – sajnos nem tudni, hogy hány darab autóra – havi 3,9 millió forintot fizet a frakció, 2018 augusztusában és novemberében pedig vásároltak is kocsikat, 4,5, illetve 3,2 millió forintért.

Hozzászólások