Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Müller: "Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Müller Cecília szerint még egy hétig lehetnek a mostanihoz hasonlóan magas járványszámok.

A harmadik hullám tetején állunk, magas számokat látunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A magas adatok ellenére "törékeny csökkenést” is érzékelni, a szennyvízből kinyerhető információkban ez viszont még nem mutatkozott meg. Mindez szerinte azt jelzi, hogy még körülbelül egy hétig lehet hasonló járványügyi adatokat látni, mint amilyeneket most.

Tetőzik a harmadik hullám, magas számokkal küszködünk.

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni - indítja Kemenesi Gábor víruskutató a Portfolio.hu-n megjelent cikkét, amelyben középtávú előrejelzést ad a járvány alakulásáról.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a magyar reprodukciós ráta kicsivel 1 alá csökkent. Ez az adat azt jelzi, hogy egy fertőzött hány embert képes megbetegíteni. Ez a mutató most Magyarországon 0,98-on áll. A tiszti főorvos szerint ebből a fertőzöttek számának csökkenésére lehet következtetni.

Müller közölte, az oltási program szépen halad, már több mint 3,1 millióan, a lakosság 32 százaléka megkapta az első oltását. Az unióban ez az arány 17 százalék körüli. A 32 százaléknak köszönhető szerinte az is, hogy új intézkedéseket, enyhítéseket tudnak bejelenteni.

Az egyéni védelem ugyanakkor a továbbiakban is fontos, azt kérte, aki csak teheti, regisztráljon az oltásra.

Elhangzott, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket (így a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is), és hogy a kórokozó különbözői mutációi nagyon ragályossá teszik a koronavírust. Egyes esetekben pedig gyorsan romolhat a fertőzött állapota.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy hétfőn megkezdődik az óvodások és az alsó tagozatos iskolások jelenléti oktatása, amit szerinte sok szülő és a gyermekek is várnak. Azt is mondta, hogy a szabályok enyhítése nagy óvatossággal és lassan történik. Hozzátette, hogy a gyerekek tiszta, fertőtlenített intézménybe térhetnek vissza.

Müller Cecília szerint egyelőre nincs egzakt válasz arra vonatkozóan, hogy egy harmadik oltásra is szükség lesz-e. A tiszti főorvos ezzel a Pfizer-vezérigazgató csütörtöki szavaira reagált, aki azt mondta: nagy valószínűséggel fel majd kell venni egy harmadik dózist is. Müller ugyanakkor hozzátette: sokan vélekednek úgy, hogy a koronavírus szezonális lesz,

ezért lehetséges, hogy ellene is évente kell majd oltást kérni, ahogy az influenza esetében is.

Hozzászólások