szerző:
hvg.hu

Az a kolléga, akinek az asztalán hegyekben állnak az akták, aki elsőként jön és utolsóként távozik az irodából, nem feltétlenül végez jobb minőségű munkát, mint a többi munkatárs.

A munkamániás nem tud
elszakadni a feladataitól
© sxc.hu
A Forbes magazinnak nyilatkozva Dr. Bryan E. Robinson pszichoterapeuta „jól öltözött függőségnek” nevezte a viselkedési zavarnak tekinthető munkamániát.

„Nem egyszerűen arról van szó, hogy valaki rendszeresen túlórázik” – magyarázta a szakember. „Az érintett ilyenkor ugyanis egyszerűen képtelen abbahagyni a munkát, s ez a tevékenysége messze nincs egyensúlyban az egyéb tennivalóival.”

A munkamánia kialakulásáért nem a cég részéről a dolgozókra nehezedő nyomás a felelős, akárcsak a szupermarketek sem okolhatóak azért, ha valaki elhízik. A munkamániást belső kényszer hajtja, sok esetben az, hogy így meneküljön az intimitás, illetve a szociális kapcsolatok elől.

Robinson szerint az efféle zavar által érintettek problémás családi háttere lehet az egyik indok, ugyanis ezáltal kialakul bennük az érzet, hogy így elkerülhetik az életük egyéb területein jelentkező gondokat. Azonban az alkoholizmushoz, vagy egyéb szenvedélybetegséghez hasonlóan a munkamánia csupán a háttérben meghúzódó problémák elfedését szolgálja, miközben további nehézségeket okoz.

A keményen dolgozó emberek 110 százalékot nyújtanak az irodában, s nagy mennyiségű munkát végeznek el jól és hatékonyan. Ezek az emberek képesek lazítani és élvezni az életet az irodán kívül is, s jó kapcsolatot tartanak fenn a családjukkal és a barátaikkal. Egy munkamániás folyamatosan a munkájára gondol és arról beszél, legyen akár otthon, vagy akár egy üdülőhelyen. Ennek eredményeképpen a családtagok szenvedik el a viselkedési zavar negatív tüneteit, a hangulat egyre feszültebbé válik, s ennek folyományaként csökken az illető munkahelyi hatékonysága és teljesítménye.

„A tökéletességre való törekvés ilyenkor fölébe kerekedhet a hatékonyságnak” – magyarázta Robinson. „Egy munkamániás rengeteget foglalkozik - sokszor feleslegesen - ugyanazzal a projekttel, újra és újra átolvassa azt, s a legapróbb – ám sokszor már jelentéktelen – részletek tökéletesítésével is rengeteg időt tölt el.

A munkamániának fizikai tünetei is lehetnek, ilyenek a fejfájás, fáradékonyság, emésztési és légzési problémák, mellkasi fájdalmak, szédülés vagy idegfeszültség. A viselkedési szimptómák között említhetjük a, a pihenésre való képtelenséget, alvászavart, ingerlékenységet, feledékenységet, koncentrációs zavart, illetve az eufória és a depresszió között ingadozó hangulatot.

A munkamániásokból általában rossz főnökök lesznek, akik gyakran a legvégsőkig kontrollálni akarják beosztottaikat, ezáltal elfojtva a kreativitásukat és kezdeményezőképességüket, valamint teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak velük szemben. Egy munkamániás főnök hajlamos lehet arra, hogy megtagadja az előléptetést egy-egy jól teljesítő beosztottjától, mert attól tart, hogy az ifjú titán fölékerekedik majd az irodában. Röviden a munkamániásokból általában hiányzik az önbizalom és az önbecsülés.

Sok esetben ezek a problémák idővel fokozódnak, s morális gondokat is okozhatnak. A munkamániások hamar kiéghetnek, ez pedig ahhoz vezethet, hogy elkezdik kerülni a munkahelyüket. Egyelőre még nem készült megbízható felmérés erről a viselkedési zavarról, s annak okozatairól, azonban egyes szakértők úgy saccolják, hogy csak az Egyesült Államokban évi 160 milliárd dollárra rúg a munkamániával, s az általa okozott mentális problémákkal összefüggésbe hozható bevételkiesés.

MTI Karrier

Egyre fantáziadúsabban indokolják a munkahelyi lógást

Egyre gazdagabb az amerikaiak fantáziája, ahogy egyre több a "hirtelen" munkahelyi hiányzás. Egy év alatt 35-ről 43 százalékra emelkedett a valójában nem beteg, ám beteget, vagy mást kifogást jelentő alkalmazottak száma. Az állítólagos problémák sokszor már-már a szürrealitás határait súrolják

hvg.hu Gazdaság

Munkahelyi fejtörők

Túlbuzgóság-e kreatív ötletekkel előállni a munkahelyünkön? A főnök szerint általában nem, sőt, akadnak olyan hazai cégek, amelyek a dolgozói ötletek felkarolása mellett utazással, vagy pénzjutalommal díjazzák a találékony munkatársakat.

hvg.hu Karrier

Tíz színpadi titok a munkahelyre

Színház az egész világ, nem csoda, hogy a színészi tehetséggel megáldott emberek a világot jelentő deszkákon kívül is jól kamatoztathatják ezen erősségeiket, elég csak a politikusokra, vagy marketingesekre gondolni. Az Egyesült Államokban sok fiatal pályakezdő színészeti órákat vesz, hogy nagyobb önbizalomra tegyen szert, s elsajátítson egy-két trükköt, amelyek segítségével jó benyomást tehet tárgyalópartnereire. Az alábbiakban lerántjuk a leplet ezekről az állásinterjún is jól kamatoztatható fogásokról.

Gazdaság

Munkakényszerek

Kifogásolták a törvényileg megengedett túlórán felüli munkavégzést, s ezért távoznia kellett a cégtől a Bakony Művek Hajdúnánás Kft. két dolgozójának. A cég állítólag csak a kíméletlen munkafeltételek fenntartásával tud versenyben maradni.

hvg.hu Karrier

Mi a különbség e-munka és távmunka között?

Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az internet elterjedésével együtt milyen atipikus munkavégzési és foglalkoztatási formák jelentek meg, -hogyan lehet a hagyományostól eltérő munkafeltételek között megfelelni a hagyományos, vagy éppen merőben új típusú elvárásoknak, kihívásoknak.

hvg.hu Karrier

A munkahelyen lustálkodni is lehet

Ehhez kínál útmutatót Corinne Maier Jó reggelt, lustaság! című könyve, amelynek segítségével elsajátítható a cégnél végzett munka minimalizálásának művészete. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos tippet olvasóinkkal. Olvasson bele!

MTI Karrier

Sok szabálysértés történik a munkaügyi jogszabályok ellenére

Sok munkavállalót alkalmaznak a munkaadók feketén, a nyáron indított célvizsgálat során fél év alatt 20 ezer ilyen munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatást találtak - ismertette Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnöke szerdán Budapesten egy szakmai konferencián.

MTI Gazdaság

Elbocsátás helyett munkaidő-csökkentés

Csökkentett munkaidővel, az ehhez igazodó alacsonyabb keresettel próbálják meg elkerülni az elbocsátásokat német vállalatok az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közölt beszámoló szerint.

MTI Karrier

A munkamániás asszony árt férje egészségének

A munkamániás feleségek veszélyeztetik férjeik egészségét, mindenesetre ezt állítják amerikai orvosok. A Texasi Egyetem kutatói több ezer házaspárt megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy minél több időt tölt a feleség házon kívül, a munkahelyén, annál rosszabb a férj egészségi állapota – olvasható a Pravda című orosz napilap online kiadásában.

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Vénasszonyok nyara lesz holnap, 24 fokkal

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Sokkal olcsóbb lett a sárgarépa és a petrezselyem

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti

Tiborcz István elmerült a budai vendéglátásban, az Origo átjátszásánál bizonyított barátja segíti

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre

Máris szétszedték az idei legerősebb iPhone-t, választ kaptunk végre egy nagy kérdésre

Orbán irodája elé feszített molinót a Párbeszéd, hogy engedje vitázni Tarlóst

Orbán irodája elé feszített molinót a Párbeszéd, hogy engedje vitázni Tarlóst

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben

Pénzügyi vonalon mozgolódnak ifjabb Matolcsy köreiben