Felszámolják a Független Hírügynökséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Bíróság elrendelte a Független Hírügynökség Kft. felszámolását.

A Független Hírügynökség (Fühü) 2011. június 16-án jelentette be, hogy megszűnik, miután nem volt érdemi kereslet fizetős hírügynökségi szolgáltatásai iránt, főképp az MTI ingyenessé válása után. Ezután kezdődött meg a cég végelszámolása, a napokban pedig elrendelték a felszámolását. A bíróság az EC-Cont Gazdaság-ellenőrző és Vagyonértékelő Kft.-t jelölte ki felszámolónak – írja a Gazdaság.hu.

A Független Hírügynökség Kft. a Braun & Partners Kft. tulajdonában áll, amely fölött Braun Róbert, Iglódi Csaba és a svájci székhelyű B & P International AG diszponál. Az RTL Klub volt munkatársai által alapított társaságot 2011 elején vásárolták meg. Az akvizíció után egy hónappal készült el a lex Fühü néven elhíresült törvény, amely kivette az MTI-t a szokásos piaci szabályok alól, azaz nem minősül erőfölénnyel való visszaélésnek, hogy az állami hírügynökség ingyen adja híreit.

A társaságot a Braun & Partners Kft. alapította 3 millió forint jegyzett tőkével 2007. december 20-án Navyblue Europe Tanácsadó Kft. néven, a cégben társtulajdonos volt a skót Navyblue International Ltd., a vállalkozás főtevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás volt, ami azóta sem változott. Ebbe a "bőrbe" bújt bele a Független Hírühynökség 2011. február elején, eközben – 2010 augusztusának közepén – a skótok kiszálltak a cégből. A tulajdonosok tavaly júniusban jelentették be a társaság megszüntetését, végelszámolási eljárás alá vonták a céget, ami idén január 19-én felszámolási eljárásba váltott.

A társaságnak az utóbbi két évben nem ment jól, míg 2009-ben még 14 millió forint feletti árbevételt mutatnak az Opten céginformációs szolgáltató adatai, 2009-ben ez nulla forint volt, és 2010-ben is csak 539 ezer forintot tett ki. A vizsgált évek mindegyikében veszteséges volt a cég, 2009-ben 532, egy évvel később 1,6 millió, 2010-ben pedig 462 ezer forint volt az adózott veszteség.

Az új tulajdonos a Reutershez hasonló multimédiás tartalomgyárrá akarta fejleszteni a Független Hírügynökséget. Braun úgy gondolta, hogy a klasszikus hírügynökségi tudósítások mellett arra is lesz kereslet, hogy egy külső partner témákat találjon és dolgozzon fel a médiacégeknek – írta korábban az Index. Sőt, azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egy-egy kevésbé nyereséges tematikát vagy rovatot külső partnerekhez szervezzenek ki a jövőben a kiadók, így a tervek szerint a Független Hírügynökség egész rovatok munkáját át tudta volna venni költséghatékonyan, ha erre lett volna szükség. A válság miatt azonban nem sikerült befektetőt találni a médiapiacon, a bevételek pedig a fenntartási költségek töredékét fedezték. Nem segített az sem, hogy miután megvették a céget, a jobboldali sajtó azonnal felmondta a szerződést a Fühü-vel.