3 dolog, amit az emberek elrontanak egy állásinterjún

3 dolog, amit az emberek elrontanak egy állásinterjún

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szemkontaktus hiánya, nem megfelelő öltözet viselése, illetve az érdektelenség – ezek nem szabad, hogy megtörténjenek velünk egy állásinterjún. De az sem jó pont, ha arrogánsak vagyunk.

A Quartz egy kutatás alapján összeszedett három olyan tipikus, igen kellemetlen hibát, melyet az emberek egy állásinterjún el szoktak követni.

Az interjúztatók az alapján mérik fel a jelentkezőket, hogy mit viselnek és milyen a nonverbális kommunikációjuk. Hiba az, ha az interjúalany nem teremt szemkontaktust, nincs megfelelően felöltözve, és érdektelennek mutatkozik. A kutatás szerint azok a jelentkezők, akik nem teremtenek szemkontaktust, illetve nem mosolyognak, hamar lekerülnek a listáról.

Az említett három komoly hiba mellett ugyanakkor még van egy másik dolog is, amire érdemes figyelni, ez pedig az, hogy ne legyünk túlzottan arrogánsak. A menedzserek 53 százaléka szerint jelent ez gondot. Csak egy példa: nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha előleget kérünk az interjúztatótól, főleg úgy, hogy még nem is tudjuk, minket vennének fel a kívánt állásra.

A legfontosabb az, hogy már az első percekben jó benyomást tegyünk, hiszen az utóbbi években felgyorsult az, hogy a felvételiztetők mennyi idő alatt döntenek arról, hogy felvesznek-e valakit (van olyan amerikai cég, ahol például mindössze egy percet kapnak a jelentkezők a bemutatkozásra). A megkérdezett menedzserek elmondása alapján már az első 5 percben el tudják dönteni, hogy alkalmas-e az adott illető a meghirdetett pozícióra, az első kézfogástól számított 15 percen belül pedig nagyjából el is döntik, hogy mi lesz a jelentkező sorsa.