Gondban az MNB budai Várba vitt iskolája

Gondban az MNB budai Várba vitt iskolája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Visszavonták a Matolcsy György vezette jegybank doktori iskolájának használatbavételi engedélyét – értesült a 24.hu.

A gond az, hogy a budai Várban található épület felújításakor nem szigetelték le a szomszédos lakóház tűzfalát, így az abban lakókat zavarja az épület felső szintjére telepített szellőztető rendszer.

Mindezt úgy, hogy a jegybank egyik alapítványa, a PADA négymilliárd forintot költött a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városháza átalakítására. A pénzből azonban nem jutott a szigetelésre, így a nyári tesztek során nappal és éjszaka is 50-60 decibeles alapzajt mértek a lakószobákban.

Éppen ezért egyébként már tavaly szeptemberben megtámadták az első fokon kiadott használatbavételi engedélyt, most pedig másodfokon egy kormányhivatali döntött úgy, hogy visszavonja a doktori iskola használatbavételi engedélyét. Ez elvileg azt jelentené, hogy be kell zárni az épületet, ám a 24.hu azt írja, hogy az kedden is nyitva volt még.

Update:

Cikkünk megjelenése után reagált a Pallas Athéné Alapítványok vagyonkezelője, az Optima Befektetési Zrt.

Érvényes használati engedéllyel kezdte meg és folytatja működését a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány épülete – írják közleményükben, mely szerint a felújított Bölcs Vár épülete tavaly júliusi átadása után elsőfokon használatbavételi engedélyt kapott. Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált.

A dokumentum szerint „mind a felújítási munkálatok, mind az épület üzemeltetése során az Alapítvány mindenben együttműködött az érintett hatóságokkal. Az épület egész felújítása mindvégig a szomszédos társasházzal kötött megállapodás alapján történt, érvényes építési engedély alapján, a műszaki-technikai előírásoknak megfelelően. Ezzel ellentétes hivatalos írásbeli határozatot sem a társasház, sem az Alapítvány a mai napig nem kapott, így ezzel kapcsolatban, érdemben nyilatkozni nem lehet.”

Hozzászólások