A britek Kétfarkú Kutyája beszabadult egy rendes múzeumba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Banksy, a híres-hírhedt brit utcaművész bebocsáttatást nyert egy művészeti intézmény falai közé? Bizonnyal így is interpretálható a dolog: egy street art művész kiállítása a "rendes" múzeumban. Bristol most keblére öleli fenegyerekét.

Puszta provokációnál messze többről van szó. A Bristol City Museum and Art Gallery nemrég nyílt kiállítása nem botránytárlat. Koncepcióját kifejezetten arra a művészi gondolkodásra találták ki, ami Banksy-t jellemzi. A könnyebség kedvéért: kicsit ilyen volna, ha a Kétfarkú Kutya Valóságteremtő Központ mondjuk a Magyar Nemzeti Galériában állítana ki. Madonna i-Poddal a fülén, cigiszünetet tartó marokszedő asszony, roncsautó egy XIX. századi pásztoridillben, rohamrendőr hintalovon, túlkoros Csőrike rabságban, kiégett fagylaltoskocsi a múzeum terében. Banksy egész egyszerűen helyettesíti a múzeumi műveket más, "modifikált", közben nagyon is valóságosnak tűnő, és éppenséggel teljes értékű művekkel. A három napja nyílt kiállítás előkészületek éppen ezért titkosak voltak.


Esztétikailag, politikailag felkavaró és persze sokszor nevettető utcaműveivel lett híres, s erre most már a város is büszke. Eddig a város falain fordultak elő az általa készített graffitik, stencilek és egyéb "gerillamunkák", mostantól menthetetlenül városi celebritás lett.  Az önkormányzati fenntartású bristoli intézményben gyakran ugyanis a helytörténettel kapcsolatos kiállításokat rendeznek a köz pénzéből, de most már Banksy a helytörténet része. Ugyanis Bristolban született.

"Vállaltunk némi kockázatot" - nyilatkozta a BBC-nek a múzeum igazgatónője a Banksy Versus Bristol Museum című kiállítás megnyitója után  - "de azt gondoljuk, amit teszünk, jó a városnak. Nem csak itt kedvelik Banksyt, hanem világszerte másutt is. És ha a kortárs művészethez keresünk kapcsolódásokat, kapóra jön, hogy van egy helyi hősünk".

További képekért klikkeljen!
© Bristol City Museum and Art Gallery

Hozzászólások