Kiverte a biztosítékot a Hitler-árverés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak volna eladásra egy franciaországi árverésen. Zsidó- és antiszemitizmus elleni szervezetek tiltakoztak, így végül elálltak az aukciótól.

Nagy vitát váltott ki egy április végére tervezett párizsi árverés, amelyen Adolf Hitler és Hermann Göring tárgyai – egyebek mellett útlevelek, könyvek, edények – kerültek volna kalapács alá. Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa (BNVCA) és a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) követelte a mintegy negyven tárgy április 26-ra tervezett elárverezésének betiltását, mert az szerintük sérti a nácizmus áldozatainak emlékét. 

Az árverésekért felelős hatóság, a CVV végül bejelentette: a Vermot de Pas aukciósház eláll az árveréstől. Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter üdvözölte az aukciósház döntését, amelyet a történelem és a erkölcs szempontjából szükségesnek nevezett. Filippetti levélben kérte a CVV-t, hogy állítsa le az árverést. 

A "2. DB (páncélos hadosztály) hadizsákmánya Hitler Berghofjában 1945 májusában" elnevezésű aukción, a náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak volna eladásra. Szerepelnek köztük abban a szállodában használt edények is, amelyben a Harmadik Birodalom vezetői megszálltak.

A tárgyakat négy tulajdonos akarta eladni, közöttük egy egykori őrmester. A 93 éves volt ellenálló, ma párizsi lakos elmondta, véletlenszerűen vette el a vonatból, ami éppen megtetszett neki. Közöttük volt egy Lucas Cranachról szóló 19. századi album, amely Göring születésnapi ajándéka volt. Értékét 1000-2000 euróra (307-615 ezer forint) becsülik. Ugyancsak ő vett magához egy 17. századi kalligráfiát, amelyet Göring 1935-ben kapott ajándékba.

Társai elvittek Hitler rezidenciájáról egy horogkeresztekkel díszített ládát, amelyet a Führer a 49. születésnapjára kapott ajándékba – ennek becsült értéke 3000-5000 euró (922,8 ezer-1,5 millió forint) –, továbbá egy kis asztalterítőt a náci sassal, Hitler monogramjával és horogkereszttel

A páncélos hadosztály zsákmánya lett egy 1938-as kézirat is, amelyben Franco spanyol diktátor kitüntetésben részesíti Göringet, ezért 3-4000 ezer eurót remélnek az aukción.

Az aukciósház becsüse közölte, hogy az árveréshez kérték az illetékes kereskedelmi hatóság előzetes engedélyét, amelyet meg is kaptak, azzal a feltétellel, hogy horogkeresztet ábrázoló tárgyakat nem teszik közszemlére.