Megtalálták A kis herceg írójának sajtóigazolványát

Megtalálták A kis herceg írójának sajtóigazolványát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy amatőr történész rábukkant Antoine de Saint-Exupéry sajtóigazolványára, amelyet akkor adtak ki a spanyol hatóságok a francia írónak, pilótának, amikor tudósítóként dolgozott francia újságoknak az 1936-39-es polgárháború idején. A francia író, pilóta egy földközi-tengeri repülésen tűnt el 1944-ben, nem sokkal az után, hogy megjelent később világhírűvé vált regénye, A kis herceg. Holttestét soha nem találták meg.

Az igazolványt elveszettnek hitték, mivel nem tárolták együtt azokkal a dokumentumokkal, amelyeket más újságíróknak, fotóriportereknek adtak ki, mint például Gerda Taro német fotósnak, Robert Capa haditudósító fotós társának – mondta Maria José Turrion, a spanyol polgárháború dokumentumait őrző salamancai székhelyű archívum helyettes vezetője.

A médiaakkreditáció 1937. április 16-i keltezésű és a spanyol köztársaság baloldali kormányzatának propagandájáért felelős iroda bocsátotta ki. A köztársasági kézen lévő területeken dolgozó valamennyi újságíró számára kötelező volt az akkreditáció.

Saint-Exupéry 1936-ban 36 éves volt, és a sajtóigazolványban pilótának, valamint hivatalnoknak nevezte magát, utóbbi az író szó téves spanyol fordításából eredt.

A sajtóigazolványt Policarpo Sánchez jogász, amatőr történész találta meg, amikor a polgárháború idejének mozijáról végzett kutatásokat egy Toledo tartománybeli faluban június 30-án.

"Páratlan értékű a dokumentum. A sajtóigazolvány pontos információval szolgál Saint-Exupéry madridi tartózkodásáról" – mondta Sánchez.

A francia író madridi tartózkodási helyéül a Hotel Floridát nevezte meg, ahol abban az időben számos Spanyolországba érkező író, köztük Ernest Hemingway és Martha Gellhorn is lakott.

A spanyol polgárháború volt az első kiterjedt háborús konfliktus, amelyről a világsajtó részletesen tudósított, különösen azoknak az értelmiségeiknek a segítségével, akik a köztársasági oldallal szimpatizáltak. Saint Exupéry 1936-ban Barcelonából tudósította a L'Intransigeant című francia napilapot, majd 1937-ben a Paris Soirt.

A francia író, pilóta egy földközi-tengeri repülésen tűnt el 1944-ben, nem sokkal az után, hogy megjelent később világhírűvé vált regénye, A kis herceg. Holttestét soha nem találták meg.