szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Clearswift információbiztonsági cég arra biztatja a munkaadókat, hogy világos, az alkalmazottak által is elfogadható bloghasználati házirendet vezessenek be. A titkos adatok kiszivárgása és a cég jóhírének megsértése egyre nagyobb veszélyt jelent a blogok terjedésével.

A Clearswift múlt hónapban közzétett, munkahelyi e-mail használatról készített felmérése azt mutatja, hogy az alkalmazottak 40 százaléka naponta több mint 1 órát tölt a vállalati e-mail és webszerverek magáncélú használatával. A blogolásokhoz kapcsolható év eleji amerikai elbocsátási hullám már annak a jele volt, hogy a blogolás potenciális biztonsági fenyegetést jelent, s újabb fórumot ad a felelőtlen, elégedetlen vagy akár rossz szándékú alkalmazottak számára. A termelékenység visszaesése mellett további kockázati tényezőt jelent a bizalmas információk blogokon keresztüli kiszivárgása és a vállalat jó hírnevének sérelme is.

„A Clearswift által javasolt házirendeket sokan az alkalmazottak szabadságának sárba tiprásaként értelmezik, a gazdálkodó szervezeteknek viszont alapvető érdekük, hogy megvédjék jó hírnevüket. Olyan konszenzuson alapuló házirendeket kell bevezetni, amelyek mind a szervezetek érdekeinek, mind az alkalmazottak igényeinek megfelelnek” – mondta el Fórján Tamás, az adatbiztonsági kérdésekkel foglalkozó 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A blogolási problémákra akkor terelődött jelentősebb figyelem, amikor ismert amerikai cégektől több esetben is elbocsátottak embereket az online naplókban megjelent dolgok miatt. Mark Jen például a Google-ról közzétett vitatott megjegyzései miatt veszítette el munkáját a a cégnél. Tavaly hasonló esetek fordultak elő többek között a Delta Airlinesnál és a Microsoftnál is.

„A közelmúlt fegyelmi ügyei jól mutatják a véleménynyilvánítás szabadsága és a vállalati érdekek közötti potenciális konfliktusokat. Elkerülhetetlen, hogy a cégek kommunikációs házirendeket vezessenek be hírnevük és márkaneveik, de ugyanakkor dolgozóik védelme érdekében is. Ahogyan üzleti szempontból öngyilkosságnak minősül, ha nem óvjuk magunkat a külső webes támadások ellen, ugyanúgy nincs más választásunk, védekeznünk kell a belső fenyegetések ellen is” – jelentette ki a Clearswift kutatási igazgatója, Alyn Hockey.

hvg.hu Gazdaság

Kell-e hirdetés a bloggereknek?

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem itthon is egyre több hirdető vet szemet a blogokra, azaz webnaplókra, amelyek személyes stílusukkal és szubjektív hangvételükkel hamarosan az internetes hirdetési piac kedvenceivé válhatnak. Feltéve, ha a bloggerek engedik.

Infinit Világ

Kína, szabadság, emberi jogok és a blogok

A kommunista párt által vezetett Kínában közel 100 millió internetező van, akik viszont csak igen korlátozott keretek között hódolhatnak a világháló nyújtotta lehetőségeknek: a külföldi oldalak letiltása, a chatszobák és a fórumok moderálása általános gyakorlatnak számít.

Kiricsi Gábor (hvg.hu) Gazdaság

Könyvsiker lesz-e a lebuktatott londoni „prostituált” blogja?

A londoni örömlány blogja kultikus olvasmánnyá vált a weben; klienseivel töltött estéit ezrek követik, s nemrég egy könyvkiadó is szerződési ajánlattal kereste meg. Egy anonim szövegek szerzőit kutató irodalom professzor azonban állítja: a webnaplót valójában egy San Franciscó-i újságírónő jegyzi.

Világ

Bloggerek az amerikai kampányban

Az idei amerikai elnökválasztás kampányában már komoly szerepet játszanak a blogok, internetes naplók, amelyek nemcsak a hagyományos információhoz jutást segítik, hanem hatékony eszközei a kampányfinanszírozásnak, valamint a jelöltek népszerűsítésének.

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili filmje