szerző:
hvg.hu

Kopaszság, pattanások, túlsúyosság, erőszakosság - néhány betegség, amelyek kialakulásában igencsak nagy szerepet játszanak az örökölt gének. Összegyűjtöttük a tíz legkellemetlenebb örökletes kórt.

Tar fejbőr. A génkészlet a felelős
© sxc.hu
1. Kopaszság. Bár a tar fejtető inkább a férfiak esetében gyakori, német és amerikai tudósok nemrég rájöttek, hogy a kopaszságért és a haj gyapjasodásáért a P2RY5 jelű gén különböző torzulásai tehetők felelőssé. Noha genetikáról van szó, öröklődését nem foghatjuk csak az édesanyánkra. A csupasz skalp valószínűleg mindkét szülő számos rendellenes génjének együttes eredménye. A tartós kopaszság egyik ritka típusa az alopecia universalis, amelyben a meghibásodott gén miatt az egész testen nem nő sem szőr, sem haj; a gyermekkori kopaszság (Hypotrichosis simplex) szintén ritka betegség.

2. Tejcukorérzékenyéség (laktóz-intolerancia). A kínaiak tej iránt érzett ellenszenvét sokáig kulturális okokra vezették vissza, mígnem a tudósok az 1960-as években rájöttek, hogy az ázsiai, afrikai és dél-európai emberek laktóz-intoleranciában szenvednek. Az elmúlt tízezer év során a genetikai változás révén kialakult a tej megemésztésének képessége, de csak ott, ahol a tejgazdálkodás adott volt. Ha mégsem bírjuk a tejet, valószínűleg felmenőink sem fogyasztottak sokat ebből az italból.

3. Akne. A pattanásokért is szüleinket okolhatjuk. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a legtöbb pattanásos iskoláskorú fiú családjában gyakoriak a bőrproblémák. Ezen felül, akiknek szülei fiatalon hasonló gondokkal küzdöttek, az komoly akne problémákra számíthat.

4. Ikeráldás. Noha az egypetéjű ikrek a véletlennek köszönhetők, a kétpetéjű ikeráldás újra és újra felbukkan a családokban. Az anya, aki dupla annyit pelenkáz, olyan gént hordoz, amely többszörös petét eredményez az ovuláció során. Jóllehet az a férfi, aki szintén ilyen gént hordoz, nem tud ikreket nemzeni, továbbadhatja a családi jellegzetességet lánygyermekének, aki ikres nagypapává teheti. Ezért van az, hogy az ikerszületés generációkat ugrik; bár nincs rá kézzelfogható bizonyíték, minden második nemzedékre valószínűsíthető.

5. Szívbetegség. Ha a családi kórelőzményben található szívbetegség, cukorbaj, stroke vagy magas vérnyomás, vigyázzunk a szívünkre. Azok a gyermekek, akiknek szülei szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, nagy valószínűséggel hasonló problémákkal számolhatnak. Aki veleszületett szívelégtelenséggel küzd, annak nagy valószínűséggel gyermeke is örökli majd a betegséget.

Második rész (Oldaltörés)


6. Túlsúlyosság. Nem kell más az elhízáshoz, mint egészségtelen ételek és egy súlyos génkészlet. Az egyik tudományos elmélet szerint ugyanaz a gén, amely elődeinknek segített túlélni az éhínséget, dolgozik most a jólétben élő emberek ellen. Az elhízást gyakran szervi rendellenességek okozzák, amelyek jellemző kísérő tünete lehet kisebb-nagyobb túlsúly, többek között ilyen a nemi szervek fejletlenségével járó Bardet-Biedl és Prader-Willi szindróma.

Mellrákszűrés. Az öröklött betegség
is megelőzhető
© Marton Szilvia
7. Erőszakoskodás. Legközelebb, ha egy bunyó miatt az igazgatói irodában ülünk, kezünkben a kirúgásról szóló értesítővel, nyugodtan fogjuk a családunkra. A gént, amely növeli az egyén erőszakos viselkedésének kockázatát, már felfedezték. Tény, hogy a személyiség bűnözésre és agresszív cselekedetekre való hajlama örökletes. A kutatók arra is rájöttek, hogy az agresszív viselkedés a férfiak esetében jóval nagyobb eséllyel öröklődik a nem-agresszív antiszociális magatartáshoz képest, mint amilyen például egy tárgy eltulajdonítása. 

8. Színtévesztés. A férfiak 8 százaléka, a nők 0,2 százaléka keveri össze a zöld és a vörös színeket, ezek receptorai túl közel ülnek egymáshoz az X kromoszómán. Ennek az az oka, hogy az X kromoszómán öröklődik a jelleg, amiből a férfiaknak csupán egy jut az édesanyától, így nincs lehetőség a másik X kromoszóma általi kompenzálásra.

9. Mellrák. A legtöbb mellrák oka még mindig rejtély, mindazonáltal a kutatók felfedezték, hogy bizonyos gének mutációja – mint amilyen a BRCA1 és a BRCA2 – felelőssé tehetők egyes daganatok kialakulásáért. Azoknak a nőknek az esetében, akik örökölték a genetikai elváltozást, gyakran fordul elő, hogy egész fiatalon mindkét mellükben rákos elváltozások alakulnak ki. Férfiak esetében a BRCA1 a prosztatarák kialakulásának esélyét növelheti, míg a BRCA2 hasnyál és más daganatok megjelenését valószínűsíti.

10. Alkoholizmus. Az alkoholisták gyermekei nem feltétlenül lesznek iszákosok, de egy friss kutatási jelentés szerint az alkoholizmus kockázata 50 százalékban genetikailag meghatározott, s a környezet adja a másik felét. Az italfüggőség genetikailag összetett probléma, ami azt jelenti, hogy számos gén lép működésbe, amelyek ráadásul különbözőképpen hatnak az egyénekre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Minden második európai túlsúlyos

Minden második európai ember túlsúlyos, s minden ötödik kórosan kövér, ám világjelenségről van szó, amelynek két fő oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya - hívták fel a figyelmet a gasztroenterológusok európai tanácskozásán.

hvg.hu Plázs

Plasztikai műtétek: mire vagyunk képesek külsőnkért?

A kopaszodás nem válogat, ám van, aki megbarátkozik tar megjelenésével, mások bármit megtennének a dús hajért. A kopaszodás elrejtésére tett kísérletek között egyre népszerűbb a plasztikai beavatkozást igénylő hajátültetés.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

Medipress Plázs

Mellrákot okozhat egy gyakori génvariáns

A német rákkutató központ (DKFZ) által vezetett nemzetközi kutatási konzorcium vizsgálatai szerint egy gyakori génvariáns megnöveli az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Medipress Plázs

Hogyan hat szervezetünkre az alkoholfogyasztás?

Az, hogy mennyit és milyen gyakran iszunk – nem az alkalmanként fogyasztott átlagos alkoholmennyiségről van szó – befolyásolja a különböző okokból bekövetkező halálesetek kockázatát, a Nemzeti Egészségügyi Intézet új tanulmánya szerint.

MTI Plázs

Teszt rendszeres alkoholfogyasztóknak

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Nem hagyja magát az indián nyár

Nem hagyja magát az indián nyár

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Kirúgták a kormánymédia plagizáló újságíróját

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

A világűr határára küldi az 5G-s okostelefonját a Samsung, és bárki "használhatja" majd

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását