szerző:
travelline.hu

Nincs túl messze a fővárostól, mégis nyugodt, békés életet ad ez a...

Nincs túl messze a fővárostól, mégis nyugodt, békés életet ad ez a környék, jó levegővel a hegyek között. Most megtudhatjuk, miért is jó a vidéki élet, milyenek a környező helyek, barlangok, várromok Csobánkán, és miért kényelmes egy családos embernek elszakadni Pesttől.

Miért költöztél Csobánkára?
A párom már itt lakott, ő 1999-ben vett itt egy felújítandó parasztházat, én tulajdonképpen hozzá költöztem ki, ha történetesen Máriabesenyőn lakik, odamentem volna. Mostanra lelkes lokálpatrióták lettünk mindketten, szerelmesek a faluba és a környékbe.
 
Mivel foglalkozol?

Tételesen? Pelenkázok, copfot fésülök, műanyag katonákkal játszom, ebédet főzök, megakadályozom, hogy a gyerekeim kinyírják egymást, magyarázok, néha ordibálok, sokat mesélek, barátokkal borozgatok. Élek.
 
Meddig maradsz még?

Hát én itt tervezek megöregedni, ha sikerül.

Ezek szerint a családdal együtt laksz, kikkel is pontosan?
A párommal és a három törpével, Barnabás 4 éves, Lujza 2, a kicsi meg most múlt 5 hónapos.

©

Mi szeretsz a legjobban Csobánkában?
Szerintem ez egy ideális hely gyerekeknek. Itt meg tudom nekik egyrészt a tiszta levegőt és a természet közelségét, másrészt egy állandó gyerekközösséget, akikkel együtt lehet bicajozni meg focizni meg fára mászni, és szerintem ennél többet ebben a korban nem lehet nyújtani a csemetéknek. Huszonéves szinglinek lenni jó volt a fővárosban, gyereket nevelni viszont szerintem itt a legjobb, ahol van almafa, szarvasbogár, várrom, barlang és barátok. Jó a levegő, gyönyörűek a hegyek körülöttünk, néha az a kényszerképzetem, hogy egy kis alpesi faluban élek, a gyerekeim barnák és este sokáig sikálom a térdükről a koszt, és ez szerintem rendben van így. Ezenkívül jó még a távolság is, a párom a fővárosban dolgozik, egy óra alatt beér, szóval ez a 30 km pont elég arra, hogy falun érezzem magam, de nincs annyira messze, hogy ne ugorhatnánk be bármiért. Újabban már utálok bejárni Pestre, irgalmatlan büdösnek érzem, pedig 24 évig éltem ott, de most zajosnak, mocskosnak és idegesítőnek tűnik.
 
Mit szeretsz a legkevésbé ott?

Igazából nincs bajom semmivel, a helyi önkormányzat arroganciája és nemtörődömsége okoz néha nehéz pillanatokat, de a lakosok viszont lelkesek, nemrég hoztunk létre egy civil szervezetet a falu és környezete védelmére, és azt látom, hogy mindenki örül a kezdeményezésnek. Ja, és nem szeretem a hülye quad-osokat, akik az erdőben bőgetik a motort, és életveszélyesen száguldoznak árkon-bokron át.
 
Mi az előnye és a hátránya Csobánkának?
Előnye a szép és nyugodt környezet, a kis távolságok, hogy a gyerek kelhet nyolckor, és elég háromnegyed kilenckor elindulni az öt percre lévő óvodába, a közeli ismeretségek, barátságok, hogy este ki lehet ülni a diófa alá és csak tücsökciripelést hallok, de mégis közel van minden – már persze kocsival. A hátrány szerintem később fog jelentkezni, amikor a gyerekek nagyobbak lesznek, és iskolába járnak, mert a helyi iskola rettenetes, így be kell majd járniuk Pestre, a buszközlekedés viszont nehézkes és megbízhatatlan, így vagy hordunk mindenkit kocsival a reggeli dugókban, vagy kelhetnek hajnalban, hogy beérjenek. Azért bízom benne, hogy megoldjuk valahogy és kárpótolja majd őket a környék sok szépsége és lehetősége, meg a most kialakult barátságok.

[[ Oldaltörés: Miért érdemes Csobánkára látogatni? ]]

Szerinted miért érdemes Csobánkára utazni turistaként?
Nagyon sok szép helyre lehet kirándulni Csobánka közvetlen közelében, van, ami profiknak való, például rengeteg sziklamászó jár ide, az Oszoly-sziklára, de amatőröknek való helyben is bővelkedünk, személyes kedvencem a Mackó-barlang, ami egy relatíve rövid, de csodaszép kirándulás. A közelben lehet lovagolni, dívik a nordic-walking az erdőben, sokan gombásznak, szóval azoknak érdemes ide jönni, akik szeretik az aktív pihenést, mászkálást, túrázást. A Pilist egyébként szakrális helynek tartják, egy köpésre vagyunk Dobogókőtől, ami állítólag a Föld szíve, néha bolyonganak is ott eltévedt ezoterikus sámáncsoportok...

Mi az, amit feltétlenül megmutatnál egy odalátogató ismerősnek, barátnak?
Kivinném a völgy közepére, a focipályára, ott van az a hely, ahol bármerre fordul az ember, lélegzetelállítóan szép hegyeket lát maga körül, onnan fel is lehet menni sétálni a magasabb részekre, ahonnan szintén gyönyörű a kilátás. Hogy mit mutatnék még meg? Az utcánkat, ami egy kis zsákutca, minden ott lakó családnak van legalább 2 gyereke, és így nyár esténként össze szokott jönni legalább 8-10 focizó, bicikliző, görkorizó gyerek a megfelelő számú szülővel, akiknek a párom faragott egy külön padot, és ott meg megy a "beszélgetős-borozós-horzsolttérd-lemosós" dzsembori.

Mi az amiről, szerinted csak az ott lakók tudnak, nincs benne az útikönyvekben, de kár lenne kihagyni?
A gombászóhelyek az erdőben, ahol az isteni vargányát meg szegfűgombát lehet szedni, de ez egy szigorúan titkos, szájhagyomány útján terjedő adatbázis, meg a Macska-barlang, ahol nagyon szép cseppkövek vannak, és nem is nehéz odajutni.

©

Csobánka környékén milyen látnivalókat ajánlanál?
A falut körülvevő hegyeket, az Oszoly-sziklát, a pálos kolostor romjait Pilisszentlélek mellett, tőlünk tíz percre, de gyakorlatilag bármelyik irányba indulunk el innen, valami tuti helyre lehet érkezni, negyedóra ugye Dobogókő, félóra Visegrád, Esztergom, tíz perc Szentendre, és az egész Duna-kanyar.
 
Van-e kedvenc kávézod, éttermed, szórakozóhelyed?
Csobánkán ez óriási hiányosság volt sokáig, hogy csak kocsmák voltak, nem volt egy hely, ahova be lehetett volna ülni gyerekkel, barátokkal kávézni vagy vacsorázni, de aztán 2 éve megnyílt a Láry-Fáry étterem, amit egyszerűen imádunk, igényes, szép, nem rém drága, nagyon jó a kaja, van nagy terasz, de csocsóasztal is, meg párnákon is lehet heverészni és a gyerekek is rohangálhatnak kedvükre.
 
Mire figyeljenek szerinted a turisták, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk felétek?
A legnagyobb veszélyt a bokrokból nyelvnyújtogatva előugró, majd vihogva elrohanó plezúros térdű gyerekcsapat jelenti, de csak a környékünkön. Esetleg ugyanez, biciklis-kommandó formájában.
 
Te hová szeretnél elutazni?
A párommal Málta szigete az örök kedvencünk, egyszer töltöttünk ott egy hetet, de azóta is visszavágyunk, ilyen kicsi szigeten ennyi mindent, ennyi kultúrát összekeveredve még nem láttam, zseniális helynek tartom.

-KM-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nézze körbe: így nézhet ki a Huawei P40

Nézze körbe: így nézhet ki a Huawei P40

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Óriási magyar siker a neten: Hide the Pain Harold lett az évtized mémje

Óriási magyar siker a neten: Hide the Pain Harold lett az évtized mémje

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Orbán Olaszországban ad majd elő, amikor a Néppárt a Fideszről dönthet

Tarlós: A Momentum mögött semmilyen teljesítmény nincs, de veszedelmesek és gátlástalanok

Tarlós: A Momentum mögött semmilyen teljesítmény nincs, de veszedelmesek és gátlástalanok

Iványi Gábor, Setét Jenő és Bogdán László is Wallenberg-díjat kapott

Iványi Gábor, Setét Jenő és Bogdán László is Wallenberg-díjat kapott