szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább éltek azok a korosodó hölgyek, akik rendszeresen jártak istentiszteletre, mint a többiek - tapasztalta a nők egészségével foglalkozó, legnagyobb amerikai vizsgálatot végző kutatócsoport. A máris vitákat kiváltó eredményt a Psychology and Health folyóirat közölte.

Az Egyesült Államok másfél évtizede úgy döntött, hogy elindít egy nagy tanulmányt, melyben a nőket legtöbbször és legnagyobb mértékben veszélyeztető betegségek okait, kockázati tényezőit igyekeznek fölmérni. A statisztikai adatok világosan mutatták, hogy a hölgyek legsúlyosabb egészségi ártalmait a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok és a különböző csonttörések jelentik.
   
Louis W. Sullivan egészségügyi miniszter 1992-ben közölte, hogy a 15-évre tervezett program elindítására 140 millió dollárt fordítanak. Az USA területén 45 egészségügyi központot jelöltek ki a vizsgálatok elvégzésére és az önként jelentkező hölgyek folyamatos ellenőrzésére. Végül közel 94 ezer nő vett részt a vizsgálatban, akiket 50-79 éves korukban vonták be a tanulmányba.
   
Az eddigi tapasztalatokról már számos dolgozatban számoltak be a kutatók. Foglalkoztak az étkezés és a daganatos betegségek közötti összefüggésekkel, a sokak által szedett vitaminok és táplálékkiegészítők hatásával. Most New Yorkban dolgozó szakemberek összesítették a vizsgálatban résztvevő nők adatait.
   
Megnézték egészségi állapotukat, a különböző betegségek kockázati tényezőit, az életvitelt és megkérdezték azt is, járnak-e rendszeresen istentiszteletre. A tanulmányban a legkülönbözőbb vallású hölgyek vettek részt és ezek adatait egyforma súllyal vették figyelembe.
   
A szakemberek megállapították, hogy húsz százalékkal csökkent azok elhalálozásának az esélye, akik hetenként legalább egy alkalommal voltak valamilyen vallásos rendezvényen, mint azoké, akik ilyen összejövetelekre nem jártak. Külön a szív- és érkatasztrófák szempontjából ilyen védőhatást nem lehetett kimutatni.
   
Az életkilátások javulása a kutatók szerint a vallásos hölgyek csoportjában valószínűleg annak köszönhető, hogy számukra az istentisztelet megnyugvást, a kedvezőtlen stresszhatások feloldását jelenti, emellett ezeknek az asszonyoknak az életvitele is általában egészségesebb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A hosszú élet titka: élvezzük a szexet!

Évszázadok óta sokan próbálták megfejteni a hosszú élet titkát. A receptek ráadásul olykor ellentmondanak egymásnak. Az egyik magyar egészségügyi magazin 17 jó tanáccsal szolgál.

MTI Plázs

Kávé: a hosszú élet titka?

Tovább élhetnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint azok, akik nem kávéznak. A férfiakkal kapcsolatban ezt nem sikerült igazolni - írták spanyol kutatók az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratban.

Medipress Plázs

A fittség a hosszú élet titka?

Az amerikai háborús veteránok vizsgálata alapján a fittség mértéke a várható életkor legpontosabb előrejelzője, még a kornál és a fennálló szívbetegségeknél is megbízhatóbb. A kutatók a mérsékelt intenzitású rendszeres testmozgást ajánlják, mint például a gyors séta – jelent meg a Circulation c. szaklapban.

MTI Plázs

A futás a hosszú élet titka?

Egy futóklub középkorú tagjainak húsz éven át tartó követéses vizsgálata azt mutatja, hogy a futás számos időskori betegség kockázatát csökkenti - közlik tanulmányukban kaliforniai kutatók.

MTI Plázs

Ősi recept: a hosszú élet elixírje

A hosszú élet elixírje mézből, cseresznyéből, gyógyfüvekből és Itália leghíresebb vörösborából, a Chiantiból készül, legalábbis egy sok évszázados recept szerint, amelyre Olaszország egyik legrégebbi gyógyszertárában bukkantak.

hvg.hu Tech

Egészséges, hosszú élet: az élesztőben van a titok?

Idősebb korunkban azért sújt minket több betegség, mert sejtjeink egyre nehezebben osztódnak, az osztódás következtében pedig egyre hibásabb sejtek születnek. Mindezek oka a kromoszómáink végén található biológiai "sapkák", a telomérek méretének csökkenése. Kaliforniai kutatók most döbbentek rá: akár hosszan is tarthatjuk ezeket, ami miatt végeredményben tovább élhetnénk egészségesen.

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban

Hamarosan eldől, melyik fajta akkumulátoré a jövő az e-autókban