szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Langhe két részre, Alta – magas és Bassa – alacsony területekre osztható.

A Langhe két részre, Alta – magas és Bassa – alacsony területekre osztható. Nevük jellemzi arculatukat is. A Bassa Langa dimbes-dombos szőlőtermő vidék, mely boráról és szarvasgombájáról híres, míg az Alta Langa már az Alpok felé húzó meredekebb térség, mely sajtokban és mogyoróban gazdag tálakat kínál. Két részes cikkünk első részében a Bassa Langa látnivalóival ismerkedünk. Előbb azonban érdemes néhány képet látni ezekről a csodás tájakról, a videóra kattintva tehát gyors virtuális túrára kelhetünk ezen a különleges és magával ragadó olasz vidéken:


Barbaresco
©

És most lássuk azokat a falvakat, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni, ha ezen a környéken szeretnénk kikapcsolódni, nyugalmat találni:

Alba 
A Langhe vidék kapuja Alba, mely az egykori Alba Pompeiai helyén áll. Római kori és középkori látnivalókat egyaránt találni a városban, melynek legfőbb nevezetességei a XIII. századból való Palazzo Communale, a gótikus San Domenico templom és az egy századdal korábban épült római stílusú San Lorenzo katedrális. A régészet és a természettudományok iránt érdeklődők figyelmébe az F. Eusebio Múzeumot ajánljuk. A mindmáig családi kézben lévő, de mára hatalmas nemzetközi vállalkozássá lett Ferreo csokoládégyár szintén Albából indult világhódító útjára – itteni cukrászüzletében készítette el először Pietro Ferreo a Pasta Gianduját, a mai Nutella ősét.

Barolo múzeuma
©

Barbaresco
Barbaresco az azonos nevű fantasztikus vörösbor hazája, de egyben az egész bortermelő vidék szíve is. Rendkívül kedves kis település, melynek középkori tornya a Tanaro folyó völgye fölé magasodik. A torony nemcsak a közösség, de az egész régió jelképe is. Érdemes betérni a főtéren található templomba, mely ma a regionális vinotéka szentélye.

Neive
Neive az Alacsony Langa egyik legszebb falucskája. Templomok, kanyargós utcácskák  és a barokk  építészet gyöngyszemei vonzzák ide a messziről jött turistákat. A négy bor földjének becézett településen érdemes megízlelni a térségben termesztett négy szőlő borait.

Treiso
A nebbiolo szőlőt adó falvak között a legmagasabban fekvő Treiso valamivel hűvösebb éghajlatot és csodálatos kilátást kínál az Alpokra – éppen ezért már a római korban kedvelt lakóhely volt. Borai közül nemcsak barbarescója, hanem Dolcetto d’Albája is híres.

Barolo
Az azonos nevű  vörösbor termőterületének szíve, ahol természetesen a regionális vinotéka is található. A település központjában a jelenleg restaurálás alatt álló Falletti kastély áll, mely a néprajzi múzumnak ad otthont. A kastélyhoz vezető séta során érdemes betérni az egyedülálló bornyitó múzumba. 

Serralunga D’Alba
©

Cherasco 
A piemonti barokk ékszerdoboza a térség nyitott történelemkönyve, mely egyaránt tartogat fejezeteket a római és a középkorból is. A cherascói városháza, a gyönyörű templomok, az 1600-as évekből száramazó diadalívek és juharfák ölelte középkori kastély kellemes sétára csábítják az utazót.

La Morra
La Morra igazi turistaparadicsom: érdemes végigjárni a város barokk templomait, megnézni az 1710-ből származó harangtornyot, a középkori városfal maradványait, a számos múzeum valamelyikét és természetesen innen sem szabad borkóstolás nélkül távozni. La Morra a térség legmagasabban fekvő települése, ahonnan mesés kilátás nyílik Bassa Langára. 

Serralunga D’Alba
Igazi kis gyöngyszem Serralunga D’Alba, ahol a kiváló állapotban megmaradt középkori várból meseszép kilátás nyílik a kastélyt körülölelő házikókra és szőlőkre.

Molnár Kata Orsolya

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Éjszaka egy boroshordóban

Az egyetlen zavaró dolog az lehet, ha az ember nem bor-rajongó, mert  a bor illata a...

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket