Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f85f3c52-34ad-4f7d-aaf8-eb229b89c49b","c_author":"Vándor Éva","category":"elet","description":"A pápaválasztás rejtélyes folyamata Ferenc tolmácsolásában már-már emberközelinek tűnik. A halála előtt nem sokkal megjelent, Remény című önéletrajzában felidézte, hogyan élte meg a sorsfordító pillanatokat 2013 márciusában. Az akkori gesztusai már sejtették, milyen pápa lesz belőle. És szinte az utolsó pillanatig viccnek gondolta, hogy tényleg megválasztják.","shortLead":"A pápaválasztás rejtélyes folyamata Ferenc tolmácsolásában már-már emberközelinek tűnik. A halála előtt nem sokkal...","id":"20250422_ferenc-papa-konklave-2013-megvalasztas-remeny-szavazas-biborosok-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f85f3c52-34ad-4f7d-aaf8-eb229b89c49b.jpg","index":0,"item":"dab76780-8cb3-4c19-9e77-c83048009028","keywords":null,"link":"/elet/20250422_ferenc-papa-konklave-2013-megvalasztas-remeny-szavazas-biborosok-ebx","timestamp":"2025. április. 22. 14:14","title":"„Isten bocsássa meg a döntéseteket!” – így élte meg Ferenc a konklávét, amely pápává választotta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7345b024-2133-4b6e-b057-8c8bbcd80dc3","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A NOX zenészét tavaly decemberben, egy zenekari próbáról vitte el a mentő. Bár a kórházban megmentették az életét, a felépülése akár több hónapig is eltarthat.","shortLead":"A NOX zenészét tavaly decemberben, egy zenekari próbáról vitte el a mentő. Bár a kórházban megmentették az életét...","id":"20250424_Nagy-Tamas-a-harmadik-sztrokja-utan-Elek-es-ez-a-legfontosabb","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7345b024-2133-4b6e-b057-8c8bbcd80dc3.jpg","index":0,"item":"20880f07-db71-4cb3-80c5-66ef19d6375c","keywords":null,"link":"/elet/20250424_Nagy-Tamas-a-harmadik-sztrokja-utan-Elek-es-ez-a-legfontosabb","timestamp":"2025. április. 24. 10:38","title":"Nagy Tamás a harmadik sztrókja után: „Élek, és ez a legfontosabb!”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"784623ab-d862-4719-9db9-a90df98dc65c","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Évente 1,2 millió forintos jutalomban részesítenek egy pályakezdő vagy középgenerációs írót.","shortLead":"Évente 1,2 millió forintos jutalomban részesítenek egy pályakezdő vagy középgenerációs írót.","id":"20250423_Simon-Bettina-nyerte-a-Hazai-Attila-Irodalmi-Dijat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/784623ab-d862-4719-9db9-a90df98dc65c.jpg","index":0,"item":"af3e6fc3-51c4-4f58-8d8e-5ecb342c9403","keywords":null,"link":"/elet/20250423_Simon-Bettina-nyerte-a-Hazai-Attila-Irodalmi-Dijat","timestamp":"2025. április. 23. 10:19","title":"Simon Bettina nyerte a Hazai Attila Irodalmi Díjat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c98c536e-83e5-4d46-a5c3-a9083a86e31e","c_author":"Nagy Gábor","category":"360","description":"A húsvéthétfőn elhunyt pápára emlékezünk, itthon pedig körbenézünk: mi lesz a MÁV-val és milyen közeljövő vár a Fideszre? Ajánló a HVG friss számából.","shortLead":"A húsvéthétfőn elhunyt pápára emlékezünk, itthon pedig körbenézünk: mi lesz a MÁV-val és milyen közeljövő vár...","id":"20250424_hvg-fulszoveg-Nagy-Gabor-A-varosnak-es-a-foldkereksegnek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c98c536e-83e5-4d46-a5c3-a9083a86e31e.jpg","index":0,"item":"a717ea27-a1ab-4097-8f63-a5bf969f9f82","keywords":null,"link":"/360/20250424_hvg-fulszoveg-Nagy-Gabor-A-varosnak-es-a-foldkereksegnek","timestamp":"2025. április. 24. 08:00","title":"Nagy Gábor: A városnak és a földkerekségnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d6ec2415-bbcb-4b0b-af92-98d4e830f4ec","c_author":"hvg.hu","category":"cegauto","description":"Az I Bike Budapest kerékpáros felvonulás útvonalán szombat délután nem a megszokott módon lehet majd közlekedni.","shortLead":"Az I Bike Budapest kerékpáros felvonulás útvonalán szombat délután nem a megszokott módon lehet majd közlekedni.","id":"20250423_BKK-forgalmi-korlatozas-bicikli-MOL-Bubi-Budapest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d6ec2415-bbcb-4b0b-af92-98d4e830f4ec.jpg","index":0,"item":"9fffa960-0b1f-4a5a-8ebe-d5b1b8879f39","keywords":null,"link":"/cegauto/20250423_BKK-forgalmi-korlatozas-bicikli-MOL-Bubi-Budapest","timestamp":"2025. április. 23. 11:38","title":"Szombaton pár órára felborul Budapest közlekedése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"35c0614d-245e-4c55-ba4b-ae7dc9e5d020","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A 87 éves Szonja királynénál légszomj lépett fel.","shortLead":"A 87 éves Szonja királynénál légszomj lépett fel.","id":"20250422_norveg-kiralyne-korhaz-legszomj","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/35c0614d-245e-4c55-ba4b-ae7dc9e5d020.jpg","index":0,"item":"1d8aaf88-fc9d-480f-9bd4-6c13512e2df7","keywords":null,"link":"/vilag/20250422_norveg-kiralyne-korhaz-legszomj","timestamp":"2025. április. 22. 12:20","title":"Kórházba kellett szállítani a norvég királynét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e0c50c4d-2ca3-4a33-860f-6b3d650a6774","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Egyre magasabbak a bírságok, és egyre több a kamera is.","shortLead":"Egyre magasabbak a bírságok, és egyre több a kamera is.","id":"20250422_56-milliard-forint-birsagot-fizettek-tavaly-a-gyorshajtok-minden-korabbi-rekordot-megdontve","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e0c50c4d-2ca3-4a33-860f-6b3d650a6774.jpg","index":0,"item":"cf13ba12-0b5c-4752-80ba-d0a79fd2bff5","keywords":null,"link":"/cegauto/20250422_56-milliard-forint-birsagot-fizettek-tavaly-a-gyorshajtok-minden-korabbi-rekordot-megdontve","timestamp":"2025. április. 22. 16:52","title":"Rekordösszeget termeltek a gyorshajtók, 56 milliárd forint a kiszabott bírságuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"115a5f26-697b-4d41-b3f5-4f7d410d5c57","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A baloldali-liberális beállítottságú egyetemi sokszínűségi programok elleni fellépés jegyében.","shortLead":"A baloldali-liberális beállítottságú egyetemi sokszínűségi programok elleni fellépés jegyében.","id":"20250424_Rendeletben-kotelezi-Trump-az-egyetemeket-a-kulfoldi-finanszirozasok-kozzetetelere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/115a5f26-697b-4d41-b3f5-4f7d410d5c57.jpg","index":0,"item":"e7296616-0c21-4463-b155-2833f1ca8c3e","keywords":null,"link":"/vilag/20250424_Rendeletben-kotelezi-Trump-az-egyetemeket-a-kulfoldi-finanszirozasok-kozzetetelere","timestamp":"2025. április. 24. 06:43","title":"Rendeletben kötelezi Trump az egyetemeket a külföldi finanszírozások közzétételére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Bár a svájciak igen későn kapcsolódtak be a csokoládégyártásba, mégis a világ egyik legnagyobb csokoládégyártó nemzetévé váltak. A Suchard, Nestlé és Lindt édességbirodalmak nevei ma az egész világon ismerősen csengenek. Elsősorban a tejcsokoládé és a kakaóvajból, cukorból és pörkölt mogyoróból készült nugát lettek népszerűek.
Az Alpok zöld lejtőin legelő szarvasmarhák tejét csodálatos sajtok készítésére használják, az ementáli, a gruyére, az appenzeller és vacherin a leghíresebb sváci fajták.
A sajtok iránti szenvedély szülte a fondue és a raclette mára már az egész világon elterjedt szokását, az olvasztás és sütés a sajtok élvezetének újabb dimenzióját nyitják meg. A sajtoknak valamennyi étkezésnél helyük van, akár elő- (levest is készítenek belőle), akár főételként, akár levezetésként.
Flickr (Creative Commons) - Sérgio Savaman
Az egykor reggeli gyanánt fogyasztott röszti, a cervelat elnevezésű kolbász, illetve a legkülönfélébb töltelékkel készített quichek az egész országban elterjedt ételek.
Természetesen az egyes nyelvterületeknek is megvannak a maguk jellegzetes fogásai.
A francia régióban egyértelműen a póréhagyma krumplival (papet vaudois) számít a legjellemzőbb ételnek, de erről a területről származik a fondue és a raclette is.
A kenyérdarabokkal kimártogatott fondue-be nemcsak egyfajta, hanem többféle sajtot válogatnak össze, mely keveréket aztán fűszerekkel és sörrel, borral, konyakkal vagy cseresznyepálinkával forralnak össze. A raclett esetében ezzel szemben a sajtot ízesítetlenül, egészben sütik.
Flickr (Creative Commons) - johl
A német nyelvterület tipikus étele az alpesi parasztok makarónija (Alplermagronen). Ez a fogás mindent tartalmaz, amit az Alpok kínálni tud: tésztát, hagymát, krumplit szalonnát és sajtot. Hagyományosan almaszósszal tálalják. Jellegzetes húsos egytálételek a Zürcher Geschnetzeltes és a Zürcher Eintopf. Az előbbi egy gombás-fehérboros-hagymás borjúétel, utóbbi krumplival és sárgarépával disznóból készült fogás.
A német területen sokféle pékárut sütnek, vasárnap az asztalra fonott kalács kerül, a másnapos kenyérből pedig édes bundás kenyeret sütnek. A reggeli müzli (Birchermuesli) is erről a vidékről származik: a zürichi Maximilian Oscar Bircher-Benner táplálkozás kutató fejlesztette ki.
Desszertek terén a nálunk is népszerű bundásalma (Apfelküchlein) illetve a rendkívül egyszerűen kenyérből és karamellizált fahéjas almából elkészíthető almaröszti (Apfelroesti) jellegzetes.
Flickr (Creative Commons) - gezellig-girl.com
Az olasz területek tipikus fogása a kukoricakása, azaz polenta, mely az egészséges élet felértékelődésével vált a szegények eledeléből a tudatos táplálkozás sokféleléppen variálható ételévé. Ugyancsak a déli szomszéd gasztronómiai hagyományai élnek tovább a dél-svájciak étlapján a sáfrányos rizottó alakjában. A rétoromán területek tipikus étele a pizokel káposztával, a graubündeni árpaleves és innen származik a leghíresebb diótorta (Bündner Nusstorte) is.
Az italok terén az almalé mellett rendkívül népszerű az 1952-ben Robert Barth által tejsavóból készített Rivella nevű üdítőital. Az ország több területén termesztenek szőlőt, amiből elsősorban Merlot és Pinot Noir borok készülnek. Svájci találmány a világszerte kultikussá vált Absinthe és a Damassine aszaltszilvalikőr. A svájciak szívesen fogyasztanak kávét az étkezések után, de azok között is.
Svájci Ízek a SWISS fedélzetén is A „SWISS Svájci ízek” kulináris koncepció keretében SWISS a Svájcból induló járatokon a különböző svájci régiók menüit, borait és egyéb különlegességeit kínálja – mindig neves vendégszakácsok közreműködésével. Egy-egy régió specialitásait 3 hónapig élvezhetik a business osztályon utazó utasok. Ezért a kezdeményezésért a légitársaság a légiforgalmi vendéglátásban „Mercury” díjat kapott. Most először kerül kiterjesztésre ez a koncepció egy Svájcba repülő járaton is: a svájci mesterszakács, Florian Trento és a The Peninsula Hong Kong a következő két évben együttműködik a SWISS-szel. A The Peninsula Hong Kong a kilenc luxusszállodával rendelkező szállodalánc gyöngyszeme, így a SWISS és a The Peninsula Hong Kong révén két olyan erős márka fog össze, melyek mindketten egyaránt a legmagasabb minőséget, vendégszeretetet és újítóerőt képviselik.
„Nagyon örvendünk a The Peninsula Hong Konggal tető alá hozott együttműködésünknek” nyilatkozta Markus Binkert, a SWISS Üzemeltetési és Szolgáltatási vezetője. „ A szálloda kitűnő hírnévnek örvend és tökéletesen kiegészíti a jelenlegi „SWISS Svájci ízek” koncepciót”. A svájci mesterszakács, Florian Trento révén az első- és business osztályon utazó utasainknak egyedülálló svájci és ázsiai fúziós kulináris élményt tudunk nyújtani. A SWISS és a The Peninsula Hong Kong kétéves együttműködése alatt a mesterszakács háromhavonta új specialitásokat fog összeállítani. Florian Trento szintén lelkesen nyilatkozik az együttműködésről: „Rendkívül örülünk annak, hogy a sikeres gasztrokoncepció keretében mi lehetünk a SWISS első partnerei Ázsiában. A Peninsula ételkreációival nagyon különleges „Svájci ízek” jelennek meg a SWISS járatok fedélzetén.