Orvosi csoda: kisagy nélkül él egy fiú

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hiányzó szerv miatt a hároméves amerikai kisfiúnak életképtelennek kellene lennie, az orvosok értetlenül állnak a jelenség előtt – jelentette az AOL News.

A most hároméves Chase Britton komplikált terhesség után alacsony testsúllyal és számos egészségügyi problémával született. A szokásosnál lassabb fejlődést mutatott, de a megdöbbentő jelenségre csak egy éves korában, egy MR-vizsgálat során derült fény: a koponya hátsó részében, ahol a kisagynak kellene elhelyezkednie, mindössze az agyat kívülről védő agy-gerincvelői folyadékot találták az orvosok. Szintén hiányzott a híd nevű szerv, amely – leegyszerűsítve – az agy különböző részei, valamint a gerincvelő közötti összeköttetést biztosítja. A jelenséget megerősítették a megismételt kontrollvizsgálatok.

A kisagy (cerebellum) felelős többek a mozgásokhoz szükséges izomtónusok elosztásához, az izmok mozgásának összehangolásához. Ennek megfelelően a szerv károsodása, sérülése miatt mozgászavarok léphetnek fel, például a páciens képtelen egyenesen ülni vagy felállni, esetleg szédül. De például a beszédhez szükséges izmok koordinációjában fellépő hiba lehet a magyarázata a beszédzavaroknak is. Hasonló módon a kisagy működési zavarai miatt vagyunk képtelenek irányítani mozgásunkat nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után.

Az orvostudomány mai állása szerint a fiú a szerv nélkül nem lehetne életben, esetleg csak vegetatív módon élhetne – vélik az esettel kapcsolatban megszólaltatott szakértők, hozzátéve: egyedülálló jelenségről van szó, amely további vizsgálatokat, kutatást igényel ahhoz, hogy magyarázatot lehessen rá adni. A szakértők értetlenségét fokozza, hogy a komplikált terhesség alatt készített számos ultrahang-felvételen látszik, hogy a fejlődő magzatnak még megvolt a kisagya.

A kisgyerek mindenesetre rácáfol a tudományra: jelenleg speciális óvodába jár, ahol szakemberek segítik a fejlődésben. Az orvosok szerint a folyamatos segítségre a későbbiekben is szüksége lesz.