szerző:
MTI

Az új amerikai first lady, a tengerentúli divat nagykövetének számító Michelle Obama egy kevéssé ismert, kubai születésű amerikai tervező, Isabel Toledo ruháját viselte férje keddi beiktatásán, amivel szakértők szerint "a reményt és az amerikai divatipart" választotta.

Tánc a beiktatási bálon. Bálteremből múzeumba
© MTI/EPA
Barack Obama elnök felesége a hagyományos kék és piros színnel szakítva csillogó aranysárga kabátban és hozzá illő ruhában volt a történelmi napon, az első afroamerikai elnök beiktatásán. Ebben találkozott a Fehér Házból távozó Bush-házaspárral, vett részt a beiktatási ebéden a Capitoliumban, majd az azt követő ünnepi parádén a Pennsylvania sugárúton, ahol férjével kétszer is kiszállt az elnöki limuzinból és több száz méternyi távot gyalog tett meg. Ruháját milliók látták Amerikában és világszerte.

A divatvilág izgatottan várta, milyen öltözékben jelenik meg férje hivatalba lépésekor Michelle Obama, aki a kampányban sok méltatást kapott, amiért előnyben részesíti a kevéssé ismert tervezőket, bátran választja ruháit és nem titkolja, vonzódik a tömegdivatot szolgáló márkákhoz.

A first lady egyenes szabású ruhája halványzöldes árnyalatban csillogott kedden a napfényben, kellemesen harmonizálva a J. Crew által készített zöld kesztyűvel és Jimmy Choo zöld lakk magassarkújával. Kabátjának sárga színe szakértők szerint reményt és optimizmust sugallt.

"Választhatott volna sokkal nagyobb nevet is, például Ralph Laurent, de ez üzenet a sokszor a megélhetésért küzdő amerikai tervezőknek" - mondta Nicole Phelps, a Style magazin főszerkesztője. A first lady szerinte azt is üzente: csak azért, mert a Fehér Házba költözik, nem fogja elkerülni azokat az ismeretlenebb tervezőket, akik a Washingtonba vezető úton öltöztették.

Isabel Toledo nem nagy név a divatiparban, az avantgárd tervezők közé tartozik, kreatív igazgatóként korábban az Anne Klein tekintélyes New York-i divatházba igyekezett némi modernitást lehelni, sikertelenül. Toledót a különc tervezők közé sorolják, aki nem hagyja befolyásolni magát az uralkodó trendek által, inkább saját érzékenységére és kubai gyökereire hagyatkozik. Munkáihoz nem könnyű hozzájutni, néhány független üzletnek, például a New York-i Barney’s-nak vagy a chicagói Ikramnak dolgozik; Michelle Obama az utóbbi rendszeres vásárlója.

"Nagyon optimista színt igyekeztem választani, mely magában hordozza a napfényt (...) amelyben (a first lady) elbűvölőnek érzi magát, s amellyel el is bűvöl másokat" - nyilatkozott a tervező a The New York Timesnak.

Michelle Obama báli ruhája szintén nagy találgatások témája volt. A volt first lady a kedd estétől szerda hajnalig tartó tíz hivatalos beiktatási bálon egy gyöngydíszítésű, egyvállas fehér estélyi ruhát, Jason Wu, tajvani születésű New York-i tervező munkáját viselte. A first ladyk által a beiktatási bálokon viselt ruhák hagyományosan a híres Smithsonian-múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A több vonatkozásban is a divatteremtő volt first ladyhez, Jacqueline Kennedyhez hasonlított Michelle Obama részben már azután az amerikai divat nagykövetévé vált, hogy a Vanity Fair magazin 2007 után 2008-ban is a világ tíz legjobban öltözött személye közé választotta. "Nemcsak öltözködési módjáról, hanem életstílusáról van szó, rajta lesz a világ szeme, nagy hatást fog gyakorolni" - mondta a neves divattervező, Oscar de la Renta az amerikai divatipar bibliájaként emlegetett Women's Wear Daily lapnak.

MTI Világ

Obama-stop az utolsó Bush-rendeleteknek

Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.

hvg.hu Videók

Obama Budapesten, pezsgőt bontottak - videó

A magyar Humanista Párt a budapesti amerikai követség előtt bontott pezsgőt. Ők abban bíznak, hogy Barack Obama reményt adhat a békének, az emberi jogoknak és a klímavédelemnek. A főváros amerikai kolóniája eközben a Becketts ír kocsában ünnepelte új elnökét.

MTI Gazdaság

Obama beiktatása nem lelkesítette a Wall Streetet

A kedden a New York-i részvénypiacok erős veszteségben maradtak a kereskedés félidejénél is, a tőzsde DJIA mutatója 200 pont, a Nasdaq piac composite indexe 50 pont körüli veszteségben állt, azaz a veszteség 2,5-3 százalékos volt. A jelentések szerint a cégek eredményadataival kapcsolatos pesszimista várakozás mellett a piacon a bankok rossz kilátásait látják a befektetők, még a Royal Bank of Scotland hétfői páratlanul nagy, 40 milliárd dollárt meghaladó veszteségjelentése után.

hvg.hu Világ

Obama beiktatása percről-percre

Beiktatták hivatalába Barack Obamát, az Egyesült Államok 44. elnökét. A ceremónia és a nap további eseményei percről-percre a hvg.hu-n.

MTI Világ

Guantánamo: Obama a perek felfüggesztését kérte

Az új amerikai elnök kormánya Barack Obama beiktatásának éjjelén a bíróságnál kérte, hogy a guantánamói börtöntáborban 120 napra függesszék fel azokat a pereket, amelyek a háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen folynak.

MTI Világ

Obama beiktatása: egy lehetséges fenyegetés ügyében vizsgálódnak

Egy lehetséges fenyegetés ügyében vizsgálódnak az amerikai biztonsági szolgálatok: ez a fenyegetés Barack Obamára leselkedne a beiktatása napján - közölte kedden, röviddel az Egyesült Államok megválasztott elnökének beiktatása előtt az amerikai belbiztonsági hivatal.

MTI Itthon

A kormányfő levélben gratulált Barack Obamának beiktatásához

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált Barack Obamának elnöki beiktatásához, amellyel Amerika történelmi fordulóponthoz ért. A kormányfő sok sikert kívánt az Egyesült Államok 44. elnökének, és meggyőződését fejezte ki, hogy Magyarország a többi európai szövetségessel együtt örömmel fogja üdvözölni az értékeiben megújuló, az elkötelezettségében erős és a párbeszédre nyitott Egyesült Államokat.

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Pusztított a dunántúli dióültetvényeken a fúrólégy

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról

"Keleti partnerség" - Orbán egy rakás új fotót tett ki a bakui útjáról