Tömeges dinópusztulás Svájcban – 230 millió éve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Minden eddiginél gazdagabb dinoszauruszmaradvány-lelőhelyre bukkantak Svájcban egy falu mellett, ahol tízméterenként rejt a föld teljes csontvázakat.

Az Aargau kantonbeli Frick határában amatőr paleontológusok találták az első háromszáz csontot egy építési munkagödörben. Rögtön átadták a terepet a szakértőknek és kiderült, hogy igazi őskori dráma színterét fedezték fel.

A lelőhely a Jura hegységben fekszik egy völgyben, amely 230 millió éve ingoványos terület volt, közepén kanyargó folyóval. A plateoszauruszok oda jártak inni és tömegesen vesztek a mocsárba. Ben Papst kutatásvezető szerint Európában soha nem találtak még ehhez fogható leletegyüttest. Átlagosan tízméterenként kerülnek elő újabb példányok maradványai.

A plateoszaurusz az első nagy termetűre megnövő növényevő dinoszaurusz volt. Hosszuk elérte akár a tíz métert, súlyuk pedig a négy tonnát. A világ számos pontján találtak már maradványokat. Frick közelében is előkerült korábban egy komplett csontváz, amelyet a helyi dinoszauruszmúzeum őriz.