AbiWord: a szövegszerkesztő

AbiWord: a szövegszerkesztő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos szempontból az AbiWord jobban kényezteti a használóit, mint a Bean...

Bizonyos szempontból az AbiWord jobban kényezteti a használóit, mint a Bean, legalábbis ami a táblázatkezelést és a képek használatát illeti. További előnye - már persze azon túl, hogy fut Windowson, Linuxon és OS X-en egyaránt -, hogy a magyar menüt és a magyar helyesírás-ellenőrzőt is tálcán kínálja, benne van a telepítő csomagban (ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor benne van, de valójában letölti telepítés közben az internetről, vagy később külön is letölthető a honlapról).

Szinte olyan, mint a Microsoft Word

Ha valakinek nincs szüksége egy komplett irodai csomagra, mert csak levelekkel és dokumentumokkal babrál naphosszat, akkor az AbiWorddel nagyon jól jár, hiszen egy viszonylag kicsi, gyors és funkciókban gazdag szövegszerkesztő. Felépítésében pedig annyira hasonlít a Microsoft Wordre, hogy fél perc alatt átszokhatunk rá.
Valójában mit kell még tudnia egy szövegszerkesztőnek a szövegek formázásán, egyszerű táblázatok használatán és esetleg a tartalomjegyzék elkészítésén túl? Esetleg irodai használatban körlevelet készíteni, az ott még népszerű dolog.., nos az AbiWord még ezt is tudja: XLM, CSV vagy TSV fájlból szedheti a adatbázist, és persze gondoskodik a mezők beszúrásáról.
Ha valakinek ez mégsem lenne elegendő, a program honlapjáról letölthet még számtalan beépülő modult (Google és Wikipedia keresők, képletszerkesztő, fontok, Babelfish és Freetranslation.com fordítási lehetőség stb.). Ha pedig valaki még mindig elégedetlen, az fusson a boltba jobbért, vagy töltse le a forráskódot, és írja bele, amire szüksége van.

Rengeteg plug-in letölthető hozzá

Szóval nem kell elkeseredni, az AbiWord veri a Beant, a frissen Macre váltók viszont csak akkor használják, ha valóban nem elég a Bean tudása, mert Inteles Macen még mindig csak Rosetta emulátoron keresztül fut. És nem kapkodja el.
Fájlformátumok terén az AbiWord elsőre átlagosnak mondható, a legnépszerűbbeket ismeri: doc, rtf, html, txt és persze a sajátját. Alapértelmezésben. Viszont letölthető hozzá egy külön modul, s ettől kezdve szinte minden létező szövegszerkesztő fájljaival megbirkózik.
Nos, ez tehát az AbiWord. Ingyen van, tessenek letölteni! Ha más nem, egy próbát biztosan megér.


Hozzászólások