Nagymamák és a videojáték - bowlingozás karosszékből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetven fölött sokan idegenkednek a modern technikától, kevesen használnak mobiltelefont, számítógépet és internetet, a videojátékokról nem is beszélve. Ám az egyik új generációs konzolról kiderült, nem kell hozzá különösebb technikai affinitás, s az idősek – legalábbis külföldön – hamar megszerették. Szereztünk tehát egy ilyen készüléket, s felkerestünk egy budakalászi nyugdíjasotthont, hogy megnézzük, mit szólnak a nagymamák és nagypapák a Nintendo Wii-hez.

Mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk, az Egyesült Államokban számtalan idősotthonban már-már nélkülözhetetlenné vált a játékgép, amelynek lényege, hogy egy zsinór nélküli  távirányító – a wiimote – közvetíti a játékos  mozdulatait a gépnek. Így az alany  saját mozdulatait használva vesz részt a játékban, gombokat nyomkodni csak esetenként kell, amikor tüzelünk, vagy labdajátékoknál,  amikor elengedjük a labdát. Ettől a játék nem csak valószerű lesz, hanem könnyen megtanulható és érthető is.

Kíváncsiak voltunk, mennyire, ezért felkerestük a Napvirág Idősek Otthonát Budakalászon, és játékra invitáltuk az érdeklődőket. Az egybegyűlt tíz-tizenkét játékos kedvű nyugdíjas eleinte kissé gyanakodva méregette a fehér dobozt és a hozzá tartozó távirányítót, de kiderült, kisebb félreértés történt. Mivel a Napvirágba nemrég vezették be az internetet, többen azt hitték, a világháló használatának oktatására érkeztünk. Ennek ellenére érdeklődve hallgatták a Wii bemutatását, ám amikor az első játékost szerettük volna felkérni, nem igazán dúskáltunk a jelentkezőkben.

Pista bácsi tenyerese védhetetlen. 
További fotók a galériában
© Stiller Ákos
„Pista, kezdje maga” – hangzott a felszólítás, amikor a konzolhoz mellékelt Wii Sports gyűjtemény teniszezős játékával próbáltuk bemelegíteni a játékosokat.

„Dehogyis, nem csinálok magamból bohócot elsőként” – replikázott István bácsi, akit végül azért csak sikerült rábeszélni, hogy törje meg a jeget. A rövid mérkőzés kollégánk vereségével zárult, így elmondhatjuk, hogy a sportjátékba valóban nem nehéz beletanulni.

Ezután a többiek is felbátorodtak, váltották egymást a játékgép előtt. A legnépszerűbbnek az említett tenisz mellett a golf és a bowling – illetve teke – bizonyult.

„Szólok is majd, hogy valamikor menjünk el gurítani egyet igazából is” – lelkesedett István bácsi, hozzátéve, jó lenne egy ilyen készülék, amivel akár egy esős délutánon is lehet múlatni az időt.

„Ez kétségtelenül az egyik legnagyobb előnye a gépnek” – fejtette ki Lipcsei Ildikó, a Napvirág otthon igazgatója. „Így a lakók el tudják foglalni magukat rossz időben is, ha éppen nincsen kedvük tévézni, olvasgatni. Előnyös, hogy a játékhoz valamennyi mozgásra is szükség van, így aktív időtöltést tesz lehetővé.”

A bowlingot a főleg hölgyekből álló közönség is díjazta, még a botjára támaszkodó Erzsi néni is előrejött a hátsó sorokból, hogy gurítson egyet-kettőt. A leglelkesebbnek azonban kétségtelenül Zsóka néni bizonyult, aki még a valamivel intenzívebb mozgást igénylő boksz-programmal is megpróbálkozott. A gép itt sajnos erősebb ellenfélnek bizonyult, igaz, tegyük hozzá, talán ez a játék a legnehezebben irányítható a Wii Sports választékából, s még jó erőben lévő kollégánk is ugyancsak beleizzadt, mire három menetben képes volt felülkerekedni az ellenfelén.

Zsóka néni balegyenese is irigylésre méltó
© Stiller Ákos
Népszerű volt viszont a Wii Play-lemezről a céllövős játék, bár az ártatlan, léggömböket és agyaggalambokat felvonultató programot néhányan „túl agresszívnak” találták. Nem így T. Gyuláné, aki lelkesen durrogtatta a képernyőn megjelenő alakokat.

„Így legalább kiélhetem a szadista hajlamaimat” – tette hozzá mosolyogva.

„A Wii-vel kapcsolatban az igazi kérdés az volt, hogyan tudnánk létrehozni egy nagyobb közönséget” – nyilatkozta a hasonló külföldi eredmények kapcsán Beth Llewelyn, a Nintendo kommunikációs igazgatója . „Senkinek nem okoz gondot a tévé-távirányító használata, de amikor egy videójáték irányítóját kellene működtetni, már hezitálnak. Ezért támadt az az ötletünk, hogy a játékok vezérlőjét a távirányítóhoz hasonlóan kell kialakítani, mindössze néhány egyszerű gombbal.”

A korábbi cikkünkben említett lincolnshire-i Sedgebrook nyugdíjas otthonban az átlagéletkor 77. Ott a Wii már annyira hozzátartozik az otthon mindennapjaihoz, hogy ha elromlana, teljes anarchia törne ki az otthonban. A nagypapák az unokáikat tanítják a játék trükkjeire, és nem fordítva, és a „ki és mikor játszhat” lista méteres.  Az otthon vezetősége újragondolta a költségvetést is, és busztúrák, múzeumok helyett újabb játékkonzolokat és programokat vásárol a bentlakóknak. A Napvirágban még nem jutott idáig a helyzet, de az igazgatónő kérdésünkre elmondta: komolyan fontolóra vette egy készülék beszerzését.

„Ha magyarul lenne, akkor persze jóval könnyebben tudná használni a hazai közönség” – tette hozzá, ugyanis az otthon lakóinak is ez volt a legfőbb problémája: nem feltétlenül értették a képernyőn megjelenő utasításokat.

A cikk elkészüléséhez nyújtott segítségükért köszönetet mondunk a Napvirág Idősek Otthona lakóinak és munkatársainak, a Speedshop Kft.-nek, valamint Dragon Györgynek és a Gamestar magazin stábjának.