Remek DVD- és Blu-ray-égető, számtalan extrával

Remek DVD- és Blu-ray-égető, számtalan extrával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Míg Windowson a Nero lassan kezdi elveszíteni kiemelt szerepét az egyre ügyesedő ingyenes...

Míg Windowson a Nero lassan kezdi elveszíteni kiemelt szerepét az egyre ügyesedő ingyenes konkurencia miatt, addig Macen az ingyenes felhozatal elsősorban az alapműveletekre korlátozódik. Így a Toast egyelőre a legjobb és legnépszerűbb alkalmazás, ha CD-t, DVD-t vagy éppen Blue-ray lemezeket írnánk.
Az új verziót két változatban adta ki a Roxio. A Toast 10 Titanium a közkedvelt író alkalmazást tartalmazza (ehhez külön kell megvennünk a Blu-ray plug-int), míg a Toast 10 Titanium Pro magában foglalja az alapszoftvert, a Blu-ray modult és még sok hasznos programot. Lássuk, pontosan mit is találunk az utóbbi dobozában.

Toast 10 Titanium
Az új Toast felületi kezelést is kapott, amelynek köszönhetően már jobban illeszkedik az OS X Leopard külsejéhez, de a program elrendezése megmaradt olyannak, ahogy már évek óta ismerjük. Továbbra is a Data, Audio, Video, Copy és Convert kategóriák között választhatunk. Írhatunk Maces vagy PC-s, illetve vegyes adatlemezeket, zenei CD-t és DVD-t, MP3 lemezt, Enhanced Audio CD-t, Video DVD-t, Blu-ray videókat (vagy ezek mappáit), másolhatunk lemezeket, felírhatunk image képfájlokat vagy összevonhatunk több képfájlt stb. Megvan tehát minden, amire általában szükségünk lehet. Konvertálásnál rippelhetünk másolásvédelem nélküli DVD videókat, vagy konvertálhatunk video- és hangfájlokat különféle formátumokban, akár egyszerre többet is. Kikerült viszont a programból a DivX lemezek és a HD DVD-k támogatása. Utóbbi mondjuk nem nagy érvágás, viszont valószínűleg lesz, akinek hiányozni fog a DivX (MPEG-4-be vagy H.264-be ettől még konvertálhatunk persze az asztali lejátszók számára). Természetesen adatként még így is felírhatunk DivX filmeket, de konvertálni nem tudunk ebbe a formátumba.

Hibrid lemezek készítésénél kijelölhetjük a PC-s és Maces fájlokat

Van cserébe AVCHD támogatás, ami az új kamerákat használóknak pozitívum, mivel így egyszerűen lementhetik felvételeiket HD-s készülékükről.
Érdekes viszont, hogy a Media Browser segítségével akár internetes videókat is konvertálhatunk: egyszerűen megnyitjuk a Media Browsert, kiválasztjuk a Web Videomopciót, majd a böngészőben elkezdjük lejátszani a lementeni kívánt filmet (YouTube, Techline.hu tutorial stb.). Amennyiben a videó formátumát támogatja a Toast, a Media Browserben megjelenik a film, s azonnal rádobhatjuk azt a konvertálás vagy mondjuk a videó DVD készítő részre. Így akár több online videót is átkonvertálhatunk iPodunkra, vagy felírhatunk DVD-re egy lépésben. Érdekesség még, hogy a hangoskönyvek CD-it is konvertálhatjuk az iTunes-ba, így magunkkal vihetjük azokat hordozható zenelejátszónkon.

Apróságok
Természetesen a szokásos plusz alkalmazásokat is megkapjuk a Toasthoz (itt még nem a Pro változat extra alkalmazásairól beszélünk). Így van Streamer, amelynek a különlegessége, hogy a segítségével az interneten keresztül megosztott anyagokat immár iPhone-on is nézhetjük (van ingyenes Roxio Streamer iPhone alkalmazás). Ez egy kényelmes módszer, ha videókat szeretnénk megosztani a neten keresztül, leszámítva persze, hogy ehhez a gépnek is folyamatosan mennie kell, hiszen a megosztott videók nálunk találhatók.

Immár online videókat is letölthetünk és konvertálhatunk

Fejlődött a DiscCatalogMaker is, végre képes a lemezeken található képekhez nézőképet menteni, így az elkészült katalógusban akkor is beazonosíthatjuk a keresett fotót, ha a lemez nincs betéve. A CDSpinnel különféle forrásokból rögzíthetünk hangot, majd zajmentesíthetjük azt. Remek eszköz régi bakelit lemezeink CD-re mentéséhez.

Számos kiegészítővel érkezik a Toast 10 is

A Disc Cover 2 a címkék és borítók elkészítésében segít, akár papírra, akár közvetlenül a lemezre nyomtatva (LightScribe vagy nyomtatható felülettel ellátott lemez egyaránt lehet). Utóbbihoz persze megfelelő hardverre is szükség van.

A backup program mappákat is szinkronizál

Végül a Get Backup 2 segítségével biztonsági másolatot készíthetünk gépünk tartalmáról. Az iPhoto, levelezés, címjegyzék, iTunes és a Documents mappa tartalmát egy kattintással felvehetjük a mentendő tételek közé, de tetszőlegesen dobálhatunk további mappákat is a program listájába. Nemcsak teljes, hanem változáskövető mentésre is van lehetőségünk, és akár időzített backup is beállítható. A program immár mappák szinkronizálására is képes, így egészen sokoldalú kis alkalmazásnak mondható.

Pro extrák
A pro változathoz bónusz alkalmazásokat is kapunk. Az egyik ilyen a SmartSound Sonicfire, amelynek a segítségével profi aláfestő zenékkel láthatjuk el családi videóinkat. A dalok részekre vannak bontva, így összeállíthatjuk belőlük a megfelelő hosszúságú változatot, s természetesen a keverésekhez, effektezésekhez is segítséget nyújt a program. Az alapkészlet tekintélyes, mindenféle stílusból kapunk zenét, de bármikor vásárolhatunk online úton újabbakat a SmartSound kínálatából. Rendkívül könnyen használható és hatékony program, ha zenei aláfestésekre van szükségük.

A Sonicfire Pro-ban bízhatunk, ha zenei aláfestésre van szükségünk

A másik hasznos plusz a FotoMagico. Ezzel a fotóinkból készíthetünk látványos effektekkel kiegészített slideshow-t. A használata nagyon egyszerű, és ha nem akarunk kézzel beállítani mindent, rábízhatjuk magunkat az automatikus effektekre is. A video-slideshow-k közvetlenül írhatók vele DVD-re vagy Blu-ray lemezre, de exportálhatjuk is azokat, ha mondjuk a Toastban szeretnénk összerendezni más videókkal a végeredményt.
Ha már a fotóknál tartottunk, azok retusálásához, fényeléséhez is kapunk egy kiváló alkalmazást, a LightZone-t. Az eredeti fotók megtartása mellett alkalmazhatunk különféle szűrőket, effekteket a képeken.

A képek fényelése, effektezése gyerekjáték

Végül van még a BIAS SoundSoap SE, amely a digitalizált bakelitlemezek, kazetták pattogásának, zajának kiszűrését végzi el szinte teljesen automatikusan, illetve a Pro változat a Blu-ray Disc plug-int is tartalmazza.

Összegzésül
Mindent egybevetve, alapvetően előnyére változott a Toast csomag, leszámítva persze a DivX konvertálás hiányát (nagyon szeretjük a H.264 formátumot, sőt a kedvencünk, de azért ennyire még nem kellene temetni szegény DivX-et a Roxiónál).
Az online videók letöltése és az AVCHD támogatás viszont előnyös lehetőségek, nem beszélve a jelentősen megújított kísérő alkalmazásokról, illetve a Pro változat esetében az extra szoftverekről. Szerintünk továbbra is ez a legjobb választás Macen, ha CD- vagy DVD-írásra vetemednénk, ráadásul a kiegészítői is remekül használhatók. A 80 dolláros ár, a program tudását nézve, átlagosnak mondható, és a Pro változatot a kiegészítő szoftvercsomaggal együtt abszolút baráti áron kínálják 130 dollárért, feltéve persze, hogy valóban szükségünk van a plusz programokra.

Hozzászólások