Szemkápráztató 3D-s feliratok, egyszerűen

Szemkápráztató 3D-s feliratok, egyszerűen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A valóság (mint mindig), most is kevésbe „misztikus” mint a képzelet.

A valóság (mint mindig), most is kevésbe „misztikus” mint a képzelet. Ezek a látványos főcímek általában egy-egy speciális segédprogrammal és pár kattintással/sablonból (például Apple Motion) készülnek, ráadásul ezek a szoftverek olyan könnyen kezelhetők, hogy kis túlzással bárki össze tud dobni egy „Legyen Ön is milliomos” főcímet. 

Szerencsére nem kell Final Cut Studiót vagy Adobe Aftereffectet vásárolnunk, ha látványos, háromdimenziós feliratokat akarunk házi videóink színesítésére használni, elég, ha van egy PC-nk, és hozzá egy apró szoftver, jelen esetben a szuper Blufftitler – letölthető innen. Egy gyors áttekintő videó arról, mire is képes ez az apró program.

A szoftver futtatásához DirectX-re lesz szükségünk (minimum DirectX 7 – de hát a mai világban kinek nincs a gépén DirectX?). Ha mégis szükség lenne rá, a legfrissebb DirectX letölthető innen). 

Ha magyar nyelvűre szeretnénk átalakítani a szoftvert, mielőtt komolyabban nekikezdünk a feliratkészítésnek, akkor csak töltsük le ezt a lokalizációs fájlt, majd másoljuk be a meghajtó:\blufftitler/media/locales mappába (a meghajtó értelemszerűen az a meghajtó ahová a szoftvert telepítettük, alapesetben a C:\), majd válasszuk a Settings > Set Language... menüből a magyar-t.

Első elindítás után kicsit ijesztőnek tűnhet a kezelőfelület, valójában azonban nagyon egyszerű a folyamat: a legjobb, ha a kis lejátszó ablakban rögtön az „open show” menüpontra klikkelünk, és megnézünk pár előre elkészített animációt. 

Csak töltsük be őket, és kattintsunk a play gombra. A videókban található összes elem (feliratok, háttér, effektusok stb.) mind-mind egy réteg (layer). Ezeket a rétegeket a play gomb felett található legördülő menüből választhatjuk ki.

Csak válasszunk egyet (mondjuk valamelyik mintavideóból a feliratot), és írjuk át, a három csúszkával mindig a kiválasztott réteget tudjuk manipulálni.

Szöveg esetében pozíció és méret, háttér esetében színek és mozgás. Ha a kamerát, a részecskéket vagy bármelyik másik réteget választjuk, akkor azok jellemzőit tudjuk állítani a csúszkákkal.

Gyakorlatilag ennyi lenne a szoftver kezelése. Nincs tehát más hátra, mint „nekiesni”, és buzgón kísérletezni – annyi effektus, mozgás, kameraállás és egyéb látványos elem van ugyanis a Blufftitler-ben, hogy lehetetlen lenne mindet felsorolni. A legjobb, ha nem üres lappal kezdünk, hanem valamelyik előre elkészített filmecskét alakítjuk át: teljesen testre szabhatjuk őket. Ha tovább akarjuk színesíteni már elkészült filmecskénket, akkor rengeteg fraktált, részecske animációt, fényeffektust és egyéb látványos elemet találunk a szoftver könyvtárában. 

Az animációt a play gomb alatti „csúszkával” vezérelhetjük – ha valaki ért a videoszerkesztő szoftverekhez, és az előre elkészült filmecskék átalakítása helyett inkább nulláról kezdené a munkát (csak haladóknak ajánlott), akkor örömmel fogja látni, hogy a szokásos keyframe alapú megoldással működik a dolog, négy típusú layeren (text, particle, plazma, background), ráadásul minden rétegnek külön sebessége és úgynevezett „playback” fajtája lehet, a pingpongtól, a loopon keresztül a bezier-ig. Ha nagyon ráérünk, akkor igazán profi film főcímeket is készíthetünk a szoftverrel, például valami ilyesmit:

Az elkészült animációk minősége figyelemreméltóan profi (bár némelyik a túlzásba vitt effektusok miatt egy kicsit „Budapest tévés”, de biztos akad, akinek ez is tetszik). A  DirectX effektek bő választéka pedig lehetővé teszi, hogy felirataink csillogjanak, tükröződjenek, morfoljanak, árnyékot vessenek stb. Alkalmas film-főcím, overlay-feliratozás és effektusok, vége főcím, reklámspot és minden egyéb készítésére – nagy kár, hogy nem ingyenes, de egy ilyen kvalitású szoftvertől ezt nem is lehet elvárni. 

A demóban szerencsére az összes funkció működik, egyedül egy „demó” felirat az, ami belerondít az elkészült műbe. A szoftver ára durván tízezer forint, ami tekintve az elképesztő mennyiségű effektust és profi, „nem gagyi” animációkat, igazán nem mondható soknak. Letöltés.

Hozzászólások