Az internet kelti életre az új mesterséges intelligenciát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem csak az interneten elhelyezett szöveges tartalmakat lenne képes értelmezni a DARPA által támogatott új szövegértelmező rendszer. A CNET News híradása szerint a Machine Reading Program automatikusan leszövegezné és lefordítaná a beszélt tartalmakat, legyen az tévéadás vagy telefonbeszélgetés.


A Pentagon védelmi fejlesztéseiért felelős DARPA 29.7 millió dolláros támogatásra szóló szerződést kötött a massachusettsi BBN Technologies innovációs céggel, az együttműködés célja pedig egy olyan szoftver kifejlesztése, ami a Google keresőjéhez hasonlóan a web szöveges tartalmát kutatja fel egy bizonyos témában vagy kulcsszavak alapján. A Machine Reading Program névre keresztelt rendszer az összegyűjtött tudást olyan formába rendezné, ami az adatokat rendszerezetté, átláthatóvá, fogyaszthatóvá és olvashatóvá teszi - a CNET News híradása szerint nem csupán emberek, hanem mesterséges intelligenciák számára is.

Az MRP automatikusan figyelné az egyes országok és szervezetek technológiai és politikai állapotát is, a katonai és politikai felhasználási lehetőségen kívül pedig a rendszer civilek által is hasznosítható, intelligens robotokat és tanítórendszereket is készíthetnek ezek segítségévcel.

Mindezek mellett a cég BBN Broadcast Monitoring System néven egy olyan rendszert is fejlesztett, ami képes automatikusan szöveges változatot készíteni a valós idejű hangforrásokból: tévéműsorokat, rádióadásokat, telefonbeszélgetéseket képes leszövegezni, majd ezeket képes angolra fordítani.