Kidobott tévékből növeszthetünk magunknak testrészeket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A folyadékkristályos képernyőkből kinyerhető egy olyan vegyület, aminek segítségével megindulhat a regenerációs gyógyszeripar. A megoldás nem csupán orvosi, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős - írja a Popular Science.


Hiába égetik vagy temetik el a megunt vagy meghibásodott LCD-képernyőket, orvosi szempontból igen hasznos vegyület nyerhető ki belőlük - írja a Green Chemistry szaklapban a York Egyetem kutatócsoportja. James Clark professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint körülbelül 2,5 milliárd folyadékkristályos képernyőről beszélhetünk, amelyek elértek életciklusuk végéhez - mégsem haszontalanok.

A képernyőkből ugyanis kinyerhető egy olyan polivinil-alkohol (PVA) nevű vegyület, aminek nagy hasznát láthatná a regenerációs gyógyszeripar. A hvg.hu már korábban is írt azokról az orvosi kísérletekről, amelyek során emberi szerveket próbáltak regenerálni, a PVA pedig ebben segíthet. A regenerációs módszer egyik alkotóeleme az az emberi szervezet számára veszélytelen, adott idő alatt lebomló "váz", amelyre "felnövesztik" az adott szöveteket, szövetcsoportokat. A polivinil-alkoholból e vázakat lehet létrehozni, az emberi szervezet pedig nem gyakorol rá immunválaszt. A PVA mindezek miatt olyan lebomló, "időzített" pirulák készítésénél is hasznosítható, amelyekkel a hatóanyagokat a szervezet bizonyos pontjára kell elszállítani.