15%-kal gyorsabb az új Firefox – legyőzi a többieket?

15%-kal gyorsabb az új Firefox – legyőzi a többieket?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Firefox 3.

A Firefox 3.6 alig egy hete jelent meg, a fórumok azonban máris összehasonlítgatásoktól és persze őrült vitáktól hemzsegnek. A Mozilla ugyanis ugrásszerű sebességnövekedést ígért, így több sem kellett az igazi sebességőrülteknek, máris hemzsegnek a benchamarkok a neten.

Újdonságokban nincs hiány az új Firefoxban: a natív videókat immár teljes képernyős módban is lejátszhatjuk (magyarul nem kell lejátszó, a böngésző maga jeleníti meg a videókat), a betöltési idő gyorsabb lett, és a Javascript is gyorsult.

A WOFF (Web Open Font Format) formátum gondoskodik a webes „letölthető” fontok korrekt megjelenítéséről. Új CSS utasításokat is támogat a vadonatúj tűzróka: gradient (színátmenet), háttér-átméretezés, és az ún. „pointer events” támogatás is megjelent.

Ráadásul bekerült a Persona fantázinávre hallgató funkció  – ennek a segítségével egy kattintással testre szabhatjuk kedvenc böngészőnket.

De mi is a helyzet a sebességgel? Nos, az elszánt benchmark-készítők szerint az új Firefox saját magánál gyorsabb ugyan, sőt immár háromszor olyan gyorsan rendereli a JavaScript kódokat, mint az Opera – a Chrome vagy a Safari azonban még mindig magasan elhúz sebesség tekintetében, mindkettő kb. kétszer olyan gyors, mint a legújabb verziójú Firefox.

Hozzászólások