Megfejtették a LINEAR rejtélyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üstökös helyett aszteroidák ütközését látták csillagászok januárban. Most a Hubble-űrteleszkóp igazolta a korábbi feltételezéseket.

A hvg.hu is beszámolt arról néhány hete, hogy rejtélyes objektumot észleltek amerikai csillagászok január 6-án: az égitest részben üstökösökre, részben aszteroidákra hasonlított, és képet is készített róla a Lincoln Földközeli Asztroida-kutató program (LINEAR). A LINEAR az USA légiereje és a NASA kooperációjában, a híres amerikai műszaki egyetem, a MIT keretei között működik.

A LINEAR a Földtől 250 millió mérföldre lévő aszteroida-övezetben figyelt meg különleges jelenséget. A csillagászok akkor vitatkozni kezdtek azon, hogy történt-e hasonló eset az univerzumban, vagyis összeütközhetett-e két aszteroida. Most közölték viszont a Hubble űrteleszkóp képeit ugyanerről a jelenségről, és ebből arra következtettek a kutatók, hogy valóban aszteroidák ütköztek, nem üstökös keveredett az aszteroida-övezetbe.

Az aszteroidák ütközése
© Wikipedia


A Hubble képein jobban kivehető, hogy az egyik aszteroida szinte felrobbant, és töremlékei képeztek olyan porfelhőt, amelyet általában üstökösök nyomában láthatók. 

Az üstökösök hatalmas elliptikus köröket írnak le, közel kerülve a Naphoz, és gázokból, illetve porból álló felhőt húznak maguk után. (Ennek oka, hogy a felszínükről jég szublimál, párolog, és így por is leválik róluk. Az aszteroidák ezzel szemben sokkal inkább a körhöz hasonlító pályán keringenek a Nap körül.)