szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása, például ha gyakran kerül halétel az asztalra, bizonyítottan csökkenti a koszorúér szűkület kockázatát, ám a leggyakoribb szívritmus-zavar esélyét nem befolyásolja - vált ismertté az amerikai orvosszövetség hetilapjában (JAMA) közzétett tanulmányból.

Az már régóta ismert, hogy a telítetlen zsírsavak esszenciálisak, vagyis szervezetünk ezeket nem tudja előállítani: az ilyen tápanyagokhoz csak az elfogyasztott ételből juthatunk. Ennek a jelentőségét viszont csak a múlt század hetvenes éveiben fedezték fel. Akkor tanulmányozták Grönlandon az inuit törzs tagjait. Ezeknél az embereknél szívroham nem fordul elő, nincs infarktus sem. Hamar kiderült, hogy ez nem örökletes védelem a szívbetegség ellen, hanem az, hogy az ott élők gyakorlatilag halhúson élnek és így rengeteg omega-3 zsírsavat fogyasztanak. 

Számos nagy vizsgálat igazolta, hogy a telítetlen zsírsavak hatásosan védenek a koszorúérbetegség ellen, ezért ajánlják az étrendben a heti két-három alkalommal beiktatott halevést. Voltak olyan megfigyelések is, amelyek szerint a leggyakoribb szívritmus-zavar, a pitvari fibrilláció ugyancsak ritkábban jelentkezik, ha valaki sok omega-3 zsírsavat fogyaszt, de megfelelően ellenőrzött, nagy vizsgálatot korábban nem végeztek. Ezért indult el az a vizsgálat, melynek eredményeit Peter Kowey és munkatársai ismertették. 

Olyan felnőtt szívbetegeknek adták az omega-3 zsírsavat tartalmazó tablettát, vagy véletlenszerű kiválasztás alapján az ugyanolyan külsejű, de hatóanyag nélküli tablettát, akiknek rendszeresen volt szabálytalan szívműködéssel járó szívrohama. Azt figyelték, hogy a hatóanyagot tartalmazó tablettával kezelt betegeknél a szívdobogás ritkábban jelentkezik-e, mint a megkülönbözhetetlen, de hatóanyag nélküli tablettát szedő csoport tagjaiban.

Fél év alatt kiderült, hogy az omega-3 zsírsav még nagy adagban sem akadályozza meg a szívritmus-zavar elindulását: a kezelt csoportban a szívdobogásos jelenség nem volt ritkább, mint a telítetlen zsírsavat nem szedő betegek körében. A már ismert, a szívinfarktus megelőzésére vonatkozó kedvező hatás továbbra is érvényes, csak az omega-3 zsírsavak remélt, ritmuszavar ellenes tulajdonságát nem sikerült bizonyítani, arra a célra az ilyen készítmények nem alkalmasak.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Visszaküldené Argentínába a hekket a balatoni főhalász

Igazi hungarikum a keszeg, a fogas, mégis hekket eszünk a Balatonnál, mert nem szálkás, és olcsóbb is. Ha mégis balatoni halfajtából készült ételt választunk az étlapról, úgy sem biztos, hogy hazait kapunk, vagy nagy valószínűséggel fekete piacról származót. Július utolsó szombatja a balatoni halak napja, a Balaton természeti értékeinek védelmével kapcsolatos szemléletváltást mozdítaná elő, hiszen egészséges és finom húsú halakkal teli a víz, amelynek minősége kiváló.

MTI Plázs

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy fejlődését

A halfogyasztás segítette elő az emberi agy robbanásszerű fejlődését kétmillió évvel ezelőtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján.

hvg.hu Plázs

Hogyan menthetik meg életünket a halak?

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halak elsősorban az ünnepekhez kötődnek nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani. De miért is előnyös az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása? Meggyőző érvek.

MTI Plázs

Hogyan hat agyműködésünkre a halfogyasztás?

A rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata - derült ki egy felmérésből, melyet hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős ember megkérdezésével végeztek.

MTI Világ

Kétszer annyi halat eszünk, mint amennyit lehetne

Az az EU-s polgár, aki hetente többször eszik halat, július 10. óta nem fenntarthatóan cselekszik. A brit New Ecomonics Foundation és a Pew Environment Group amerikai környezetvédelmi szervezet létrehozott egy EU-s halkalendáriumot, amelyben szembeállították a fenntarthatóan kifogható, illetve tenyészthető halmennyiséget a fogyasztással. Eszerint pedig az európaiak kétszer annyi halat esznek, mint lehetne.

hvg.hu Plázs

Receptek szívbetegség ellen

Magyarország az egyik legkevesebb, fejenként évi 2-3 kilogrammnyi halat fogyasztó ország a világon. A halétel elsősorban az ünnepekhez kötődik nálunk, pedig kívánatos lenne nagyobb mennyiségben és gyakrabban fogyasztani.

Kovács Gábor Gasztro

Mi van a szardíniás dobozban?

Aligha van még egy olyan ország Európában, ahol a szardínia a halkonzerv szinonimája lenne. De miért is lenne másképp ez kis hazánkban, ahol generációk nőttek fel szocialista barátaink durung, paradicsomos halkonzervein. S ahol az emberek többsége úgy tiltakozik a halételek ellen, hogy a karácsonyi halászlén és a balatoninak vélt hekken kívül nem is próbálkozott mással.

MTI Plázs

Újabb ok, hogy miért együnk halat

Alacsonyabb lehet a kockázata a jelentős látásromláshoz, súlyos esetben vaksághoz vezető időskori makuladegeneráció kialakulásának azoknál az időseknél, akik legalább hetente egyszer zsíros halat esznek - állítja egy amerikai tanulmány.