Sparrow: a minimalista levelezőprogram

Sparrow: a minimalista levelezőprogram

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

Legalábbis jó lenne, ha így lenne, hiszen eltekintve néhány extrém alkalmazástól, a hétköznapi feladatokra termett...

Legalábbis jó lenne, ha így lenne, hiszen eltekintve néhány extrém alkalmazástól, a hétköznapi feladatokra termett programok felületét azért ki lehet úgy dolgozni, hogy az ízléses és könnyen kezelhető legyen. Értelemszerűen nem az Adobe After Effectsre gondolunk, mert ugyan ott a funkciók hada vár ránk, ám ahhoz képest még egész áttekinthető maradt, bár nem lehet két nap alatt megtanulni a használatát. De egy levelezőprogram például pont ez a kategória.
A készülő, és a karácsony előtt éppen béta 7 állapotba lépő Sparrow kitűnő példa erre. A program Macen fut, és elsődleges célja, hogy kényelmesen elérjük vele Gmail levelezésünket.

Akár a Tweetie is lehetne

Aki ismeri a Tweetie nevű Twitter klienst (anno itt írtunk róla, akkor még Twitterific néven futott, annak a Sparrow felülete rendkívül ismerős lesz. Alapértelmezésben szakasztott úgy néz ki, mint a Tweetie, csak a Twitter üzenetek helyett ebben a Gmail leveleink jelennek meg. Más levelezőszolgáltatást nem támogat, de ha több Gmail fiókunk van, az nem jelent gondot neki, mindegyiket figyelhetjük vele. A későbbiekre egyébként ígérik, hogy támogat majd más IMAP alapú szolgáltatásokat is.

Így jobban hasonlít a szokásos levelezőkre

A felület letisztult, elegáns, könnyen áttekinthető. Ha az üzenetekre duplán kattintunk, külön ablakban nyílik meg mindegyik, de arra is van lehetőségünk, hogy az alapfelületet kibővítsük a levélolvasáshoz szükséges résszel, így kicsit a hagyományos levelezőkhöz hasonló felépítést kapunk. Amit a Gmail webes felületén megszoktunk, az nagyjából itt is rendelkezésre áll, csak szebb és használhatóbb felületen, illetve a Dockon és/vagy a menüsávban megjelenő, az olvasatlan levelek számát is jelző ikonokkal.
A program Growl kompatibilis, így ha levelünk jön, arról azonnal kapunk felugró értesítést is.

Címkék használata Gmail fióknál

Természetesen írhatunk is leveleket, szóval funkciók terén szinte teljes a program (a spamszűrésről a Gmail maga gondoskodik), bár mi azért szívesen látnánk benne további szűrési lehetőségeket. Ezt azért később átültethetnék a Mailből (ott a Smart Mailboxes például rendkívül praktikus, hiszen a megadott szempontok alapján egy kattintással összeválogatja a megfelelő leveleket egy listába). Keresni persze tudunk a Sparrow-ban is.

Önnek két új levele jött

A Sparrow tehát olyan, mintha a Mail és a Tweetie keresztezése lenne, kevesebb funkcióval, mint a Mail, de olyan letisztult, minimalista felülettel, mint a Tweetie. Ha Gmail és IMAP alapú fiókjaink vannak, bizony érdemes elgondolkodni a használatán.

Beállítási lehetőségek

Elvileg január 6-ig megszületik a program végleges verziója (ekkor nyit majd meg ugyebár az Apple Mac App Store), lesz belőle egy ingyenes, reklámmal szponzorált változat, illetve egy fizetős verzió is.

Hozzászólások