Végleges és biztonságos törlés, egyszerűen!

Végleges és biztonságos törlés, egyszerűen!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Senki sem szeretné, ha az évek alatt összegyűlt családi fotók vagy dokumentumok között idegenek turkálnának.

 Senki sem szeretné, ha az évek alatt összegyűlt családi fotók vagy dokumentumok között idegenek turkálnának. A fájlok hagyományos módon (Intéző, Total Commander stb. segítségével) történő törlése azonban nem igazán jó megoldás. A számítástechnika már csak ilyen: ha valamit letörlünk, akkor valójában azt még nem is töröltük le; ez alól a lemez formázása sem kivétel. Ennek technikai okait a szintén remek (és ingyenes!) Eraser nevű szoftver kapcsán már ismertettük. Az Eraser nagyon jó megoldás, ha azonban igazán paranoiásak vagyunk, valami komolyabbra lesz szükségünk. És miért is ne lennénk paranoiásak? A mai világban az adat és az információ a legértékesebb dolog. Munkahelyi, üzleti fájljainkat mindenképpen távolítsuk el, mielőtt megszabadulunk gépünktől, illetve lemezeinktől.

A legprofibb megoldás, az O&O SafeErase, amely immár az ötödik verziónál tart. Lássuk mire képes! A szoftver próbaverziója (e-mail címünk megadása után) letölthető innen. Telepítés után a Safe Erase beépül a Windows Intézőbe, így bármikor könnyen elérhetjük. A szokásos funkciók mindegyike megtalálható benne: merevelemez, USB-tár, memóriakártya törlése, fájlok és teljes könyvtárak végleges eltávolítása. Ettől még nem lenne különleges, mindezt az Eraser is tudja (ingyen), a Safe Erase azonban ennél is tovább megy.

Lehetőségünk van teljes „nagytakarítást” végezni: egyetlen kattintással elérhetjük az ún. „Delete Entire Computer” funkciót a szoftver vezérlőpultjából. Nevéhez hűen, ezzel a funkcióval gyakorlatilag mindent eltávolítunk a gépről, még az operációs rendszert is. A törlés vonatkozik az átmeneti internetfájloktól kezdve a sütiken keresztül mindenre. Ha ezt a funkciót használjuk, akkor a végén valóban egy üres gépet kapunk, ráadásul az adatok visszaállítására semmi esély, gyakorlatilag lehetetlen bármilyen infót visszanyerni a törlés végeztével.

A szoftver annyira komolyan veszi az adattörlést; hogy a szokásos DoD (U. S. Department of Defense, azaz az Amerikai Védelmi Minisztérium által szabványosított) felülíráson és törlésen felül még „nekimegy” a gépnek egy BSI törléssel (Federal Office for Information Security szabvány, ezt használja például az FBI is), sőt a végén még utoljára mindenre ráereszt egy ún. „Gutmann” törlést is. Ez utóbbi egy komplex matematikai műveleteken alapuló törlés-felülírás algoritmus. Az itt felsorolt metódusokat ráadásul harmincöt alkalommal ismétli meg a lemezen. Ebből talán már sejthető, hogy a kényes adatok visszanyerése ezek után gyakorlatilag nem lehetséges.

Ha nincs szükségünk ennyire komoly törlése, akkor pedig használhatjuk a beépített „gyorstörlés” funkciót – ez annyit tesz, hogy nullákkal ír felül minden állományt és a lemezt is. Előnye, hogy jóval gyorsabb, mint a teljes törlés, és még mindig elég biztonságos.

Persze nem szükséges az egész gépet törölnünk, a szoftver képes arra is, hogy csak adott mappákat/fájlokat távolítson el.  Sőt, ha arra van szükségünk, akkor törölhetjük csupán „internetezésünk nyomait” is. Minden törlésről részletes naplót és jelentést kapunk. Ha pedig visszamenőleg akarunk megbizonyosodni arról, hogy biztonságosan töröltünk-e, arra is van lehetőség. Átnézhetjük a gépet, és egy listában megtekinthetjük az egyszer már (hagyományos módon) letörölt, ám visszanyerhető fájlok/mappák listáját. Természetesen ezeket is eltüntethetjük, utólag is.

A szoftvernek 64 bites verziója is van, és a gyorsabb törlés érdekében képes kihasználni a többmagos processzorokat is. A teljes verzió ára 25 euró (kb. hétezer forint). 

Hozzászólások