Megérkezett a végleges Gnome 3

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A népszerű Linuxos felület új verziója elegánsabb grafikával, és új kényelmi funkciókkal igyekszik a felhasználók...

A népszerű Linuxos felület új verziója elegánsabb grafikával, és új kényelmi funkciókkal igyekszik a felhasználók kedvében járni. Számtalan funkció ismerős lehet persze más rendszerekből. Az alkalmazások elindítására szolgáló “dokkot” például régóta láthatjuk az OS X-ben, de az Ubuntu Unity felületén is pont így néz ki. Az ablakok gyors elrendezése is ismerős lehet, mégpedig a Windows 7-ből: a képernyő tetejéhez húzott ablak teljes képernyőre vált, ha pedig a jobb- vagy bal oldalra húzzuk azokat, az adott oldalhoz igazítva a képernyő felét foglalják el. Az alkalmazások ablakai közötti választási procedúra is ismerős lehet az OS X-ből. Ettől függetlenül mindez a Gnome 3-at is kényelmesebbé teszi, s akadnak még jópofa megoldások szép számmal.

A Gnome 3 új módon kezeli a virtuális asztalokat, így nem előre meghatározott számú felület áll rendelkezésre, hanem használat közben, szükség szerint jönnek létre automatikusan az új asztalok. Amíg nincs megnyitott ablakú alkalmazásunk, addig csak egy virtuális asztalt látunk. Amint vannak ablakok, rögtön létrejön egy második asztal. Ha erre áthúzunk egy ablakot, rögvest megjelenik a harmadik asztal is, és így tovább.
Az alkalmazások üzeneteinek kezelését is praktikusan sikerült megoldani, minden a képernyő alsó részén jelenik meg. Ugyanott azonnal válaszolhatunk ismerőseink felbukkanó üzenetire is. Alapból csak az üzenet első sora jelenik meg, de ha fölé visszük az egérkurzort, rögtön olvashatjuk a teljes szöveget.

Alkalmazásaink indítását kényelmessé teszi még az egy gombnyomással előhívható keresőfelület is, amelyen pár kezdőbetű megadásával pillanatok alatt felkutathatunk bármilyen telepített alkalmazást a rendszerben.

A Gnome 3-at egyelőre nem érjük el minden disztribúcióban. A hivatalos oldalon közzétett videókon viszont megnézhetjük az új funkciókat működés közben, illetve LiveCD-k segítségével ki is próbálhatjuk az újdonságokat, két Linux disztribúció közül választva.

Hozzászólások