Mobil lefedettség: ütött az igazság órája

Mobil lefedettség: ütött az igazság órája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A közösségi oldalak legnagyobb ereje abban rejlik, hogy olyan hatalmas mennyiségű és változatos forrásból származó...

A közösségi oldalak legnagyobb ereje abban rejlik, hogy olyan hatalmas mennyiségű és változatos forrásból származó információt tartalmaznak, amit nagyon költséges és időigényes lenne más módon összegyűjteni. Sok hasznos szolgáltatás épül már a közösségi oldalakra az és önkéntes adatszolgáltatásra, amire a legjobb példa a valós idejű közlekedési információk megosztása, amikor automatikusan vagy a felhasználó közreműködésével a leggyorsabb hírszolgáltatásnál is frissebb és pontosabb információkat lehet közreadni.

Egy hasonló alapon működő szolgáltatás olyan világméretű térkép és adatbázis felépítésébe kezdett, ami megmutatja, hol és milyen mobilszolgáltatónak van bázisállomása, illetve milyen térerősségre számíthatunk egy-egy területen.

Választható hálózatok a térképen (a kép nagyítható)

Az OpenSignalMaps (opensignalmaps.com) az Android telefonokon futtatható alkalmazás segítségével, névtelenül gyűjti a bázisállomások földrajzi koordinátáit, a jelerősségi értékeket valamint a hálózat típusának és szolgáltatójának adatait. Ezen kívül az alkalmazást futtató mobil típusát is rögzítik, mert a jelerősség értékét csak ennek ismeretében lehet objektív adatokká alakítani. A rendszer nem továbbítja és tárolja a felhasználó adatait. Az adatgyűjtéshez pillanatnyilag csak Android alkalmazás áll rendelkezésre, de hamarosan az iPhone- és a Blackberry-tulajdonosok is bővíthetik, pontosíthatják ezt a közösségi alapon fejlődő mobilszolgáltatási térképet.

A hőtérkép a lefedetlen területekről (a kép nagyítható)

A feldolgozott adatokból készült térképet a weboldalon keresztül lehet elérni, ahol országokra, városokra is lehet keresni. Az egyes adótornyokat különböző színű ikonok jelzik, és az oldalt található kezelő panelen lehet kiválasztani, hogy milyen típusú hálózatok (2G, 3G, 4G) legyenek láthatóak a térképen.  Itt az is leolvasható, hogy hány bázisállomása található az egyes szolgáltatóknak az éppen aktuális térképnézeten. Ha az egeret a tornyok ikonjai fölé mozgatjuk, akkor megjelenik azok azonosítója, üzemeltetőjük neve és a pontos földrajzi koordinátái.

Az alapértelmezett Tower Locations nézeten kívül átkapcsolhatunk a Heat Maps megjelenítésre is. Ekkor színes foltok jelzik, hol lehet sok és jó térerősséggel rendelkező mobilhálózatot találni, és hol vannak lefedetlen területek. Ez utóbbi adat nem teljesen megbízható, mert egy-egy fehér folt azt is jelentheti, hogy azon a környéken még nem járt olyan Android-tulajdonos, aki használta az OpenSignalMaps alkalmazását. Természetesen idővel és a felhasználók számának növekedésével egyre pontosabb és részletesebb lesz a térkép. Eddig a mobiltelefonokról 165 millió beérkező információt dolgoztak fel és így pillanatnyilag 626 mobilhálózat több mint 600 ezer bázisállomása szerepel az adatbázisban.

Hozzászólások