Fényképek a Waldorf-Astoria alatti titkos vasúti bejáratról

Fényképek a Waldorf-Astoria alatti titkos vasúti bejáratról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bejárást tartottak a napokban a titkos New York-i vasúti vágányoknál, amelyek a Waldorf-Astoria szálló alatt húzódnak. A vágányokat legalább két amerikai elnök és tábornok használta.

A VIP-vendégek egykori titkos bejárata ma már elhagyatott hely, egykor viszont innen jutott be a híres New York-i szállodába, a Waldorf-Astoriába Franklin Delano Roosevelt (FDR) elnök, és utódja, Harry Truman is. A titkos vasúti bejárat Roosevelt számára feltehetőleg azért lehetett hasznos - a Gothamist.com amerikai internetes oldal szerint -, mert így nem kellett a nyilvánosság előtt tolószékben mutatkoznia.

Egyes adatok szerint FDR egy különleges vasúti kocsival érkezett a szálloda alá, majd páncélozott Pierce Arrow autójával legördült a szerelvényről, és ezután egy teherliftbe hajtott be. A lift pedig a szálloda parkolójáig vitte az amerikai elnököt.

További képek a Gothamist oldalán - kattinson a képre!
©

Használta ezt a bejáratot egy híres tábornok, Pershing is. Ő – egyes források szerint – 1944-ben, szívinfarktusa után vette igénybe a titkos 61-es vágányt, mások szerint már 1938-ban járt itt.

Roosevelt látogatásairól is számos legenda maradt fenn: eszerint a vasúti kocsi, ami látható a Waldorf-Astoria alatt, az övé volt egykor. (Ezt sugallja egyébként a Gothamist friss híre is.) Valójában szó sincs erről: az igazi pullmankocsi, amellyel FDR érkezett, ma Miamiban, Floridában látható.

Persze még képtelenebb legendák is fennmaradtak a vasúti bejáratról. Ezek egyike szerint maga Sztálin is innen ment be a szállodába egy alkalommal. Ennek a városi legendának csupán annyi hibája van, hogy Sztálin nem járt New Yorkban.

Hruscsovról hasonló pletykák terjedtek; a szovjet pártvezér, Sztálin utódja azonban gépkocsikonvojával hajtatott az elegáns hotelbe.