Fényérzékeny festékanyaggal váltanak színt a fejlábúak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két mélytengeri fejlábú, egy polip és egy tintahal is képes arra, hogy villámgyorsan átlátszóról vörösesbarnára változtassa színét a fényviszonyok szerint - derítették ki amerikai kutatók.

Sarah Zylinski és Sonke Johnsen, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint ez a stratégia hatékonyabb álcázást tesz lehetővé az állatok számára - írják a Current Biology című folyóiratban. Az átlátszó szövetek áteresztik ugyanis a kevéske szórt napfényt, amely a tenger mélyebb rétegeibe eljut, amikor azonban közvetlenül világítják meg őket, jól láthatóvá válnak. 

A mélytengeri ragadozók pedig pontosan ezt a megvilágítási taktikát alkalmazzák. 600 méteres mélységbe már nem jut el a napfény - magyarázta a BBC-nek  Michael Land, a brit Sussexi Egyetem biológus professzora. Ebben a mélységben él a Japetella heathi nevű polip és az Onychoteuthis banksii nevű tintahal. Amikor a ragadozó halak fénykibocsátó szervükkel megvilágítják áldozatukat, azok jobban beleolvadnak környezetükbe, ha sötétek. 

Zylinski és Johnsen arra volt kíváncsi, hogyan vált színt az említett polip és tintahal. Az állatokat a Csendes-óceán mélytengeri árkaiból merítették ki speciális hálókkal. A kutatóhajón kék fénnyel világították meg őket, hogy teszteljék reakciójukat. 

A kutatók meglepődtek annak gyorsaságán, ugyanis a fejlábúak fény hatására átlátszóból azonnal barnára változtatták színüket. Bőrükben kromatofóra nevű fényérzékeny, festékanyagot tartalmazó sejtek találhatók. Amikor ezek a sejtek érzékelik a ragadozó által kibocsátott kék fényt, azonnal megnő a térfogatuk, ezáltal festik be gazdájukat sötétbarnára.

A színváltás nyomatékosítja, milyen fontos az álcázás egy olyan környezetben, ahol nincs hova elbújni - magyarázta Zylinski. Mivel sem az átlátszóság, sem a színezet nem nyújt teljes körű védelmet a mélytengeri ragadozók ellen, a fejlábúak a két alak közti váltással érik el az adott fényviszonyokhoz alkalmazkodó maximális védettséget.