Így gyorsabb és stabilabb lehet a PC-je

Így gyorsabb és stabilabb lehet a PC-je

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Registry, azaz a rendszerleíró adatbázis PC-nk egyik kulcsfontosságú része. Időnként nem árt rendet tenni benne.

A rendszerleíró adatbázis nélkül aligha működhetne a PC-nk, ez az eszköz tárolja ugyanis a különféle konfigurációs és a Windows működéséhez szükséges adatokat. Igen összetett adatbázisról van szó, amelybe – jobb a béke alapon – nem nagyon szoktak beavatkozni a felhasználók, hiszen egy felesleges törléssel alapvető fontosságú adatoktól szabadíthatjuk meg Windowsunkat, ami esetleg így működésképtelenné válik.

Tulajdonképpen semmi sem történik, ha sosem foglalkozunk a Registryvel, azonban azt nem árt tudni, hogy a szoftverek telepítésével, a sérült hardver-illesztőprogramokkal sok felesleges szemét halmozódik fel az adatbázisban, amelyek végső soron lassítják PC-nket, és a stabilitását is veszélyeztetik.

Aki nem fél attól, hogy időnként kitakarítsa a Registryt, annak érdemes kipróbálnia az Eusing Free Registry Cleaner 3.0 nevű ingyenes eszközt. A letöltése (innen) és a telepítése után feltérképezi a Registryt, és megmutatja az érvénytelen vagy elavult információk listáját, mi pedig eldönthetjük, vállaljuk-e a beavatkozást, azaz hogy törölje ezeket.

A teljes biztonság érdekében a program mentést készít a módosítás előtt, így ha úgy éreznénk, hogy valami rosszul sikerült a takarítás során, egyszerűen kattintsunk a programon belül a Restore previous registry feliratra, és pillanatokon belül visszaáll a beavatkozás előtti állapot.