Töltse le, ingyenes: ettől tényleg gyorsabb lesz az internete

Töltse le, ingyenes: ettől tényleg gyorsabb lesz az internete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Csak egy bővítményt kell telepíteni a Chrome böngészőhöz, és máris gyorsabban internetezhet. Az ingyenes megoldás asztali számítógépek mellett telefonokra is elérhető.

Egy ideje már elérhető a Google adatforgalom-csökkentője, a korábban bemutatott külsős eszköz helyett érdemes inkább ezt a hivatalos módszert használni. Az ide kattintva telepíthető Chrome-bővítmény működési elve egyszerű: a felhasználó által meglátogatni kívánt oldalakat nem közvetlenül, hanem a Google szerverein át tölti be – kivéve az SSL titkosítással elért oldalakat –, a szerverek pedig optimalizálják (tömörítik) a weblapokat.

A kisebb adatforgalomnak több előnye is van, mindkettő azon alapszik, hogy a számítógépnek kevesebb adatot kell betöltenie – miközben ebből a felhasználó alig észlel valamit. (Kipróbáltuk, és miközben 50-60 százalékkal kevesebb adatforgalmat mértünk, valóban nem tapasztaltunk semmilyen rossz vagy szokatlan dolgot a böngészőben.) Egyrészt a kevesebb adat gyorsabban töltődik le, így gyorsabb lesz az internetezés is. Másrészt, ha valaki forgalmi korlátos internetcsomagban van, az a bővítmény telepítése után jóval többet tud majd böngészni az eddig is fizetett pénzért.

A bővítmény telepítése után a Chrome jobb felső sarkába költözik be egy kis kék ikon, erre kattintva lehet ellenőrizni, hogy mennyit spórolt meg eddig az ingyenes megoldás. Ugyanitt ideiglenesen ki is kapcsolható az Adatforgalom-csökkentő.

A megoldás bővítmény nélkül aktiválható az androidos és az iPhone-os Chrome böngészőben is, ahol a szinte mindig adatkorlátos mobilnet miatt még fontosabb lehet a bekapcsolása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan érdekes újdonságokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.