Nagy pofont kaptak a Sony okostelefonjai

Nagy pofont kaptak a Sony okostelefonjai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs könnyű helyzetben a Microsoft és a Sony okostelefonokat gyártó részlege, a legfrissebb eladási adatok szerint a két cég már nemhogy a top 5-ben, a top 10-ben sincs benne.

Hatalmas meglepetés volt a tavalyi év vége, amikor az Apple bejelentette, minden eddiginél több eladott iPhone-nal zárta 2014 utolsó negyedévét a cég. A teljesítménynek köszönhetően a Samsung és az Apple az eladási versenyben holtversenybe került, az idei első negyedéves adatok azonban azt mutatják, a dél-koreai gyártónak ismét sikerült elhúznia a konkurenciától.

A legfrissebb adatok szerint a Samsungnak 2015 első negyedévében 82,8 millió darab készüléket sikerült eladnia, ami 24,3 százalékos piaci részesedést jelent. A második helyen az Apple áll, a 61 milliós eladás 18 százalékos szeletet jelent a piaci tortából. Majd a Lenovo (5,5 százalék), a Huawei (5,1 százalék) és az LG (4,5 százalék) következik.

©

A megbízhatónak számító piaci elemző, Tomi T Ahonen által közölt lista egyik legnagyobb meglepetése, hogy a Sony és a Microsoft már kiesett a top 10-ből, a helyüket pedig olyan kínai gyártók vették át, mint például a 10. helyen álló, a világ legvékonyabb mobilját gyártó Vivo. A Sony számára különösen fájdalmas lehet a visszaesés, a cég ugyanis a 2014-es összesített listán a maga 3,1 százalékos részesedésével még éppen befért a top 10-be, igaz, az utóbbi három évben folyamatosan vesztett pozíciójából.

A lista további érdekessége, hogy a 10 legtöbb eladást produkáló cégből kilenc ázsiai, ezen belül hét kínai.